ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία και Ιταλία “τρομάζουν” τους Έλληνες εξαγωγείς

Σοβαρούς τριγμούς στην ελληνική οικονομία και δη στις ελληνικές εξαγωγές μπορεί να προκαλέσει η οικονομική κρίση στις γειτονικές Ιταλία και Τουρκία.
Οι συγκεκριμένες αγορές αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των ελληνικών εξαγωγών. Αρκεί να αναφέρουμε πως το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εξαγωγές προς την Ιταλία -κυριότερη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών- ανήλθαν σε 1,727 δισ. ευρώ (αύξηση 8,2%) ενώ οι εξαγωγές προς την Τουρκία –δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα – άγγιξαν τα 1,23 δισ. ευρώ (αύξηση 39%).

Αν και μέχρι στιγμής οι πιέσεις καταγράφονται σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως των ιχθυοκαλλιεργειών, ο κίνδυνος δεν περιορίζεται μόνο στο ενδεχόμενο απώλειας μέρους της εξαγωγικής πίτας προς την Ιταλία και την Τουρκία. Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος από τις παράπλευρες απώλειες που ενδεχομένως υπάρξουν, όπως έλεγε στο Capital.gr επικεφαλής γνωστής παραγωγικής εταιρείας με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.

Και αυτό διότι αφ ενός η Ιταλία απορροφά σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας όπως είναι το ελαιόλαδο και τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, και αφ ετέρου οι Τούρκοι ιχθυοκαλλιεργητές, οι οποίοι έχουν αυξήσει κατά 20% την παραγωγή έναντι του 2017 και προχωρούν σε μαζική διάθεση του προϊόντος σε "σκοτωμένες" τιμές, απευθύνονται εξαγωγικά στις ίδιες με τους Έλληνες αγορές.

Τα πρώτα σημάδια αυτής της νέας ευρωπαϊκής κρίσης είναι ήδη ορατά και προέρχονται μέχρι στιγμής κυρίως από την Τουρκία. Όπως αναφέρεται στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της Νηρεύς, οι ελληνικές εταιρείες της ιχθυοκαλλιέργειας δέχονται, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, πολύ σοβαρές ανταγωνιστικές πιέσεις από τις τουρκικές εταιρείες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει με υψηλούς ρυθμούς την παραγωγή τους. "Με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι προφανές ότι η πίεση για τις ελληνικές εταιρείες αλλά και συνολικά τις ευρωπαϊκές, θα γίνει εντονότερη", επισημαίνεται στην έκθεση.

Η κρίση στην Τουρκία έχει αρχίσει να επηρεάζει και τον κλάδο κατασκευών, όπως αναφέρει στην εξαμηνιαία οικονομική του έκθεση ο όμιλος ΤΙΤΑΝ. Παρ’ όλα αυτά τα αποτελέσματα της Adocim παρέμειναν σχετικά κοντά στα περσινά επίπεδα, παρά τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας κατά 26% έναντι του ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2018. Ωστόσο τονίζεται πως η πίεση στο τραπεζικό σύστημα θα επηρεάσουν έντονα τον κατασκευαστικό κλάδο και τις επιδόσεις της Adocim.

Στις αρνητικές επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας αναφέρεται και ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος ωστόσο σημειώνει πως είναι περιορισμένες κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους της θυγατρικής στην Τουρκία (4,2% των πωλήσεων του α’ εξαμήνου 2018 και 2,9% του ενεργητικού την 30/6/2018). Ο όμιλος εκτιμά πάντως πως η μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάκαμψης της Τούρκικης αγοράς είναι σημαντική.

Εν τω μεταξύ ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου προχώρησε στην πλήρη απομείωση της αξίας της επένδυσης της θυγατρικής του στην Τουρκία της "GOLDEN WEST TOHUMCULUC", λόγω της επιδείνωσης που παρουσιάζει το οικονομικό κλίμα στην γείτονα.
Ενώ η Καπνοβιομηχανία Καρέλιας έχει προχωρήσει σε μείωση των τιμών πώλησης προς την αγορά Duty Free της Τουρκίας. Και αυτό γιατί τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών έχουν προχωρήσει σε μειώσεις λιανικών τιμών οι οποίες είναι σε ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθεί η διαφορά με τις λιανικές τιμές των καπνικών προϊόντων της εσωτερικής φορολογημένης αγοράς και οι οποίες είναι σε τοπικό νόμισμα.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία Καράτζης αποφάσισε να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της παρουσίας του ομίλου στην Ιταλία με παύση των εργασιών της εκεί θυγατρικής του και την ίδρυση υποκαταστήματος.

http://www.capital.gr/

Τουρκία και Ιταλία “τρομάζουν” τους Έλληνες εξαγωγείς

Δημοφιλέστερα

To Top