ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τεστάρει» τα όρια κυβέρνησης – αντιπολίτευσης το ν/σ για την ταυτότητα φύλου

Την Τρίτη θα ξεκινήσει η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου-Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του νέου κοινοβουλευτικού δόγματος από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τα σχέδια νόμου που δεν προκύπτει κοινή «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Όπως διαμήνυσαν στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα καταψηφίζουν νομοσχέδια ακόμα κι αν συμφωνούν με το περιεχόμενό τους, όταν ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή.

Στο δόγμα αυτό αποστάσεις κράτησαν ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι.
Συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να μην ψηφιστούν πολύ σοβαρά νομοσχέδια, όπως αυτό της ταυτότητας φύλλου που σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ενώ συμπληρώνουν πως, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφιζε ως αντιπολίτευση κυβερνητικά νομοσχέδια, συμπληρώνοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν θα έρθει το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλλου, καλώντας την να αναθεωρήσει τη στάση της.

Να μην ακολουθήσει την γραμμή της ΔΗΣΥ είναι έτοιμος σύμφωνα με πληροφορίες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κινούμενος στην ίδια γραμμή με το Ποτάμι. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, αναμένεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλλου. Εναντίον της απόφασης της ηγεσίας της ΔΗΣΥ, στρέφεται και ο Γιάννης Ραγκούσης.
Πάντως, στο στρατόπεδο της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία για την παραπάνω απόφαση. Υπέρ της έχουν ταχθεί οι κοινοβουλευτικοί υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα Γιάννης Μανιάτης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, όπως και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Έτσι, η ψηφοφορία αναμένεται να «δοκιμάσει» τόσο την κυβερνητική συνοχή σε ένα «ευαίσθητο» για τους ΑΝΕΛ νομοσχέδιο, όσο και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με το κατά πόσο θα ακολουθήσουν εν συνόλω αυτή την πρακτική.

Ως προς το θέμα αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σχολιάζοντας το γεγονός μετά την απόσυρση της τροπολογίας που σχετίζεται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (τροπολογία που οι ΑΝΕΛ είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζουν), χαρακτήρισε πρωτοφανή και ανεύθυνη τη στάση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Μάλιστα, κάλεσε τα δύο κόμματα να σκεφτούν τι θα γίνει αν επαναληφθεί η αποκλίνουσα στάση των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ο υπουργός έχει, επίσης, ενημερώσει το Σώμα ότι η τροπολογία που αποσύρθηκε θα επανακατατεθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο εν προκειμένω είναι αυτό που εισάγεται προς συζήτηση και επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την προσεχή Τρίτη.

ΠΗΓΗ:koutipandoras/news247

«Τεστάρει» τα όρια κυβέρνησης – αντιπολίτευσης το ν/σ για την ταυτότητα φύλου
To Top