Υγεία

Τι θα κάνει η Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca -Κικίλιας: «Κανονικά οι εμβολιασμοί»

Γιατί η Ελλάδα δεν έχει αναστείλει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca μέχρι τις αποφάσεις του ΕΜΑ; Τι απαντά ο Βασίλης Κικίλιας και τι λέει για όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση-Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το πρωί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει εκτάκτως και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για να αξιολογήσει τα δεδομένα

«Από την αρχή των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ. Αυτός έχει δώσει αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Δεν έχει δώσει τέτοια οδηγία, αντιθέτως έχει μιλήσει για το όφελος του εμβολιασμού με AstraZeneca» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κληθείς σήμερα το πρωί να μιλήσει για την τεράστια ανησυχία που υπάρχει καθώς μία-μία οι χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, επισήμανε πως «η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ εκτιμούν τις καταστάσεις και εισηγούνται και δίνουν αποφάσεις».

Στο ερώτημα γιατί οι συγκεκριμένες χώρες δεν ακολουθούν την ίδια γραμμή με την Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως «υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που εμβολιάζουν με την AstraZeneca». Αντέστρεψε μάλιστα το ερώτημα και διερωτήθηκε: «Δηλαδή αν αύριο δώσουν έγκριση σε τρίτο εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα προχωρήσουμε;»

«Θα παρακαλούσα, συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα και ανάληψη των επιστημονικών δεδομένων» είπε επίσης.

Όπως επανέλαβε ο κ. Κικίλιας: «Έχουν γίνει 17 εκατ. εμβόλια πανευρωπαϊκά και έχουν βρεθεί 37 περιστατικά, στη χώρα μας κανένα. Οι εκτιμήσεις είναι για τις ρυθμιστικές αρχές. Εμβόλια δεν θα είχαμε αν δεν είχε δώσει έγκριση ο ΕΜΑ».
Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να απαντήσει και στα ερωτήματα των πολιτών για το τι να κάνουν όσοι έχουν ραντεβού για εμβόλιο με AstraZeneca αλλά και όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση:

«Φυσικά εμβολιάζονται μέχρι να πει ο ΕΜΑ κάτι άλλο. Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη. Ψυχραιμία, προσοχή πώς επικοινωνούμε τα πράγματα».

Για το αν εξετάζεται το σενάριο να χρειαστεί και η Ελλάδα να αναστείλει ανέφερε πως «το πρόγραμμα προχωρά, υποθετικά κανείς δεν απαντάει».

«Είμαστε πάνω από τις εξελίξεις και επεξεργαζόμαστε σενάρια» σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν συνδέεται πουθενά το περιστατικό με τον εμβολιασμό».

Υπενθυμίζεται πως οι χώρες που έχουν σταματήσει προσωρινά την χρήση του εμβολίου, είναι:

Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Κύπρος, Λετονία, Βενεζουέλα και Ταϋλάνδη.

ΛΙΝΟΥ: ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς αρκετές χώρες έχουν αναστείλει τον εμβολιασμό αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, και για το τι θα πρέπει να γίνει με όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου ή έχουν ραντεβού για το εμβόλιο, αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν.

«Αυτό είναι αλήθεια και ούτε και οι κυβερνήσεις ούτε οι οργανισμοί ξέρουν τι να κάνουν» επισήμανε. Έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη απόφαση, λέγοντας μάλιστα πως «είναι δύσκολο να συμβουλέψεις κάποιον αυτή τη στιγμή».

Αυτό που τόνισε η κ. Λινού είναι πως πρέπει να ζυγίσουν με τον κίνδυνο από το εμβόλιο με τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος τον ιό.

«Το όφελος είναι τόσο μεγαλύτερο, που θα έπρεπε να προχωρήσουμε» σημείωσε η ίδια με κάθε επιφύλαξη και ξεκαθάρισε πώς για το ζήτημα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ενώ υπογράμμισε πως «τα προβλήματα είναι λίγα, ελάχιστα μέχρι στιγμής».

Ωστόσο, υπογράμμισε πώς τα περιστατικά με θρομβώσεις είναι ελάχιστα και σπάνια, δηλαδή 5 με 6 περιστατικά στο εκατομμύριο.

Έκανε λόγο για «σοβαρή παρενέργεια» και επισήμανε ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συζητείται τόσο, στάθηκε ωστόσο στη συχνότητα των περιστατικών.

Είναι, όπως σημείωσε, «δύσκολη απόφαση». «Υπάρχουν συσκέψεις επί συσκέψεων, είναι δύσκολο. Πώς να βρεις τους 170.000 (σ.σ. στην Ελλάδα) αν κάποιος νόσησε και από τι νόσησε;» συμπλήρωσε.

«Είναι σπάνιο και είναι ίσως το ίδιο σπάνια με αυτά που θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως και αυτό προσπαθούν να διερευνήσουν τώρα» εξήγησε.

«Όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση και έχουν σχέση με το πηκτικό σύστημα» ανέφερε η κ. Λινού.

πηγή:ieidiseis.gr/video OPEN/video timelinenews

Δημοφιλέστερα

To Top