Τροφή για σκέψη

«Θερίζουν» τα ναρκωτικά στην Ελλάδα – Ποιο είναι το δημοφιλέστερο;

Χρήση οπιοειδών κάνουν 1,8-2,5 άτομα ανά 1.000 κατοίκους στη χώρα μας

96 εκατομμύρια ενήλικες ευρωπαίοι πολίτες είναι σήμερα παγιδευμένοι στα δίχτυα των ναρκωτικών, με την κοκαΐνη να διεισδύει ολοένα και περισσότερο στις πιάτσες των τοξικομανών.Τα εφιαλτικά στοιχεία για τη διάδοση της χρήσης ουσιών στην Ευρώπη φέρνει στο φως η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας την οποία παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος κρούοντάς τον κώδωνα του κινδύνου και για τη ραγδαία αύξηση της διακίνησης κοκαΐνης.

Οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Ευρώπη καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ, όπως και οι ενδείξεις αύξησης της διαθεσιμότητας της συγκεκριμένης ουσίας στη γηραιά ήπειρο. Σχεδόν 96 εκατομμύρια ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ηλικίας 15-64 ετών έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας στη ζωή τους. 1,2 εκατομμύρια άτομα υποβάλλονται κάθε χρόνο σε θεραπεία για χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών ενώ μέσα στο 2018 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ένωση 55 νέες ψυχοδραστικές ουσίες.


Τα στοιχεία στην Ελλάδα

Ειδικότερα στην Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι χρήση οπιοειδών κάνουν 1,8-2,5 άτομα ανά 1.000 κατοίκους
Όσο αφορά στην κοκαΐνη, το 1,3% των ενηλίκων 15-64 ετών έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους,
Το 1% των μαθητών ηλικίας 15-16 ετών δηλώνει πως έχει κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής.
Το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα η κάνναβη, καθώς το 11% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους.
Το 1% του πληθυσμού της Ευρώπης παραδέχεται ότι κάνει καθημερινά χρήση κάνναβης. Χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους παραδέχονται πως έχουν κα΄νει 91,2 εκατομμύρια πολίτες, ενώ αντίστοιχα κοκαΐνης 18 εκατομμύρια πολίτες.

www.neakriti.gr

To Top