ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριφυλία: Μεγάλη η καταστροφή σε ελιές και υπαίθρια λαχανικά από το χαλάζι

ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΗΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η επόμενη ημέρα που ενέσκηψε η κακοκαιρία στη Μεσσηνία αποκάλυψε και το βαθμό καταστροφής των καλλιεργειών. Κλιμάκια που από το πρωί επιθεωρούν τις καλλιέργειες διαπιστώνουν σοβαρές ζημιές σε ελιές και λαχανικά. Ο βαθμός καταστροφής διαφέρει από περιοχή σε περιοχή με το σημαντικότερο πρόβλημα να συγκεντώνει η περιοχή της Τριφυλίας. Συγκεκριμένα από τις αυτοψίες των κλιμακίων προέκυψε ότι ζημιές από τη χαλαζόπτωση προξενήθηκαν:

-Στην Δ.Ε. Κυπαρισσίας (Τ.Κ Φαρακλάδα, Σπηλιάς, Αρμενιών κλπ)
-Στην Δ.Ε Γαργαλιάνων (Δ.Κ Γαργαλιάνων στις περιοχές Λαγγούβαρδο, Διαλισκάρι, Πελεκιτός και Κάναλος, Τ.Κ Λεύκης (Τραγάνα).
– Στην Δ.Ε Αυλώνος (Τ.Κ Ελαία, Καρυές, Αυλώνα, Πλατάνια)

Οι ζημιές από την ισχυρή χαλαζόπτωση προξενήθηκαν σε
α) Ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ελιές
β) Υπαίθρια κηπευτικά

Υπήρξε διακύμανση των ζημιών από περιοχή σε περιοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή ήταν μεγάλη, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.

ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

Κλιμάκια γεωπόνων της ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας επισκέφτηκαν πληγείσες από την χαλαζόπτωση της 8ης Νοεμβρίου περιοχές των δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Τα Κλιμάκια γεωπόνων επισκέφτηκαν:
Άρι, Αριοχώρι, Ασπροπουλιά, Πλατύ, Αγ.Φλώρο, Αρφαρά, Πήδημα του Δήμου Καλαμάτας και Νεοχώρι Αρ., Καρποφόρα,Αβραμιού, Λευκοχώρα, Ανδρούσα, Ελληνοεκκλησιά, Λάμπαινα,Αρσινόη του Δήμου Μεσσήνης.

Μετά την επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι σε εκτεταμένες περιοχές των παραπάνω Κοινοτήτων υπάρχει ζημιά από την χαλαζόπτωση στον ελαιόκαρπο η οποία είναι κλιμακούμενη από ήπιας έως σοβαρότερης έντασης συμπτώματα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΧΑΛΚΟΥΧΑ
Σε εκπροσώπους φορέων των παραπάνω χωριών και σε πληγέντες παραγωγούς δόθηκαν οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό των ελαιοδέντρων που αφορά την προστασία τους από βακτηρίωση με ψεκασμούς με χαλκούχα και για τις ακολουθούμενες διαδικασίες ενόψει αποζημιώσεων.

Το βέβαιο είναι ότι άμεσα- όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και γίνει μια αποτίμηση της καταστροφής- θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών καθώς η χαλαζόπτωση ήταν τόσο σφοδρή που στην κυριολεξία σε κάποιες περιοχές “ράβδισε” τις ελιές, λίγο πριν τη συγκομιδή τους.

Τριφυλία: Μεγάλη η καταστροφή σε ελιές και υπαίθρια λαχανικά από το χαλάζι
To Top