ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από τη φωτιά στην Κλινική Covid του Νοσοκομείου Παπανικολάου

Ένας νεκρός, ένας διασωληνωμένος και τέσσερις ακόμη με βαριά εγκαύματα είναι ο τραγικός απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. «Επικρατούσε πανικός, σαν να έσκασε βόμβα», είναι τα λόγια που αναφέρουν όσοι βρέθηκαν στο νοσοκομείο τη στιγμή της φωτιάς.

O Σταύρος Τρύφωνος είναι ο διευθυντής Πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΥ, ο οποίος προσπάθησε να σώσει τους ασθενείς του από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο νοσοκομείο Παπανικολάου ή από τσιγάρο που είχε ανάψει ασθενής, που νοσηλεύεται στην μονάδα Covid, ή από «ανάφλεξη στο κινητό του», όπως ισχυρίζεται εκείνος. Μάλιστα, όπως λέει ο Σταύρος Τρύφωνος, ο ασθενής από τον οποίο φαίνεται πως ξεκίνησε η φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου, υποστήριξε ότι «έσπασε στα χέρια του το κινητό».

«Στις 08:50, με φωνάζουν νοσηλεύτρια και επιμελήτρια ότι ένας ασθενής καίγεται. Ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του. Παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω τη φωτιά και τον τραβάω έξω. Ο ασθενής λέει ότι άκουσε ένα μπαμ», περιγράφει αρχικά ο κ. Τρύφων. Για να προσθέσει: «Την ώρα που γυρίζω μέσα, βλέπω ότι υπάρχει τεράστια φωτιά από τον τοίχο και ένας δεύτερος ασθενής καίγεται στο πρόσωπο και το σώμα. Με τον δεύτερο πυροσβεστήρα προσπαθώ να σβήσω τον ασθενή, αλλά δυστυχώς η παροχή οξυγόνου πυροδοτεί τη φωτιά όλο και περισσότερο. Ενώ καίγεται τον τραβάω έξω και του σβήνω τη φωτιά και ταυτόχρονα ρίχνω με τον πυροσβεστήρα στην παροχή οξυγόνου για να μη γίνει έκρηξη».

Ο κ. Τρύφωνος αναφέρει ακόμη ότι οι έντονοι μαύροι καπνοί που έβγαιναν από το σημείο γέμισαν όλο τον θάλαμο αλλά και τον διάδρομο. Τονίζει, όμως, ότι το σχέδιο εκκένωσης του νοσοκομείου λειτούργησε άψογα, περιγράφοντας ακόμη πως στόχευσε στην κατάσβεση της παροχής οξυγόνου προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί και στους υπόλοιπους θαλάμους μέσω του συγκεκριμένου συστήματος.

«Ο ασθενής, ο οποίος είχε πολύ μεγάλη παροχή οξυγόνου κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε, ήταν 72 χρονών». Αναφέρθηκε, όμως, και στον ασθενή που έχει πολύ βαριά εγκαύματα. «Είναι 52 χρονών και ουσιαστικά είναι αυτός που είπε ότι έσβησε τη φωτιά και ότι ξεκίνησε από αυτόν». Σχετικά με όσα γνωρίζει ο ίδιος για τα αιτία του ξεσπάσματος της πυρκαγιάς, ανέφερε πως ο ασθενής του είπε ότι έσπασε στα χέρια του το κινητό.

 

«Επικρατούσε πανικός, σαν να έσκασε βόμβα»

Διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου ανέφερε ότι «ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και πετάχτηκαν όλοι έξω. Είδαμε να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί από τα παράθυρα… τρέξαμε στο σημείο… επικρατούσε πανικός. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο συμβάν». Όπως η ίδια ανέφερε, υπάλληλοι του νοσοκομείου απομάκρυναν έγκαιρα φιάλες οξυγόνου από το υπόγειο όπου φυλάσσεται ο ιατρικός εξοπλισμός, φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς και σε άλλους χώρους.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά, με τις ζημιές να είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η πτέρυγα. «Είναι σαν να έπεσε βόμβα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της κλινικής COVID-19 του Νοσοκομείου, Διαμαντής Χλωρός.

Όπως είπε ο ίδιος, τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Για το περιστατικό ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης. Στο σημείο βρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ασθενούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπήρξε άμεση.

πηγή:http://www.reader.gr/koinonia/409172/fotia-sto-nosokomeio-papanikolaoy-exaylothike-o-asthenis-san-na-eskase-bomba?utm_source=web_notifications&utm_medium=reader

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από τη φωτιά στην Κλινική Covid του Νοσοκομείου Παπανικολάου
To Top