Τιμητική εκδήλωση για την καθηγήτρια Βιολογίας-Γενετικής-Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Γαζούλη
“Από τα 68 καινοτόμα προγράμματα – προϊόντα θεραπείας της Ευρωπαϊκής ένωσης στην Ελλάδα αποζημιώνονται τα 48 και είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο αποζημίωσης και θα αυξηθεί αυτό στο μέλλον”
Με εξαιρετική επιτυχία διοργανώθηκε απόψε, Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, η κοινή επιστημονική εκδήλωση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, και υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, με ομιλήτρια την Καλαματιανή Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Μαρία Γαζούλη με θέμα: “Καινοτομία στην Υγεία: Επένδυση στη βιολογική επανάσταση”. Η φιλόλογος και συντονίστρια της εκδήλωσης Δήμητρα Δημοπούλου διάβασε το πλούσιο επιστημονικό βιογραφικό της Μεσσήνιας Καθηγήτριας.
Προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομο, τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό και τους Προέδρους των επιστημονικών συλλόγων και στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ.Γαζούλη η οποία με λόγο περιεκτικό αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μετά από αμέτρητες έρευνες στον τομέα της.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις καινοτομίες στην Υγεία και πως η βιολογική επανάσταση συνδέονται άρρηκτα με την τεχνολογική πρόοδο και τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας, της γενετικής, της νανοτεχνολογίας και της ιατρικής. Η επένδυση σε αυτές τις τεχνολογίες έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει ριζικά την υγειονομική περίθαλψη, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων θεραπειών, την πρόληψη ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Πλέον εφαρμόζεται και στην Ελλάδα Γενετική και Γονιδιακή Θεραπεία, δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης των γενετικών ατελειών που προκαλούν ασθένειες. Η δυνατότητα επεμβάσεων στο DNA υπόσχεται θεραπείες για γενετικές διαταραχές, όπως η κυστική ίνωση, η θηλώδης καρκίνος του τραχήλου, και άλλες σπάνιες γενετικές παθήσεις, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ήδη και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στην Ιατρική, έχοντας ανοίξει νέες δυνατότητες για τη διάγνωση, την πρόγνωση και την παρακολούθηση των ασθενειών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ιατρική Νανοτεχνολογία, που έχει τη δυνατότητα να επαναστατήσει τη θεραπεία και την πρόληψη. Μικροσκοπικά νανοσωματίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράδοση φαρμάκων απευθείας στα κύτταρα, περιορίζοντας τις ανεπιθύμητες παρενέργειες και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Επίσης, η νανοτεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην πρώιμη ανίχνευση ασθενειών, όπως ο καρκίνος, μέσω έξυπνων αισθητήρων και βιοδεικτών. Η χρήση νέων διαγνωστικών εργαλείων, όπως τα μοριακά τεστ και οι βιοδείκτες, επιτρέπει την ανίχνευση ασθενειών σε πρώιμο στάδιο, ακόμα και πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Η πρώιμη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες θεραπείας και μπορεί να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μακροπρόθεσμα.
Ειδική αναφορά έκανε και στην εφαρμογές της Τεχνολογίας mRNA και στα Εμβόλια mRNA, σε έναν τομέα που γνωρίζει άριστα. Η πιο γνωστή και πρόσφατη εφαρμογή της τεχνολογίας mRNA είναι τα εμβόλια mRNA, όπως τα εμβόλια για τον COVID-19. Τα εμβόλια mRNA προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά εμβόλια. Η τεχνολογία mRNA έχει προκαλέσει επανάσταση στους τομείς της ιατρικής, της βιοτεχνολογίας και της φαρμακευτικής, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών. Η κ.Γαζούλη επεσήμανε πως επίκεται ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών των φαρμακείων αλλά και τον οδοντιατρείων με την πρόοδο που ανέλυσε διεξοδικά. Κλείνοντας ευχαρίστησε την ομάδα της που εργάζονται ως οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια.
Ακολούθησε ένα μικρό βίντεο από τα παιδικά και μαθητικά χρόνια της κ.Γαζούλη στην Καλαμάτα και στο τέλος, η εξέχουσα προσκεκλημένη παρέλαβε ένα τιμητικό δώρο από τους διοργανωτές με τη Μεσσηνία να δεσπόζει, με το δέντρο της ζωής, την ελιά!