ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ, ΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΗΣΥΧΙΑ Η ΤΡΑΧΗΛΑ ΜΑΓΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ
Η Τραχήλα είναι οικισμός του δήμου Δυτικής Μάνης του νομού Μεσσηνίας, ενώ ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 90-95 μόνιμους κατοίκους.
Το όνομά της το πήρε από το σχήμα του κάβου που βρίσκεται δίπλα της και έχει σχήμα τραχήλου. Πρωτοαναφέρεται σε ένα έγγραφο του 1700 ,ότι απ αυτή επιβιβάστηκε ένα μέρος από τους Μανιάτες που πήγαν στην Κορσική ,ύστερα από σύγκρουση στο Οίτυλο με τον Λυμπεράκη Γερακάρη.
Σήμερα κατοικείται κυρίως από συνταξιούχους και το καλοκαίρι προσθέτονται και οι μετανάστες που επιστρέφουν στην γενέτειρά τους. Απέχει 17 χιλιόμετρα παραλιακού δρόμου και υπέροχης διαδρομής από την Καρδαμύλη και 11 χιλιόμετρα από την Στούπα.
Σημείο αναφοράς για τον τόπο αυτό είναι το τριώροφο σπήλαιο Καταφύγγι με μεγαλόπρεπο στολισμό και τεράστιες κολώνες από σταλαγμικό υλικό. Υπάρχουν ευρήματα που μαρτυρούν ότι το σπήλαιο κατοικείτο.
Η εξερευνησή του έγινε από τον Γιάννη και την Αννα Πετρόχειλου.
Ιδιαίτερη κίνηση έχει το χωριό το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα που γίνεται με φαντασμαγορικό τρόπο το κάψιμο του Ιούδα στο λιμάνι και στο τοπικό πανηγύρι του Αι Γιαννιού τον Σεπτέμβριο.
Το 1997 προσαρτήθηκε στον καποδιστριακό δήμο Λεύκτρου και από το 2011 ανήκει στον Καλλικρατικό δήμο Δυτικής Μάνης.
Στην Τραχήλα γεννήθηκε ο ποιητής Γιώργος Δανιήλ (Γεώργιος Γεωργακαράκος, 1938 - 1991.
Στην Τραχήλα κάθε καλοκαίρι μαζεύονται κάποιες γιαγιάδες και με τα χέρια τους μαζεύουν το αλάτι που βρίσκεται στους βράχους. Το μανιάτικο αλάτι είναι προϊόν εξάτμισης του θαλασσινού νερού διά της φυσικής οδού με την ηλιακή θερμότητα.
Το θαλασσινό νερό στην περιοχή του Μεσσηνιακού κόλπου έχει περιεκτικότητα αλατιού 2% περίπου.
Είναι αρίστης ποιότητας γιατί στο Μεσσηνιακό κόλπο δεν υπάρχουν αποχετευτικά δίκτυα, ούτε ποταμοί να εκβάλουν, που έχουν γλυκό νερό και μεταβάλλουν την περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού, εκτός από μια μικρή περιοχή γύρω από την Καλαμάτα.
info - video drone HOLIDAYS MANI
Χάρης Χουντής