MESSINIA PLUS

“Το γριφομπότ της Επανάστασης της Καλαμάτας”: Διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι γνώσεων

Καθώς πλησιάζει η επέτειος της ελληνικής επανάστασης και προκειμένου να διευκολυνθείτε στην προετοιμασία σχετικών διαδραστικών εκπαιδευτικών ενοτήτων, σας υπενθυμίζουμε τη συνεργασία μας με το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΓΑΒ LAB).

Ο Δήμος Καλαμάτας, ήδη από το 2021, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, σε συνεργασία με το ΓΑΒ LAB, δημιούργησαν ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι για να γνωρίσουν όλοι την τοπική ιστορία αλλά και την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης: το ΓΡΙΦΟΜΠΟΤ της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ της Καλαμάτας.

Το «Γριφομπότ της Επανάστασης» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που βασίζεται στο πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Γριφομπότ, και απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους.

Πώς μπορείτε να παίξετε;

1. Μπαίνετε από έναν υπολογιστή ή tablet στη διεύθυνση http://1821.grifobot.gr/t/kalamata

2. Διαβάζετε τα στοιχεία που αφορούν την τοπική ιστορία.

3. Ξεκινάτε το παιχνίδι, πατώντας το κουμπί «Πάμε στο παιχνίδι» και δίνετε ένα ψευδώνυμο και κωδικό πρόσβασης για να καταγράφεται το σκορ σας.

4. Επιλέγετε επίπεδο δυσκολίας και ξεκινάτε.

5. Οδηγίες για το πως παίζεται το παιχνίδι μπορείτε να βλέπετε πατώντας το κουμπάκι με το αγγλικό ερωτηματικό (?) στη σελίδα του παιχνιδιού.

Καλή επιτυχία !!!

Εάν επιθυμείτε να εμπλουτιστεί το εκπαιδευτικό υλικό της εφαρμογής με περισσότερα στοιχεία (συνεπώς να βοηθήσετε με δημιουργία περισσότερων ερωτήσεων) καθώς και για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με την εφαρμογή του «Γριφομπότ της Επανάστασης» μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Βασίλη Πουλόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Αναπληρωτή Διευθυντή του ΓΑΒ LAB (κινητό τηλέφωνο: 6972 700 533,

Ε-mail: vacilos@uop.gr). Θα χαρεί να σας βοηθήσει!

Σας προσκαλούμε να παίξετε με τα παιδιά σας και τους μαθητές και τις μαθήτριές σας και να μοιραστείτε μαζί μας τις εντυπώσεις τους!, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Δήμου Καλαμάτας Βασίλη Παπαευσταθίου.

Το Γριφομπότ της Επανάστασης είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που σαν σκοπό έχει να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους δήμους όλης της Ελλάδας και να κάνει γνωστή την ιστορία που σχετίζεται με αυτούς και το 1821.

Πρόκειται για το Γριφομπότ ΚΟΥΙΖ, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας, μετά από θετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με μία μικρή παραλλαγή ώστε να καλύπτει τη θεματική της ιστορίας και να περιλαμβάνει επιπλέον εκπαιδευτικά στοιχεία για κάθε δήμο.

Το παιχνίδι είναι γνώσεων με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Οι ερωτήσεις πρέπει να επιλεγούν με τέτοιο τρόπο ώστε να φτιάχνεται το συντομότερο μονοπάτι. Κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει, πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, να αναγνώσει το κείμενο που υπάρχει, και στη συνέχεια να παίξει το παιχνίδι που περιλαμβάνει ερωτήσεις από το κείμενο που έχει διαβάσει αλλά και γενικές ερωτήσεις που αφορούν το 1821. Οι ερωτήσεις είναι χωρισμένες σε 3 διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Κάθε ερώτηση, είτε απαντηθεί σωστά, είτε λάθος, ακολουθείται από επεξήγηση της σωστής απάντησης ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του παιχνιδιού.

Ο Δήμος Καλαμάτας υλοποιεί το Γριφομπότ της Επανάστασης στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Τα ιστορικά κείμενα έχουν καταγραφεί από την κ. Αντωνία (Τόνια) Παυλάκου, Φιλόλογο και Πρόεδρο της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων (κατά το έτος 2021), και παρουσιάζουν ενδεικτικά σημαντικά γεγονότα προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο.

Το σύνολο του φωτογραφικού υλικού έχει αντληθεί από την ιστοσελίδα των δράσεων του δήμου Καλαμάτας για τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

“Το γριφομπότ της Επανάστασης της Καλαμάτας”: Διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι γνώσεων

Δημοφιλέστερα

To Top