ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα τα καταφέρει η ΔΕΗ;

Φόβοι για μπλακ άουτ της ΔΕΗ εν όψει του κύματος καύσωνα και της ασταμάτητης χρήσης κλιματιστικών

Όσοι δεν βρίσκονται σε κάποιο νησί, αλλά στην πόλη, στο σπίτι, στο γραφείο προσπαθούν να δροσιστούν όπως μπορούν τις ημέρες του καύσωνα… Με το θερμόμετρο, λοιπόν, να βαράει κόκκινο, έντονη είναι η ανησυχία των πολιτών για τυχόν διακοπές ρεύματος εν μέσω καύσωνα.
Για το λόγο αυτό τα κλιμαστικά λειτουργούν μέρα και νύχτα και η ΔΕΗ εκφράζει ανησυχίες ως προς το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ.

Χαρακτηριστικό είναι πως η πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ για τις ημέρες αυτές είναι πως η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα και αύριο θα φτάσει τα 9.500MW, με το ακραίο σενάριο να είναι μόλις στα 9.590MW, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Μέχρι και χθες που η κατανάλωση ήταν αρκετά χαμηλότερα από το όριο αυτό, στα 7.950MW την Τρίτη και ανάλογο νούμερο την Τετάρτη, δεν έλειψαν οι διακοπές ρεύματος λόγω βλαβών, που σε κάποιες περιοχές, όπως στο Παλαιό Φάληρο, διήρκεσαν τρεις ώρες!

Από τον ΑΔΜΗΕ πάντως οι αρμόδιοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως όλο το σύστημα βρίσκεται σε ετοιμότητα και πως έχουν καταρτηθεί τα κατάλληλα «defence plans».

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Μανούσος Μανουσάκης μάλιστα επισημαίνει πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας λόγω της διαθεσιμότητας μονάδων φυσικού αερίου, της δυνατότητας εισαγωγών και της κατάστασης του συστήματος μεταφοράς.

Να θυμίσουμε πως παρόμοια φαινόμενα είχαμε ζήσει το καλοκαίρι του 2007, όταν λόγω του καύσωνα η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα ξεπέρασε τα 10.300 ΜW, οδηγώντας μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Θα τα καταφέρει η ΔΕΗ;
To Top