ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραπεζοκαθίσματα στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία-“Λευκό” ο Κανάκης-Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Στο άμεσο μέλλον θα εξεταστεί σε όλες τις ζώνες τo θέμα για το σύνολο των επαγγελματιών

Το θέμα της μονιμότητας των τραπεζοκαθισμάτων στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, όπως είχαν επεκταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Ουσιαστικά, μονιμοποιούνται οι χωροταξικές αλλαγές που είχαν γίνει την περίοδο του κορονοϊού, με επέκταση τότε των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων εστίασης της πλατείας, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση για τους καταστηματάρχες. Τα μέτρα της πανδημίας ίσχυαν έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και έπαυσαν.

Πλέον με την τροποποίηση της Κανονιστικής για τα καταστήματα επί της κεντρικής πλατείας, παραμένει ως έχει η χωροταξική αλλαγή, με τους καταστηματάρχες να επιβαρύνονται με τα δημοτικά τέλη για τον επιπλέον χώρο. Την εισήγηση του θέματος έκανε η αρμόδια αντιδήμαρχος, Πιπίνα Κουμάντου, με τον Δήμαρχο να συμπληρώνει ότι ήδη προ κορονοϊού, το 2019, είχαν ζητήσει οι επαγγελματίες της πλατείας να γίνει επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, τότε όμως δεν είχε προχωρήσει λόγω προεκλογικής περιόδου, με το μέτρο της επέκτασης να εφαρμόζεται τελικά με νόμο τα χρόνια της πανδημίας, δίνοντας τότε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να επεκτείνουν τους εξωτερικούς χώρους των μαγαζιών τους χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση σε δημοτικά τέλη.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση την Τρίτη το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την αντιπολίτευση να καταψηφίζει, πλην του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Τζαμουράνη, Βασίλη Κανάκη που ψήφισε “λευκό”, εξηγώντας ότι θα ψήφιζε την απόφαση εφόσον δεσμευόταν η δημοτική αρχή ότι θα έφερνε ανάλογες ρυθμίσεις και για τα καταστήματα εστίασης σε άλλες περιοχές της πόλης. Διαμαρτυρίες για “αλα κάρτ” μεταχείριση των επαγγελματιών ακούστηκαν από την πλευρά της παράταξης Τζαμουράνη, οι οποίοι αν και συμφώνησαν με το αίτημα των επαγγελματιών της πλατείας, ωστόσο καταψήφισαν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ισότιμη μεταχείριση των επαγγελματιών.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες της πλατείας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, ο Γιάννης Κολοβός, που υπερθεμάτισε για την παραμονή των τραπεζοκαθισμάτων ως έχουν, καθώς μέχρι τώρα, τουλάχιστον στην κεντρική πλατεία, δεν έχει διαπιστωθεί παρακώλυση πεζού ή οχήματος έκτακτης ανάγκης από τα τραπεζοκαθίσματα, ζητώντας να γίνουν, εφόσον είναι εφικτό, και σε άλλες περιοχές της πόλης ανάλογες ρυθμίσεις.

Να σημειωθεί τέλος, το εξής παράδοξο, ότι η απόφαση της Κοινότητας Καλαμάτας, που είχε προηγηθεί, ήταν ομόφωνη, δηλαδή υπερψηφίστηκε και από τους κοινοτικούς συμβούλους της παράταξης Τζαμουράνη. Κάτι που δεν συνέβη με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η παράταξη Τζαμουράνη-πλην Κανάκη- επέλεξε να καταψηφίσει την απόφαση.

 

To Top