ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα “τρωτά σημεία” του “Κλεισθένη 1”: Τι θα συμβεί αν ο δήμαρχος πεθάνει ή παραιτηθεί

Καθώς οι μέρες περνούν, αποκαλύπτεται σιγά – σιγά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενδιαφέρον έχει να προσεγγίσουμε το άρθρο 69 που αντικαθιστά το άρθρο 60 του ν. 3852/2010, για την αντικατάσταση του δημάρχου αν αυτός παραιτηθεί ή αποβιώσει.

Άρθρο 69

Εκλογή νέου δημάρχου – Αντικατάσταση άρθρου 60 του ν. 3852/2010

Το άρθρο 60 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής :

«Εκλογή νέου δημάρχου

Αν η θέση του δημάρχου μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, το δημοτικό συμβούλιο συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του και εκλέγει με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ένα από τα μέλη του, ως δήμαρχο. Η πρόσκληση επιδίδεται με οποιοδήποτε δημόσιο όργανο ή όργανο του δήμου, ακόμη και την παραμονή της συνεδριάσεως.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι ο συνδυασμός του Δημάρχου οποίος ή απεβίωσε ή παραιτήθηκε δε θα εκλέξει υποχρεωτικά τον νέο Δήμαρχο, αλλά θα εκλεγεί ένα οποιοδήποτε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, παραβλέποντας τη βούληση του 50 + 1% του λαού που ψήφισε την παράταξη του Δημάρχου και φυσικά το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τον δεύτερο συνδυασμό του οποίου ο υποψήφιος ενδεχομένως θα χάσει.

Θα μπορεί με αυτόν τον τρόπο ο Δημοτικός Σύμβουλος ενός συνδυασμού ο οποίος προέρχεται από παράταξη η οποία στον πρώτο γύρο πήρε την τρίτη ή την τέταρτη θέση να εκλέγεται Δήμαρχος.
Το άρθρο αυτό προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια σε αρκετούς αυτοδιοικητικούς που ισχυρίζονται ότι “ο … εκδημοκρατισμός αυτός καταργεί την ισχύ της πλειοψηφίας και αλλοιώνει τη βούληση του λαού ενός Δήμου”.

Τα αρνητικά σχόλια που συγκέντρωσε και θα εξακολουθήσει να συγκεντρώνει “ο Κλεισθένης 1” είναι πολλά, ανάμεσα και ο χαρακτηρισμός από το δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου που το χαρακτήρισε “νομοσχέδιο τραβεστί”.
Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι από τις 230 περίπου προτάσεις των αιρετών που υποβλήθηκαν κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου, το επιτελείο του κ. Σκουρλέτη δεν έλαβε υπ’ όψιν ούτε μία.
Ίσως αφήνει το θέμα για την διαβούλευση.
Στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ που θα γίνει αυτές τις μέρες έχουν κληθεί να παραστούν όλοι οι βουλευτές.

Τα “τρωτά σημεία” του “Κλεισθένη 1”: Τι θα συμβεί αν ο δήμαρχος πεθάνει ή παραιτηθεί
To Top