Διαφωτιστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Περιφέρεια Πελοποννήσου και προέρχονται από ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από τουρίστες στο Περίπτερο Τουριστικής Πληροφόρησης της Περιφέρειας στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Στοιχεία που αναμένεται να αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίζουν οι επισκέπτες της Μεσσηνίας, αλλά και τις θετικές αξιολογήσεις τους.
Οι απαρχαιωμένες υποδομές του Αεροδρομίου το πρώτο “αγκάθι”
Προβλήματα στις υποδομές- αρχής γενομένης από το Αεροδρόμιο- όπως ανεπαρκής κλιματισμός, δεν υπάρχει internet, μη λειτουργία των ηλεκτρονικών πινάκων αφίξεων- αναχωρήσεων, ελλιπής καθαριότητα στις τουαλέτες, μη ύπαρξη καταστήματος πώλησης τοπικών προϊόντων, ελλιπής σύνδεση ΚΤΕΛ με Αεροδρόμιο, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που διαπιστώνουν οι επισκέπτες με το που πατούν το πόδι τους στη Μεσσηνία. Το παρήγορο είναι ότι όλα αυτά θα εξαλειφθούν με το που θα ξεκινήσει να υλοποιείται η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου.
Προβλήματα και στην πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους, στην έλλειψη pos για πληρωμή του εισιτηρίου σε κάποιους αρχαιολογικούς χώρους. Τα παράπονα τίθεται αναλυτικά και είναι συγκεκριμένα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Επίσης κάποια ιστορικά μνημεία δεν είναι προσβάσιμα. Όπως για παράδειγμα ο ναός της Αγίας Σοφίας πάνω από την Καρδαμύλη, που όπως επισήμαναν οι επισκέπτες, πεζοπόρησαν 40 λεπτά στο μονοπάτι που οδηγεί στο ναό, και τελικά ήταν κλειστή η εκκλησία. Ένα θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για την ύπαρξη φύλακα έστω κάποιες ώρες, ώστε να γνωρίζουν οι επισκέπτες ότι φτάνοντας θα μπορούν να θαυμάσουν τον ναό και τις αγιογραφίες του. Για στενό και επικίνδυνο δρόμο προς Βοϊδοκοιλιά κάνουν λόγο οι επισκέπτες, ενώ για εικόνα εγκατάλειψης μιλούν για το Παλαιόκαστρο Ναυαρίνου. Δυσαρέσκεια για την πρόσβαση στην παραλία Καλόγριας στη Μάνη, καθώς η παραλία έχει καταληφθεί τα τελευταία χρόνια από ξαπλώστρες σε όλο το μήκος της με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος -όπως προβλέπεται από τον νόμο- για κάποιον που θέλει να απολαύσει το μπάνιο του χωρίς να το πληρώσει “χρυσό”.
Φύση, Ιστορία και Καλό Φαγητό οι λόγοι που επισκέπτονται τη Μεσσηνία
Υπάρχουν όμως και θετικά σχόλια αλλά και ισχυρή πεποίθηση ότι παρά τα όποια προβλήματα θα επισκέπτονταν ξανά τη Μεσσηνία, αφού τα βασικά κίνητρα του ταξιδιού τους είναι η Φύση, η Ιστορία και η Γαστρονομία της περιοχής μας.
Ψήφο εμπιστοσύνης στη Μεσσηνία
Η πλειοψηφία των επισκεπτών έχουν επισκεφτεί πολλές φορές την περιοχή μας, και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Μεσσηνία, παρά τα προβλήματα που επισημαίνουν, με την ελπίδα να επιλυθούν αυτά.
Γερμανοί και Άγγλοι προτιμούν Μεσσηνία- Από 45-65 ετών για οικογενειακές διακοπές
Πρώτοι στην επισκεψιμότητα είναι οι Γερμανοί, και ακολουθούν οι Άγγλοι και οι Γάλλοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι έρχονται για οικογενειακές διακοπές, διαμένουν σε ξενοδοχεία και αξιολογούν ως εξαιρετική τη διαμονή τους και τις διακοπές τους στη Μεσσηνία, γι’αυτό άλλωστε την επισκέπτονται ξανά και ξανά. Ενώ η διαμονή των περισσότερων διήρκησε από 7 έως 11 μέρες.
Το ηλικιακό γκρουπ είναι 45-65 ετών, που έχουν ήδη ξανάρθει, αλλά και κάποιοι επισκέφτηκαν τη Μεσσηνία αφού τους την πρότειναν φίλοι και γνωστοί τους που την είχαν επισκεφτεί.
Σχετικά χαμηλά είναι η πληροφόρησή τους για τη Μεσσηνία από το διαδίκτυο και ίσως και εκεί θα πρέπει να δοθεί έμφαση από την Περιφέρεια, ώστε να ενισχυθεί η προβολή της περιοχής μας. Βεβαίως το πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι να διορθωθούν τα κακώς κείμενα που εντόπισαν οι επισκέπτες μας ώστε να βελτιωθεί ποιοτικά το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών μας.
Πρώτη η Μάνη, ακολουθεί η Πύλος-Τέταρτη η Αρχαία Μεσσήνη
Πρώτη σε επισκεψιμότητα έρχεται η Μάνη, ακολουθεί σε η Πύλος, τρίτη η Κορώνη, και τέταρτη η Αρχαία Μεσσήνη-που σημαίνει οτι και εδώ θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ώστε να αναγάγουμε και την Αρχαία Μεσσήνη σε νο1 προορισμό και εκ των ων ουκ άνευ στο ταξίδι των επισκεπτών μας.
Βασική προϋπόθεση να αναβαθμιστεί επιτέλους ο δρόμος που οδηγεί στην Αρχαία Μεσσήνη αλλά και η συγκοινωνιακή σύνδεση με τον χώρο, αίτημα που κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει ο καθηγητής-ψυχή της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης.
Ακολουθεί η Καλαμάτα στην 6η θέση της επισκεψιμότητας εκ μέρους των τουριστών της Μεσσηνίας, οπότε και εκεί πρέπει να γίνουν βελτιώσεις τουριστικής προβολής, αναβάθμισης και ανάδειξης των υποδομών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Προβλήματα που εντοπίζουν οι επισκέπτες μας σε όλη την Περιφέρεια
Που παίρνουμε “Άριστα”
Μαίρη Περδικέα