ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Θέλει θράσος οι Βουλευτές της ΝΔ να υποβάλουν ερώτηση για δήθεν “φωτογραφικές προκηρύξεις”

Σε ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη αναφέρει:
“Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στην Επίκαιρη Επερώτηση 37 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για φωτογραφικές προκηρύξεις επιτελικών στελεχών του Δημοσίου, η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΖΑ τόνισε, ότι οι παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης έχουν περιγραφεί σε δεκάδες εκθέσεις από το 1950, με πιο χαρακτηριστικές: το σφιχτό εναγκαλισμό της, από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, την αναξιοκρατία τόσο κατά την πρόσληψη, όσο και κατά τη σταδιοδρομία των δημοσίων υπαλλήλων, το συγκεντρωτισμό στις δομές και τη λήψη αποφάσεων, τη γραφειοκρατία (ανάπτυξη ενός πλέγματος επάλληλων δομών πολυνομίας, ασάφειας και νομικισμού), την έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών σε θέματα Διοίκησης και την απουσία σοβαρής διαχείρισης ανθρώπινων πόρων.
Στο διάβα του χρόνου έγιναν προσπάθειες, κάποιες από αυτές αξιόλογες. Όμως ήταν αποσπασματικές ρυθμίσεις, χωρίς συνέχεια.
Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, με το ν. 4369/2016, νομοθετήθηκε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα διαδικασιών τρόπου επιλογής και εξέλιξης του στελεχικού δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης με γνώμονα την αρχή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
Τούτων δοθέντων, και άλλων πολλών, που ο χρόνος δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν, θέλει πραγματικά τόλμη, για να μη πω θράσος, οι Βουλευτές της ΝΔ να υποβάλουν ερώτηση για δήθεν “φωτογραφικές προκηρύξεις” επιτελικών στελεχών του Δημοσίου.
Πολύ περισσότερο που οι μνήμες είναι νωπές, από την περίοδο που ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο σημερινός Αρχηγός της ΝΔ κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο δεν εφάρμοσε το υφιστάμενο τότε νομοθετικό πλαίσιο, (που είχε πολλές θετικές διατάξεις), και άλλαξε σε μία νύχτα όλους τους προϊσταμένους, αλλά και θεσμοθέτησε διατάξεις για την αξιολόγηση, που ξεκινούσαν από τη θέση, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του δημόσιου τομέα είναι άχρηστο και πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.
Με το ν. 4369/2016, εκτός των άλλων, προβλέπεται η αξιοκρατική διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης νέων Γραμματέων, οι οποίοι μέχρι πρότινος, επιλέγονταν- αλλά και παύονταν- από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, κατά την διακριτική της ευχέρεια”.

“Θέλει θράσος οι Βουλευτές της ΝΔ να υποβάλουν ερώτηση για δήθεν “φωτογραφικές προκηρύξεις”
To Top