ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tμήμα Λόγου και Γραμμάτων Φάρις: Αφιέρωμα στον Σεφέρη την Πέμπτη στο Πνευματικό Κέντρο

H Κ.Ε.Φάρις του Δήμου Καλαμάτας διοργανώνει την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας εκδήλωση αφιερωμένη στον Γιώργο Σεφέρη.
Πενήντα ένα χρόνια μετά τον θάνατό του, το έργο-ποιητικό και δοκιμιακό-του Γιώργου Σεφέρη, παραμένει φωτεινός φάρος για την συλλογική μας ευαισθησία και αυτοσυνειδησία. Οι δύο κορυφαίοι ποιητές και μελετητές του έργου του, θα αναδείξουν την αξία του στο εκάστοτε σήμερα, αλλά θα κομίσουν και νέα στοιχεία για την έκδοση του Σεφερικού έργου.

Ο ποιητής, κριτικός και ομότιμος καθηγητής της Λογοτεχνίας και της Θεωρίας της κριτικής στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Νάσος Βαγενάς, του οποίου η διδακτορική διατριβή στο έργο του Σεφέρη με τίτλο «Ο ποιητής και ο χορευτής» αποτέλεσε σταθμό για τις σεφερικές σπουδές και ο ποιητής, κριτικός και βιβλιογράφος, εκδότης του έργου του Γ.Σεφέρη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος , θα τοποθετηθούν και μετά τις εισηγήσεις θα συζητήσουν με το κοινό.
Συντονίζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος ποιητής – δοκιμιογράφος.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Νάσος Βαγενάς, Δημήτρης Δασκαλόπουλος
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ : Τσόρτας Σταύρος (φωνή), Χόχωλης Γιώργος (κιθάρα)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

277819829 1900802660122982 4563365641589138227 n

Βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών:

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΑΣΟΥ ΒΑΓΕΝΑ

Ο Νάσος Βαγενάς γεννήθηκε στη Δράμα το 1945.

Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Ρώμης, του Έσσεξ και του Καίμπριτζ. Διετέλεσε καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ( 1980-1991) και καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ( 1991-2012). Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής.

Έχει δημοσιεύσει 13 ποιητικά βιβλία, ένα βιβλίο με πεζά και έντεκα βιβλία πάνω σε θέματα λογοτεχνίας, λογοτεχνικής και πολιτισμικής κριτικής .

Τιμήθηκε με τα Κρατικά Βραβεία Ποίησης (2005), Λογοτεχνικής Κριτικής (1995), το Βραβείο Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών (2013) και το Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο του περιοδικού Αναγνώστης (2017).

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δημήτρης Δασκαλόπουλος (Πάτρα, 1939). Σπούδασε  νομικά στην Αθήνα και εργάστηκε επί 35 χρόνια στην Εθνική Τράπεζα.  Έχει εκδώσει έντεκα ποιητικές συλλογές και δεκαπέντε  βιβλία  με μελετήματα για πρόσωπα και θέματα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Έχει δημοσιεύσει σε αυτοτελείς τόμους βιβλιογραφίες για τους: Γ. Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Άγγελο Σικελιανό, Γ.Κ. Κατσίμπαλη, Κ.Π. Καβάφη, Αλέξανδρο Κοτζιά κ.ά. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το έργο του Κ.Π. Καβάφη και του Γιώργου Σεφέρη. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2010). Το 2015 βραβεύτηκε από Ίδρυμα Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του και το 2021 έλαβε το Μεγάλο Βραβείο του περιοδικού Ο Αναγνώστης. Πρόσφατο βιβλίο του: Χωρικά ύδατα, Μελέτες νεοελληνικής λογοτεχνίας (2020).

 

Tμήμα Λόγου και Γραμμάτων Φάρις: Αφιέρωμα στον Σεφέρη την Πέμπτη στο Πνευματικό Κέντρο
To Top