Το δικό μου Σχολείο

2η θέση για τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας

ORBIS: ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΠΟΥΓΑ

Τη 2η θέση κατέκτησε η ομάδα Orbis των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων

Το πρόγραμμα «Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας» (Social Innovation Relay), υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Οργανισμό Junior Achievement, και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών (Γ΄ Γυμνασίου & Λυκείου).

Πρόκειται για ένα διαδραστικό, διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου Πηνελόπη Ζερβάκη, Ειρήνη Κοτταρίδη, Ιωάννα Κουτέλα και Βασιλίνα Ναθαναήλ προώθησαν την κατασκευή μιας πλατφόρμας , ως εργαλείο των Δήμων, με στόχο τη μείωση του φαινομένου της σχετικής φτώχειας, από τους ίδιους τους πολίτες, με εσωτερική ανακατανομή πόρων.
Αρχικά, η κοινωνική υπηρεσία ενός Δήμου πιστοποιεί και δίνει κωδικό χρήσης της πλατφόρμας σε πολίτες που έχουν ανάγκη βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα οι δικαιούχοι «κοινοποιούν» τις ανάγκες τους και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες του Δήμου μπορούν να κάνουν προσφορές στον τομέα που δραστηριοποιείται ο κάθε ένας, στην προσπάθεια να βελτιώσει τη θέση του συμπολίτη του

Για παράδειγμα, ένα Φροντιστήριο Αγγλικών μπορεί να προσφέρει ετήσια δίδακτρα, μία θεατρική ομάδα εισιτήρια για θέατρο, ένα ξενοδοχείο-εστιατόριο δωρεάν γεύμα για μία οικογένεια, ένας συνταξιούχος χρόνο κτλ.

“ORBIS”: ΈΛΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Η φιλοσοφία της πλατφόρμας είναι να λειτουργεί επικουρικά με την εκάστοτε κοινωνική πολιτική του κράτους στη λογική και στην προσπάθεια της πολυπόθητης ισότητας ευκαιριών και στην προσπάθεια να σπάσει ο φαύλος κύκλος της φτώχειας, αφού είναι γνωστό πως η φτώχεια αναπαράγει φτώχεια! Από αυτή την παραδοχή απορρέει και το όνομα της πλατφόρμας και της ομάδας, «Orbis», που στα λατινικά σημαίνει «κύκλος». Κάθε φορά λοιπόν, που ένας πολίτης θα κάνει μία προσφορά, θα σπάζει αυτόν τον κύκλο.

Πρόκειται πραγματικά για μια καινοτόμα ιδέα, που ουσιαστικά λύνει τα χέρια των Δήμων, και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φτώχειας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αφού όσοι έχουν ανάγκη θα καταχωρούνται, ώστε και η Δημοτική Αρχή να έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα για το τι ανάγκες υπάρχουν για να καλυφθούν σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και απο τους απλούς πολίτες και τους επιχειρηματίες δημιουργείται ένας κύκλος αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, αφού το πρόβλημα και η ανάγκη τους έρχονται στο φως, και δεν κρύβονται κάτω απο το χάλι ή δεν χάνονται μέσα στα συρτάρια της γραφειοκρατίας.
Δικαίως, λοιπόν, οι μαθήτριες των εκπαιδευτηρίων Μπουγά διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο αυτό Διαγωνισμό, και ευχόμαστε να συνεχίσουν και μετέπειτα στη ζωή τους να εμπνέονται και να συμβάλλουν έμπρακτα με τις καινοτόμες ιδέες τους στο να επιλύονται χρόνια κοινωνικά προβλήματα.
Τέτοιες νέες ιδέες και χρήσιμα εργαλεία έχει πραγματικά ανάγκη η χώρα μας για να ανακάμψει και να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες.

To Top