ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Ιούλιο του 2019 κλείνει το Στρατόπεδο Καλαμάτας

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ

Έως τον Ιούλιο του 2019 αναμένεται να κλείσει οριστικά το Στρατόπεδο Καλαμάτας, σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού που έφτασε σήμερα στο Στρατόπεδο Καλαμάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες του MessiniaLive, μετά από συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε το οριστικό κλείσιμο του Στρατοπέδου να είναι μέσα στο 2019 και μέχρι τον Ιούλιο δίνοντας, έτσι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και περιθώριο, προκειμένου να γίνουν να απαραίτητες προετοιμασίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση η κατάργηση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων σε όλη τη χώρα, που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, με αιχμή του δόρατος την ενίσχυση της παραμεθορίου.
Οι λόγοι που κλείνει το Στρατόπεδο είναι επιχειρησιακοί και όχι οικονομικοί. Το κόστος συντήρησης του Στρατοπέδου Καλαμάτας ετησίως φτάνει τα 2,5 εκατ.ευρώ, και θεωρείται σχετικά μικρό. Η Μονάδα Επιστράτευσης της Καλαμάτας θα μεταφερθεί στην Τρίπολη.

ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΟΤΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΕ 1 ΧΡΟΝΟ

Όλα αυτά δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία, έχουν ήδη ανακοινωθεί και είναι γνωστά και στη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2018, μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα με τον τότε Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.
Μάλιστα από τον Δήμο Καλαμάτας είχε εκδοθεί στις 15 Φεβρουαρίου και σχετικό δελτίο Τύπου που ανέφερε τα εξής:

“Ο Αναπλ. Υπουργός γνωστοποίησε στο Δήμαρχο ότι όλα τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων της χώρας καταργούνται, επομένως και αυτό της Καλαμάτας. Θα εφαρμοσθεί δε νέο σύστημα κατάταξης στο Στρατό Ξηράς. Ο Δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει την πρόθεση να συμβάλει στην κάλυψη μέρους των εξόδων λειτουργίας του στρατοπέδου και ο Αναπλ. Υπουργός απάντησε ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά επιχειρησιακό, καθώς προέχει η ενίσχυση των δυνάμεων της παραμεθορίου. Άλλωστε, το κόστος λειτουργίας του στρατοπέδου Καλαμάτας – περίπου 2,5 εκατ. το χρόνο – θεωρείται μικρό.
Το στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας θα κλείσει σε 1 χρόνο ή και παραπάνω και μέχρι τότε θα έχει αξιωματικούς και μόνιμη δύναμη στρατιωτών. Η Μονάδα Επιστράτευσης της Καλαμάτας θα μεταφερθεί στην Τρίπολη.
Δεν είναι προγραμματισμένο να οδηγηθεί το στρατόπεδο Παπαφλέσσα σε εμπορική χρήση, δηλαδή δε θα δοθεί σε ιδιώτες για αξιοποίηση. Κατά πάσα πιθανότητα, θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς (εν όλω ή εν μέρει) και, συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της 120 ΠΕΑ, η οποία θα αναβαθμισθεί. Εφόσον τμήμα του στρατοπέδου είναι δυνατόν να διατεθεί για τις ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα γίνει αίτημα και θα υπάρξει διαπραγμάτευση με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα υπαχθεί το στρατόπεδο…
Ακόμη, ο Αναπλ. Υπουργός γνωστοποίησε στο Δήμαρχο πως υπεγράφη απόφαση για την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ, που θα μετατραπεί σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης και του έδωσε να αναγνώσει το περιεχόμενο της απόφασης”.

Μ.Π.

Τον Ιούλιο του 2019 κλείνει το Στρατόπεδο Καλαμάτας
To Top