ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος από Καλαμάτα: Καταργείται η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ 6 ΝΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω μας νέας ολοκληρωμένης νομοθετικής παρέμβασης που θα αναληφθεί σύντομα, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Καλαμάτας, στην οποία συμμετείχαν ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι νέοι δήμαρχοι της Μεσσηνίας και βουλευτές του νομού. Τον κ. Θεοδωρικάκο συνόδευε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: “ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥΣ”

“Ερχόμαστε, όμως, σήμερα στους πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας να πούμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να βελτιωθούν πολύ περισσότερο οι υποδομές. Η Μεσσηνία, για να πάει μπροστά, πρέπει να διατηρήσει την ανάπτυξή της, η οποία συνδέεται κυρίως με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Θα κάνουμε τα πάντα – μαζί με την Περιφέρεια, γιατί ο κ. Νίκας έχει τον πρώτο λόγο –για να λυθεί οριστικά, μέσα σε αυτήν την τετραετία, το πρόβλημα των απορριμμάτων. Να γίνει πράξη η σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν μια σειρά εκκρεμότητες, τις οποίες ο κ. Περιφερειάρχης θα τις αντιμετωπίσει και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας σε συνεργασία και με την Περιφέρεια και με τους Δήμους.
Από εκεί κι ύστερα, η σύσκεψή μας με τους Δημάρχους ήταν πάρα πολύ δημιουργική. Καταγράψαμε όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα. Θα βρεθούμε δίπλα στους Δήμους, να τους υποστηρίξουμε με μελέτες, με ενίσχυση των διοικητικών και οργανωτικών υποδομών τους, ειδικά σε περιοχές της Μεσσηνίας που υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη γι’ αυτό, γιατί δεν είναι ισόρροπα παντού τα πράγματα, ώστε βασικά θέματα που έχουν σχέση με τις υποδομές της οδοποιΐας, της ύδρευσης και των βιολογικών καθαρισμών μέσα σε αυτή την τετραετία να βρουν τη λύση τους.
Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα και είμαστε εδώ για να αποδείξουμε στους Έλληνες ότι το Κράτος υπάρχει, είναι ισχυρό, είναι σεβαστό και θα δουλέψει για λογαριασμό όλων των πολιτών χωρίς καμία εξαίρεση».

«Μέσα σε αυτό το νομοθέτημα θα αντιμετωπίσουμε το θέμα του εκλογικού νόμου της αυτοδιοίκησης. Στην κυβέρνηση είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να καταργήσουμε την απλή αναλογική» σημείωσε, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της οδηγεί σε αδιέξοδες καταστάσεις. «Θα φέρουμε ένα εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα τους δήμους και τις περιφέρειες».

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «πρέπει να ξέρουν όλοι, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και πολίτες, ποιες είναι οι αρμοδιότητες των περιφερειών και οι συναρμοδιότητες των δήμων. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους να σταματήσει αυτό το μπέρδεμα που υπάρχει και η χαοτική κατάσταση, για να μπορούν οι πάντες να υπηρετήσουν πιο λειτουργικά και πιο αποτελεσματικά».

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες και σημείωσε ότι «δεν σκοπεύουμε να χωρίσουμε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες ανάλογα με το ποιο κόμμα τους έχει υποστηρίξει». Υπογράμμισε δε ότι «οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και να προχωρήσουμε μπροστά. Άλλωστε οι πολίτες κάνουν στις εκλογές τις επιλογές τους και αναθέτουν τα καθήκοντα του δημάρχου, του περιφερειάρχη ή του πρωθυπουργού της χώρας σε εκείνους που έχουν επιλέξει για την επόμενη τετραετία».

Αναφερόμενος τέλος στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι αυτό θα αναβαθμιστεί. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ που θα προκύψει, θα εξετάσει την ενίσχυση αυτού του προγράμματος και με νέους όρους καθώς και με νέα προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δήμων» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου και δήμαρχος της Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε τον υπουργό, αλλά και την κυβέρνηση, για την στήριξή της στις προσπάθειες επίλυσης των μεγάλων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια.

To Top