ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ"

Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αν εκλεγεί, που είναι και το πιθανότερο, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας. "Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

"Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα", τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα δικαστής που έφθασε στην κορυφή του Σ.τ.Ε., τον Οκτώβριο του 2018 και την είχε προτείνει για την εν λόγω θέση ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα αποτελεί πρόσωπο για το οποίο δεν θα είχε αντίρρηση ούτε το Κίνημα Αλλαγής.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες οι κυβερνητικές διαρροές έκαναν λόγο για πολιτική υποψηφιότητα λόγω και των εξελίξεων με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως επέλεξε ένα μη πολιτικό πρόσωπο για να αποφύγει περιπλοκές στο εσωτερικό της ΝΔ και να πιέσει ταυτόχρονα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να ψηφίσουν.

Η κ.Σακκελαροπούλου δεν προέρχεται από τη ΝΔ αλλά από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται δε βενιζελικό στέλεχος. Επιπλέον, όπως με νόημα επισημανε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του, εξελέγη πρόεδρος του ΣτΕ επί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η δήλωση της κα Σακελλαροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής: «Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

Η κ. Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000). Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001), ενώ κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Αναλυτικά:
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη.

Ο αείμνηστος πατέρας της νέας προέδρου του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου - Γιώργου Κοσκωτά και για κάποιο διάστημα μάλιστα προήδρευσε.

Η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα δύο συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες του).

Έως σήμερα η νέα πρόεδρος υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα, κ.λπ.

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του περιβάλλοντος.

Ήταν η αντιπρόεδρος εκείνη, η οποία, μαζί με τον αποχωρήσαντα λόγω ορίου ηλικίας Χρήστο Ράμμο, με επιστολές τους τάραζαν τα λιμνάζοντα νερά του τέως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου για παραλήψεις και άστοχες ενέργειές του σε «καυτά» υπηρεσιακά θέματα του δικαστηρίου. Ακόμη, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επικρίνοντας τόσο τη στάση του κ. Σακελλαρίου, για ματαίωση της Ολομέλειας για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες, κ.λπ., όσο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο για το ΣτΕ.

Είχε όμως και πλούσια συνδικαλιστική δράση κατά τη δικαστική διαδρομή της. Διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

 

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε το μεσημέρι με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.

 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, αποσυνδέθηκε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη διάλυση της Βουλής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Με τη νέα διάταξη, ισχύει ότι και πριν σχετικά με τις τρεις πρώτες προσπάθειες εκλογής. Ο υποψήφιος Πρόεδρος, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στη Βουλή ή τις 180 από τις 300 ψήφους του Σώματος.

Αν αυτό δεν γίνει εφικτό στις τρεις ψηφοφορίες, η διαδικασία προχωρά ως εξής:

Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες και ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ούτε τις 151 ψήφους, τότε η διαδικασία οδηγείται σε 5η ψηφοφορία και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία δηλαδή ακόμα δηλαδή και με 75 ψήφους.

Με πληροφορίες από:News247.gr

Δημοφιλέστερα

To Top