ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεοπτικές άδειες: 35.000.000 ευρώ η τιμή εκκίνησης απο το ΕΣΡ

Νέα απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες βάζει «φωτιά» στο τηλεοπτικό σκηνικό καθορίζοντας την τιμή εκκίνησης στα 35.000.000 ευρώ ώστε να εισπραχθούν τουλάχιστον 245.000.000 ευρώ όπως θα συνέβαινε αν είχε ισχύσει ο πρώτος διαγωνισμός.

Αυτό σημαίνει πως για τις 7 άδειες που πρόκειται να δοθούν, όπως είχε αποφασίσει προ ημερών το ΕΣΡ, το Δημόσιο θα εισπράξει τουλάχιστον 245 εκατομμύρια, ποσό δηλαδή αντίστοιχο μ’ εκείνο που διέθεσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές του διαγωνισμού που διεξήχθη πέρυσι το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται πως στις 6 Ιουλίου το ΕΣΡ όρισε τον αριθμό των αδειών στις επτά, καθιστώντας σαφές ότι το τηλεοπτικό φάσμα δεν διαθέτει απεριόριστο χώρο.

Η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ ήταν ομόφωνη και προέκυψε κατόπιν ψηφοφορίας. Το ΕΣΡ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η Ολομέλεια διατυπώνει ομοφώνως τη γνώμη ότι πρέπει να ορισθεί ως τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις επτά (7) δημοπρατούμενες άδειες παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, στο χρηματικό ποσό των τριάντα πέντε εκατομμυρίων (35.000.000) ευρώ».

Στην απόφαση σημειώνεται επίσης πως ελήφθη υπ’ όψιν ο περσινός διαγωνισμός και το γεγονός ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο.

Υπενθυμίζεται πως στον διαγωνισμό που είχε διεξαχθεί πέρυσι τις άδειες είχαν εξασφαλίσει τέσσερις υπερθεματιστές. Επρόκειτο για τους σταθμούς ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1 και τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Καλογρίτσα. Το συνολικό τίμημα είχε ανέλθει τότε στα 246 εκατ. ευρώ καθότι ο ΣΚΑΪ είχε «χτυπήσει» την άδεια για 43,6 εκατομμύρια, ο ΑΝΤ1 για 75,9 εκατομμύρια, ο κ. Καλογρίτσας για 52,6 εκατομμύρια και ο κ. Μαρινάκης για 73,9 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι στον τότε διαγωνισμό η τιμή εκκίνησης ήταν 3 εκατ. ευρώ.

Παπάς: «Μετά από 30 χρόνια ανομίας, το ΕΣΡ» κάνει σημαντικό βήμα

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση του ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνέντευξή του σήμερα στην ΕΡΤ.
Ο Νίκος Παπάς, απεύθυνε κάλεσμα στα πολιτικά κόμματα λέγοντας: «Καλώ τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν το ΕΣΡ στο έργο του το οποίο νομίζω μετά από τρεις δεκαετίες ανομίας, παρανομίας και αναρχίας είναι πάρα πολύ κοντά στο να κάνει ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα και να αδειοδοτήσει»
«Με τις νέες άδειες θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα κανάλια. Ο νόμος για τις άδειες αναγκάζει τα κανάλια να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζομένους, ενώ Θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας»
, ανέφερε ο υπουργός.
«Στηρίζουμε, υποστηρίζουμε, έχουμε παραδώσει τεχνογνωσία στο ΕΣΡ. Τα χρονοδιάγραμματα θα ικανοποιούν και το λαϊκό αίτημα και το δημόσιο συμφέρον»

Να σημειωθεί ότι την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μία εκ των επτά δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών υπέγραψαν ήδη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Η απόφαση των δύο υπουργών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, επικύρωσε τη γνώμη που διατύπωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Τηλεοπτικές άδειες: 35.000.000 ευρώ η τιμή εκκίνησης απο το ΕΣΡ
To Top