ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τιμή στο Χρήστο Μαλαπάνη από το Δημοτικό Συμβούλιο

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ

“ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΠΑΝΗ” Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ KENTΡΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνήλθε σε συνεδρίαση εκτάκτως, σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 14.00, με το άγγελμα της εκδημίας του πρώην Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη, παρουσία του πρώην Υπουργού και Δημάρχου Σταύρου Μπένου και των πρώην Δημάρχων Παναγή Κουμάντου και Γιώργου Κουτσούλη.

Μετά την απότιση φόρου τιμής στον εκλιπόντα από το Δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, τους πρώην Δημάρχους και τους επικεφαλής παρατάξεων, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας

Αφού συνήλθε εκτάκτως, με την πληροφορία την εκδημίας
του πρώην Δημάρχου Καλαμάτας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΠΑΝΗ

Ομόφωνα ψηφίζει

1. Θεωρεί την 20ετή προσφορά του πρ. Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη στην πόλη της Καλαμάτας και από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησε (Δήμαρχος, Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, Δημοτικός Σύμβουλος) ως απολύτως ευεργετική, ιδιαίτερα για την ανασυγκρότηση της πόλης μετά τους σεισμούς του 1986, και γενικότερα για την ανάπτυξή της

2. Εκφράζει την ομόθυμη θλίψη των πολιτών της Καλαμάτας για την απώλεια του πρώην Δημάρχου, που διακρίθηκε για τον ορθολογισμό, την τεχνοκρατική αντίληψη, το αίσθημα προσφοράς, την ανιδιοτέλεια, την ανθρωπιά και πάνω απ’ όλα την αγάπη του προς την Καλαμάτα και τους κατοίκους της

3. Αποτίνει τιμή στο πρόσωπο, τη μνήμη και την προσφορά του αειμνήστου πρώην Δημάρχου με:

α. τη δωρεάν διάθεση τάφου στο διηνεκές κατά τον Κανονισμό του Κοιμητηρίου (άρθ. 12 παρ. Α΄)

β. Την ταφή του με δημοτική δαπάνη

γ. Τη διάθεση της Δημοτικής Φιλαρμονικής κατά την εκφορά της σορού του

δ. Την κατάθεση στεφάνων από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο, καθώς και τη συμμετοχή του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων στην εξόδιο ακολουθία και την εκφορά της σορού του

ε. την ανάρτηση μεσίστιων των σημαιών του Δήμου επί τριήμερο

στ. την ονομασία της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε «Αίθουσα Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη» και οδού ανάλογης της προσφοράς και των αξιωμάτων του και

ζ. την οργάνωση πολιτικού μνημοσύνου στο άμεσο μέλλον για την προσφορά του εκλιπόντος πρώην Δημάρχου».

Nα σημειωθεί επίσης ότι μετά από αίτημα του πρώην Δημάρχου Παναγή Κουμάντου ένας δρόμος της Καλαμάτας θα μετονομαστεί σε “Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη“, αίτημα που έγινε δεκτό και συμπεριλήφθηκε στο ομόφωνο ψήφισμα.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, η κηδεία θα γίνει με δημοτική δαπάνη, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής και η νεκρώσιμη πομπή θα περάσει από τον πεζόδρομο της Αριστομένους και γύρω από το ιστορικό Δημαρχείο, με τους πρώην δημάρχους Καλαμάτας και τον νυν να κρατούν λευκές κορδέλες που θα συνδέονται με το φέρετρο.

O Δήμος Καλαμάτας σε ανακοίνωσή του για τη συμβολή του Χρήστου Μαλαπάνη στην ανασυγκρότηση της Καλαμάτας αναφέρει τα εξής:
“Ο Χρήστος Μαλαπάνης, πολύπλευρος τεχνοκράτης, είχε ηγετικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Καλαμάτας, σε όλα τα επίπεδα, μετά τους σεισμούς του 1986. Με το έργο του, συνέβαλε στη διατήρηση και ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας, στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως, στη βελτίωση της μορφής και της λειτουργικότητας της πόλης με αναπλάσεις σε διάφορα σημεία, στη διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων, στην κατασκευή πολλών σχολικών κτηρίων, στον καλλιτεχνικό, αθλητικό και κοινωνικό τομέα, στην τουριστική προβολή”.

ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΟΛΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ

Αναστάτωση και θυμηδία προκάλεσε προς στιγμήν το γλωσσικό ολίσθημα του Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος αναφερόμενος στο έργο και εξαίροντας το ήθος του εκλιπόντα Χρήστου Μαλαπάνη μπερδεύτηκε λόγω της συναισθηματικής φόρτισης και αντί για τον Χρήστο Μαλαπάνη, εκ παραδρομής, ανέφερε τον Γιώργο Κουτσούλη, λέγοντας “Ο Γιώργος Κουτσούλης, ο τεχνοκράτης, ο ορθολογιστής έδωσε τον καλύτερο εαυτό του…” τότε αμέσως οι δημοτικοί σύμβουλοι έσπευσαν να του επισημάνουν το λάθος με τον δήμαρχο Καλαμάτας να ζητά συγγνώμη και να δηλώνει “Συγγνώμη Γιώργο, κοινή είναι η μοίρα όλων μας. Συνήθως άρρωστοι φεύγουν από εδώ οι δήμαρχοι . Έτσι είναι..”

Μαίρη Περδικέα

Δημοφιλέστερα

To Top