Υγεία

Θεμιστοκλέους: Αυτά είναι τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικίες-Πάνω από 140.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί

Τι δήλωσε ο Γ.Γ.Πρωτβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

“Πριν από λίγο ξεπεράσαμε τα 11.710.000 εμβολιασμούς και περισσότεροι από 6.265.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% του γενικού πληθυσμού και 68,6% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 5.850.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 56% επί του γενικού πληθυσμού και 65% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Τις τελευταίες 7 μέρες, την τελευταία εβδομάδα, 102.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ραντεβού να κλείνονται στις ηλικιακές ομάδες στις ηλικίες κάτω των 35 ετών.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 140.000 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ

Σε σχέση με τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα, δεν θα κουράσω λέγοντας όλες τις ηλικιακές ομάδες. Θα παραθέσω τα ποσοστά για τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.

Έτσι, λοιπόν, για την ηλικιακή ομάδα 40 – 44, το 65,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, θα ανέλθει στο 66,3%.

Για την ηλικιακή ομάδα 35 – 39, το 58,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 59%.

Η ηλικιακή ομάδα 30 – 34, το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 59%.

Η ηλικιακή ομάδα 25 – 29, το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 58%.

Η ηλικιακή ομάδα 18 – 24, το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 49%.

Τώρα, για την ηλικιακή ομάδα 15 – 17, το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 26,5%, δηλαδή έχουν ήδη εμβολιαστεί 90.000 παιδιά της ηλικιακής αυτής ομάδας.

Όπως βλέπετε, καταγράφεται μια σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα που ανακοινώσαμε το ποσοστό συμμετοχής και περισσότερες από 16.000 παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας, 15 – 17, έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες μέρες.

Τέλος, για την ηλικιακή ομάδα 12 – 14, το 13% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 14,5%, δηλαδή έχουν ήδη εμβολιαστεί 50.000 παιδιά.

Άρα, σύνολο στις δύο ηλικιακές κατηγορίες, έχουν εμβολιαστεί περισσότερο από 140.000 παιδιά. Και εδώ παρατηρείται, να σημειώσουμε ότι και στην ηλικιακή ομάδα 12 – 14, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση με 13.5000 παιδιά να έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες ημέρες.

3η δόση: 285.000 ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ SMS ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Τώρα σε σχέση με την αναμνηστική δόση. Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, από Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τους ανοσοκατασταλμένους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και οι πολίτες της ομάδας αυτής, περίπου είναι 285.000 συμπολίτες μας, θα λάβουν sms στο κινητό τους σήμερα, κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν, που θα τους υπενθυμίζει να κλείσουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό.

10 ΕΥΡΩ Η ΑΜΟΙΒΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ

Τώρα θα ήθελα να επισημάνω κάποιες χρηστικές λεπτομέρειες σε σχέση με τους επιχειρησιακούς άξονες της «Επιχείρησης Ελευθερία». Κατ’ αρχάς να υπενθυμίσω ότι ήδη από τον Αύγουστο ισχύει ότι για κάθε νέο ραντεβού που κλείνεται από γιατρό ή φαρμακοποιό σε πολίτη έτσι ώστε να εμβολιαστεί ο γιατρός και ο φαρμακοποιός αμείβονται με 10 ευρώ.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Το μόνο που έχει να κάνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός, εισέρχονται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και εκεί από link συνδέονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως ιδιώτες γιατροί ή φαρμακοποιοί.

Εκεί μπορεί να κλείσει ραντεβού στον πολίτη σε οποιοδήποτε εμβολιαστικό κέντρο της χώρας και τη δυνατότητα αυτή έχουν όλοι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί της χώρας, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ιδιώτης γιατρός, ανεξαρτήτως ειδικότητας, μπορεί να κλείσει ραντεβού για πολίτες που παρακολουθεί έτσι ώστε να εμβολιαστούν με προβλεπόμενη αμοιβή 10 ευρώ για κάθε νέο ραντεβού.

Επισημαίνω ότι το ίδιο ισχύει για τους φαρμακοποιούς, αλλά οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα εδώ και αρκετό καιρό.

ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ: 20 ΕΥΡΩ Η ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥΣ-50 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Τώρα όσον αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στην «Επιχείρηση Ελευθερία» αρχικά θα ήθελα να υπενθυμίσω τις αμοιβές. Οι γιατροί αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους, πολίτες στο ιατρείο τους, και 50 ευρώ για κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Λεπτομέρειες του προγράμματος όσον αφορά τον ανεφοδιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται είναι αναρτημένες στο emvolio.gov.gr. Άρα όποιος ιδιώτης γιατρός θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αν θέλει μπορεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπαίνοντας στην πλατφόρμα.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι από 1.000 ιδιώτες και μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο σύστημα εμβολιασμού 159 ιδιώτες και 14 πολυϊατρεία.

Από τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, στο χρονικό διάστημα περισσότερο του ενός μήνα που είναι ενεργοποιημένο, έχουν γίνει μέχρι στιγμής 1.110 εμβολιασμοί, 250 εμβολιασμοί στα ιατρεία και 860 κατ’ οίκον εμβολιασμοί.

Να επισημάνω ότι το πρόγραμμα των ιδιωτών ιατρών αφορά εμβολιασμούς πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής και δεν θα αφορά αναμνηστικές δόσεις.

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατάκοιτων έχουν υποβληθεί 8.700 αιτήσεις για εμβολιασμό και έχουν ήδη εμβολιαστεί 7.590 συμπολίτες μας, κατά κύριο λόγο από Κινητές ομάδες των Κέντρων Υγείας. Και είμαστε στην ευτυχή θέση να πούμε ότι όποιος πολίτης εντάσσεται στην πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε, σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα διενεργείται ο εμβολιασμός του κυρίως από Κινητές Ομάδες των Κέντρων Υγείας.

Το πρόγραμμα συμμετοχής των παιδιάτρων θα είναι βασισμένο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού των ιδιωτών. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες και ο προγραμματισμός στον εφοδιασμό και είναι προγραμματισμένα, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά και να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με όσους από τους παιδιάτρους δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα τις επόμενες μέρες τέλη Σεπτεμβρίου, το αργότερο έως αρχές Οκτωβρίου.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με αυτό που είχα αναφερθεί και την προηγούμενη φορά σε σχέση με παράνομους, εικονικούς εμβολιασμούς. Το σύστημα είναι θωρακισμένο.

Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και κυρίως δικλείδα ασφαλείας λόγω της ψηφιακής χρήσης από το Α μέχρι το Ω σε κάθε στάδιο το οποίο χρησιμοποιούμε.

Και κυρίως δεν υπάρχει καμία ανοχή και όλα τα περιστατικά που γνωρίζουμε, είτε έχουν δρομολογηθεί ή δρομολογείται με την παρέμβαση του Εισαγγελέα, έτσι ώστε και να αποτρέπονται αλλά και όπου προσπαθούν κάποιοι να παραβιάσουν το σύστημα να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες”.

To Top