ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την κατάργηση της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στα Φιλιατρά αποφάσισαν οι ιερείς- Αντιδρούν οι κάτοικοι

Απόφαση για κατάργηση της ρίψης του Τιμίου Σταυρού την ημέρα των Θεοφανείων στους παραθαλάσσιους οικισμούς των Φιλιατρών αποφάσισαν οι ιερείς των Φιλιατρών, ξεσηκώνοντας όμως πλήθος αντιδράσεων από τους κατοίκους που επιθυμούν τη συνέχιση του εθίμου.

Οι ιερείς της περιοχής απαριθμούν μια σειρά από λόγους για τους οποίους αποφάσισαν την κατάργηση της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, μεταξύ των οποίων ότι τα Φιλιατρά δεν είναι παραθαλάσσια πόλη και ότι η κατάδυση αποτελεί μια καινοτομία των τελευταίων ετών και όχι έθιμο.Στον αντίποδα, οι κάτοικοι αντιδρούν με την απόφαση αυτή καθώς επιθυμούν να συνεχιστεί το έθιμο αυτό που προσελκύει και επισκέπτες και καλούν τους ιερείς να επανεξετάσουν το θέμα.

Αναλυτικά στην απόφασή τους οι ιερείς αναφέρουν:

"Με Απόφαση των Ιερέων της Πόλεως των Φιλιατρών, η οποία κοινοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Δ.Κ. Φιλιατρών παύει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού την ημέρα των Θεοφανείων εντός των υδάτων της θάλασσας, με εναλλαγή ανά έτος, στους οικισμούς Αγρίλη, Λιμενάρι και Αγία Κυριακή, όπως τα τελευταία χρόνια συνηθιζόταν με την ακόλουθη αιτιολόγηση :
«πρώτον διότι η πόλις δεν είναι παραθαλάσσια, δεύτερον η διπλή κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού θεωρείται πλεονασμός, τρίτον διότι η κατάδυσις του Σταυρού εις την θάλασσαν απετέλεσε καινοτομία των τελευταίων ετών και όχι έθιμον και τέλος διότι τα πάντα ευσχημόνως και κατά την τάξιν θα πρέπει να επιτελούνται».

Η Απόφαση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, το οποίο εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σε Συνεδρίαση του στις 24/11/2017, με τη λήψη της 54/2017 Αποφάσεως.

Απόσπασμα της Αποφάσεως του Συμβουλίου της Δ.Κ. Φιλιατρών αναφέρει :

«Η Απόφαση αυτή δεν είναι σύμφωνη με την επιθυμία των πολιτών μας, οι οποίοι χαίρονται τον Αγιασμό των υδάτων της θαλάσσης και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και στα τρία επίνεια της πόλης των Φιλιατρών, που έχουν μονίμους κατοίκους.
Οι κάτοικοι αυτοί έρχονται για εκκλησιασμό στα Φιλιατρά και είναι γι αυτούς μεγάλη τιμή η υποδοχή και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Συγχρόνως πολλοί είναι οι επισκέπτες που παρακολουθούν ευλαβικά την τελετή.
Τα έθιμα καθιερώνονται με την επαναλαμβανόμενη τήρησή τους στο χρόνο και την αποδοχή τους στον κόσμο.
Τούτο λοιπόν συμβαίνει στους τρεις μεγάλους παραθαλάσσιους οικισμούς των Φιλιατρών – Αγρίλη, Αγία Κυριακή, Λιμενάρι – τα τελευταία χρόνια με μεγάλη αποδοχή όχι μόνο από τους κατοίκους, αλλά και από τους πολίτες των Φιλιατρών και της ευρύτερης περιοχής.»

Τέλος το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας καλεί το Συμβούλιο των Ιερέων της Πόλεως μας να επανεξετάσει το θέμα και να μην αλλάξει ότι έστω αποτελεί καινοτομία των τελευταίων χρόνων, μιας που τείνει να γίνει έθιμο με αφοσίωση και ευλάβεια από το λαό".

Η Απόφαση αυτή απεστάλη στο Συμβούλιο των Ιερέων των Φιλιατρών και κοινοποιήθηκε προς ενημέρωση στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ.

Την κατάργηση της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στα Φιλιατρά αποφάσισαν οι ιερείς- Αντιδρούν οι κάτοικοι
To Top