Επί Σκηνής

“To τάβλι”: Κάνει πρεμιέρα στην αυλή του ΔΗΠΕΘΕΚ και ταξιδεύει στα χωριά της Μεσσηνίας

Το κλασικό αριστούργημα του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το Τάβλι» παρουσιάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, σε σκηνοθεσία του Πέρη Μιχαηλίδη, που θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 16 Ιουλίου στις 21.30 το βράδυ. Το έργο θα κάνει πρεμιέρα σε μια υπαίθρια σκηνή στην αυλή του ΔΗΠΕΘΕΚ, που για πρώτη φορά θα ανοίξει τις πόρτες του στο θεατρόφιλο κοινό, καθώς αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος για υπαίθριες καλοκαιρινές παραστάσεις, με το ποδαρικό να κάνει η παράσταση “Το Τάβλι”.

Α.Μπελογιάννη: “ΤΟ ΔΗΠΕΘΕΚ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟ “ΤΑΒΛΙ”

Όπως επισήμανε και η πρόεδρος της “ΦΑΡΙΣ”, Αναστασία Μπελογιάννη, “Το Τάβλι” εκτός από την Καλαμάτα και τις δημοτικές τοπικές κοινότητες θα ταξιδέψει και στους Δήμου Μεσσήνης, Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος και Δυτικής Μάνης, και θα παρουσιαστεί συνολικά σε 31 κωμοπόλεις και χωριά της Μεσσηνίας, πραγματοποιώντας ένα άνοιγμα στο κοινό της ευρύτερης περιοχής, με ένα έργο λαϊκό.

Η ίδια ευελπιστεί ο προαύλιος χώρος του ΔΗΠΕΘΕΚ, αρχής γενομένης από “το Τάβλι” να καθιερωθεί ως η καλοκαιρινή σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ για τις καλοκαιρινές του παραστάσεις.

Πέρης Μιχαηλίδης: “Σημαντικό το θέατρο να φύγει από το θέατρο και να πάει σε γειτονιές”

“Κοινωνική κίνηση” χαρακτήρισε ο σκηνοθέτης και ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών του έργου, Πέρης Μιχαηλίδης, την πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕΚ να κατέβει και να πάει στις γειτονιές.
Χαρακτήρισε το έργο “λαϊκό, στα όρια της απλοϊκότητας που συγκινεί βαθιά”. “Οι ήρωες του έργου είναι άνθρωποι λαϊκοί, καθημερινοί, της διπλανής πόρτας, που δεν μπορούν να βιώσουν την πραγματικότητα και καταφεύγουν στο όνειρο…” “Πρόκειται για ένα αριστούργημα της ελληνικής θεατρολογίας”, είπε χαρακτηριστικά. Ενώ συμπλήρωσε ότι με το άνοιγμα της αυλής του στο κοινό, “το ΔΗΠΕΘΕΚ ανοίγει καινούργιο δρόμο στην τοπική κοινωνία”.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ: “ΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΟΔΙΑΙΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ”

“Η παράσταση θα παιχτεί σε εντελώς αμαρκάριστους χώρους που δεν είναι συνηθισμένοι να μαζεύουν θεάματα” δήλωσε ο έτερος πρωταγωνιστής Φίλιππος Σοφιανός εξηγώντας την αξία και τη σημασία που έχει το θέατρο σε ένα απομακρυσμένο χωριό και όχι σε ένα αστικό κέντρο.

“Το να πάμε σε ένα χωριό με 150 ανθρώπους και να έχουμε και τους 150 είναι μια πολύ συγκινητική ιστορία. Αυτό μετράει για μένα, η καθολικότητα της προσέλευσης…”

Ενώ δήλωσε πως του θυμίζει τους περιφερόμενους θίασους και τα μπουλούκια τα παλαιότερα χρόνια, που γυρνούσαν την επαρχία με τις παραστάσεις τους. Επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι οι παραστάσεις δεν θα έχουν εισιτήριο, αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι γενικά είναι “κατά του τσάμπα”. “Το θέατρο πρέπει να έχει ένα αντίτιμο”, συμπλήρωσε διευκρινίζοντας όμως ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια άλλη ιστορία καθώς δεν είναι μια παράσταση που θα παιχτεί σε ένα αστικό κέντρο αλλά σε απομακρυσμένες περιοχές και “εκεί το δωρεάν αποκτά άλλο νόημα”

Ο Φίλιππος Σοφιανός στηλίτευσε τη λογική και την πρακτική των προσκλήσεων που δίνονται σε άλλες περιπτώσεις για θεατρικές παραστάσεις, δημιουργώντας “το κοινό των προσκλησοδίαιτων, αυτό το αδιάφορο κοινό που προσέρχεται καθηκόντως στο θέατρο και σιχτιρίζει την ώρα και τη στιγμή που μπήκε. Είναι το κοινό που αλλοιώνει τις παραστάσεις”

“ΤΟ ΔΗΠΕΘΕΚ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ”

“Θεωρώ αυτή την παράσταση τόσο σημαντική, όσο αν παίζαμε στην Επίδαυρο”, δήλωσε ο Φίλιππος Σοφιανός αναφορικά με την περιοδεία σε 30 χωριά και κωμοπόλεις της Μεσσηνίας που θα κάνει “το Τάβλι”, προσεγγίζοντας το εκεί κοινό της επαρχίας και εκπληρώνοντας έτσι το ρόλο και τον σκοπό του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου. “Για μένα έχει ακριβώς το ίδιο βάρος, την ίδια σημασία, το να κερδίσουμε αυτό το κοινό, το να ψυχαγωγήσουμε αυτό το κοινό των ανθρώπων που δεν είχαν αυτή την τιμή να τους επισκεφτεί ένα θέατρο στην περιοχή τους. Αυτό για μένα είναι υπέρτατη προτεραιότητα και όλα τα άλλα είναι φιλολογίες,” κατέληξε.

Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

Δείτε και αυτό:

Το ΔΗΠΕΘΕΚ με “Το τάβλι” πάει στις γειτονιές!

Δημοφιλέστερα

To Top