ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεοδωρικάκος: Δωρεάν οι μάσκες για τους μαθητές σε όλα τα σχολεία στην Ελλάδα

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΟΥΝ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αποκάλυψε πως η κυβέρνηση θα καλύψει τις ανάγκες για μάσκες όλων των μαθητών μέσω των ΟΤΑ, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για το κορωνοϊό και το άνοιγμα των σχολείων.

Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία σε πλήρη σύνθεση των τάξεων και χωρίς να προμηθεύει μάσκες στους μαθητές, ήρθε και η απόφαση. Προηγήθηκε ο Δήμος Χαλανδρίου, που ανακοίνωσε τη δωρεάν προμήθεια όλων των μαθητών στην εδαφική του περιφέρεια με  μάσκες. Όπως υπογράμμιζε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος,  στην ανακοίνωσή του ““δεν υποκαθιστά την υποχρέωση της πολιτείας για επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών,εξασφάλιση περισσότερων αιθουσών και μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ωστόσο μαζί με τα επιπλέον μέτρα για την καθαριότητα,τις απολυμάνσεις κλπ μπορεί να συμβάλει στην προστασία των μαθητών χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους”.

Bεβαίως, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν οι δωρεάν μάσκες, που θα δώσει η Κυβέρνηση μέσω των Δήμων, αφορούν μάσκες μιας χρήσης, που θα πρέπει να αλλάζουν οι μαθητές καθημερινά, ή θα πρόκειται για υφασμάτινες που θα τις παραλάβουν άπαξ, μία ο κάθε μαθητής, και για όλη τη χρονιά.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: “ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ”

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κ.Θεοδωρικάκος είπε «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεννόηση με την Επιτροπή των ειδικών, προετοιμαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες για μάσκες όλων των μαθητών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Πρόσθεσε πως θα αφορά όλους τους μαθητές, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

«Με ειδική έκτακτη επιχορήγηση του @ypesgr 5,2 εκατομ. ευρώ προς όλους τους δήμους της χώρας εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές & όλους τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου με μάσκες.Κάνουμε πράξη την ξεκάθαρη πολιτική βούληση του @PrimeministerGR να προστατέψουμε την υγεία. @th_livanios», έγραψε στο Twitter.

ΚΕΡΑΜΕΩΣ: “Η ΜΑΣΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ-ΜΟΝΟ ΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ”

Από την αρχή αυτής της κρίσης ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες των ειδικών, ξεκαθάρισε νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά στα σχολεία.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη μάσκα «ασπίδα προστασίας» για τα παιδιά και γι’ αυτούς που βρίσκονται γύρω τους, ενώ διευκρίνισε πως η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, ενώ στους εξωτερικούς θα χρησιμοποιείται μόνον εάν παρατηρείται συνωστισμός.

«Στους εξωτερικούς, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα κ.ο.κ. δεν θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα», εξήγησε. Στο προαύλιο, δηλαδή, τα παιδιά μπορούν να κάνουν το διάλειμμά τους χωρίς τις μάσκες τους.

«Όπως έχουμε πει, η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο, τ’ οποίο ακριβώς θωρακίζει την καθεμία και τον καθένα από εμάς. Ήδη, όπως ξέρετε, παντού, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, φοράμε μάσκα. Ήδη. Άρα, αυτό επαφίεται στην ατομική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς: το να προμηθεύσει ακριβώς όπως έχει και τα λοιπά προσωπικά του αντικείμενα, με τον ίδιο τρόπο να έχει μία υφασμάτινη μάσκα, η οποία πλένεται και μπορεί να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα υπάρξουν οδηγίες από τους ειδικούς, τόσο για το ποιες μάσκες είναι ενδεδειγμένες όσο για το πώς θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν τα παιδιά», τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ: Μπάχαλο και με τις μάσκες

Ιδιαιτέρως καυστικό είναι το σχόλιο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για τη διγλωσσία της κυβέρνησης στο μείζον θέμα των ημερών και με φόντο το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

«Τη στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, μετά την γενική κατακραυγή υποσχόταν δωρεάν μάσκες στους μαθητές, η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως χαρακτήριζε τη μάσκα «προσωπικό αντικείμενο που επαφίεται στην ατομική ευθύνη» και τόνιζε πως το κόστος της επιβαρύνει την οικογένεια του κάθε παιδιού. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τους πολίτες ποιος από τους δύο υπουργούς του δεν ξέρει τι του γίνεται», ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για «άρον άρον άνοιγμα των σχολείων, χωρίς σχέδιο και με τα γνωστά αποτελέσματα», παραλληλίζοντάς το με το άνοιγμα του τουρισμού.

«Σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας της πανδημίας, οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται σχέδια για το άνοιγμα των σχολείων που προβλέπουν μείωση των μαθητών σε κάθε τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και δωρεάν προμήθεια μασκών και αντισηπτικών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία με αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη σε σχέση με πέρυσι και με ένα απίστευτο μπάχαλο για τις μάσκες.

Επιτέλους ας σοβαρευτεί και να σταματήσει τα πειράματα με τα μικρά παιδιά», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

πληροφορίες και από:ieidiseis.gr

Θεοδωρικάκος: Δωρεάν οι μάσκες για τους μαθητές σε όλα τα σχολεία στην Ελλάδα
To Top