Εικαστικά

Το θεατρικό παιχνίδι στην Πειραματική σκηνή

Τα τμήματα Θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά 4 έως 12 χρόνων συνεχίζονται στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας με μεγάλη επιτυχία. Τα παιδιά περνούν ώρες χαράς και δημιουργικής απασχόλησης με δασκάλους τη μουσικό Κατερίνα Πετρουλάκη και το θεατρολόγο Σέγιο Σοφικίτη. Ο τελευταίος μάλιστα βραβεύτηκε πρόσφατα στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του 2017 της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών για το παραμύθι που έγραψε με τον τίτλο: “Το Βουβουζέλι, το κορίτσι με τη μαγική φωνή “.
Ο ίδιος σχεδιάζει όλο το περιεχόμενο του μαθήματος, κάνει ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, χαλάρωσης, δραματοποίησης, παιχνίδια μίμησης.
Η Κατερίνα αναλαμβάνει να διδάξει μουσικοκινητική και έκφραση και κάνει αφήγηση ενός παραμυθιού, στο περιεχόμενο του οποίου στηρίζεται και η εικαστική κατασκευή που ετοιμάζει για τα παιδιά ο Σέργιος.

Κοκοράκια και δράκοι ζωντανεύουν και διηγιούνται το παραμύθι που άκουσαν τα παιδιά παίζοντας τα ίδια κουκλοθέατρο υπο την καθοδήγηση των δασκάλων τους.
Η χαρά τους είναι απερίγραπτη.
Το περιεχόμενο του θεατρικού παιχνιδιού σε μεγαλύτερα παιδιά προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία. Τα παιδιά των πρώτων τάξεων Δημοτικού μετά τις εκφραστικές και μουσικοκινητικές ασκήσεις, ακούνε ένα παραμύθι από την αφηγήτρια και το δραματοποιούν παίζοντας κουκλοθέατρο με τις κούκλες που διαθέτει η Πειραματική Σκηνή.
Τα δε μεγαλύτερα παιδιά κάνοντας ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης, παίζουν παιχνίδια μίμησης και δραματοποιούν καταστάσεις, εικόνες και ιστορίες οργανώνοντας μόνα τους το σενάριο, τη σκηνοθεσία και τη δραματοποίηση υπό την επίβλεψη των δασκάλων τους.
Η εμπειρία μας, μας έχει πείσει ότι το θεατρικό παιχνίδι είναι απαραίτητο για όλα τα παιδιά ιδιαίτερα σήμερα, που τα παιδιά δεν παίζουν εύκολα παιχνίδια ομαδικά και απομονώνονται παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια ή παρακολουθούν απαράδεκτες εκπομπές υποκουλτούρας μπροστά στην τηλεόραση.

Το θεατρικό παιχνίδι στην Πειραματική σκηνή
To Top