ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατούλης: “Ατυχής και εσφαλμένη η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας”

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ: “ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ-ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΕΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ”

Με ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή για υποβάθμιση περιβάλλοντος καταδικάστηκαν σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, τόσο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, όσο και ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης. Και οι δύο άσκησαν έφεση.

Ως “ατυχή και προδήλως εσφαλμένη” χαρακτηρίζει την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του ο περιφερερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, δηλώνοντας πως δεν την αποδέχεται και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που του δίνει ο νόμος.

Δηλώνει ότι από την “αναιτιολόγητη απόφαση” κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς η απόφαση του εισαγγελέα ήταν απαλλακτική και ο ίδιος έχει αθωωθεί για παρόμοια κατηγορία από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου. Θεωρεί βαθύτατα προσβλητικό να δικάζεται για περιβαλλοντικά ζητήματα, δεδομένου ότι μόλις χθες υπογράφηκε πανηγυρικά η σύμβαση με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πέτρου Τατούλη:

«Σε όλον τον πολιτικό μου βίο αγωνίζομαι για την υπεράσπιση του θεσμού της Δικαιοσύνης, πολλές φορές μάλιστα, με πολιτικό κόστος διότι είναι εδραία η πεποίθηση μου, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευνομούμενο κράτος, χωρίς Αμερόληπτη Δικαιοσύνη.

Δυστυχώς, σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας , αγνόησε ότι δεν έχω καμία αρμοδιότητα και με απόφαση του, έκρινε ότι με τον θεσμικό μου ρόλο ως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ότι είμαι ένοχος, για πυρκαγιά που προκλήθηκε το 2014 σε ανεξέλεγκτο ΧΑΔΑ που είχε δημιουργήσει ο δήμος Πύλου-Νέστορος, παρότι η πρόταση του Εισαγγελέα ήταν απαλλακτική, ο οποίος δήλωσε «χαρακτηριστικά» ότι δεν αποδείχθηκε ότι είχα ευθύνη για το συγκεκριμένο «ζήτημα».

Η απόφαση αυτή είναι προδήλως εσφαλμένη και δεν την αποδέχομαι, είναι ευθέως αντίθετη στο Νόμο

Η συμμετοχή μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στη συγκεκριμένη δίκη αλλά κυρίως η αναιτιολόγητη απόφαση των συγκεκριμένων δικαστών και το επίπεδο κατανόησης που έδειξαν για την υπόθεση, κλόνισαν την εμπιστοσύνη μου στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Επιβεβαιώθηκε η ανασφάλεια Δικαίου που κατ’ επανάληψη μου τονίζουν οι πολίτες και ισχυροποιήθηκε η αντίληψη μου, ότι στη χώρα μας, το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Είναι βαθύτατα προσβλητικό προς το πρόσωπο μου ως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, να δικάζομαι για περιβαλλοντικά ζητήματα

Είμαι ο μοναδικός πολιτικός, που από την πρώτη στιγμή έθεσα σε πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας, συγκρουόμενος με τα κατεστημένα της «μαύρης μαφίας» των σκουπιδιών και με μοναδικό όπλο την τήρηση της νομιμότητας, κατάφερα να την επιβάλλω, με το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Σε μια Περιφέρεια όπου όταν ανέλαβα την ευθύνη της, λειτουργούσαν περίπου 100 ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ, οι περισσότεροι των οποίων στη Μεσσηνία και που όλοι οι αρμόδιοι, θεσμικοί φορείς ουδέποτε ανέλαβαν την ευθύνη που τους αναλογούσε και δεν επιβλήθηκαν ποτέ ποινές , όπως προβλέπεται από το ελληνικό και ευρωπαϊκό Δίκαιο, σε όλους αυτούς που για δεκαετίες δημιούργησαν «ωρολογιακές βόμβες» για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε δύο ίδιες περιπτώσεις, έχω ήδη αθωωθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου, με αμετάκλητες, ομόφωνες, αποφάσεις του, απόλυτα τεκμηριωμένες καθώς όπως έχουν αποφανθεί ουδεμία αρμοδιότητα έχω εκ του νόμου για τα συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Διαβεβαιώνω τους πολίτες, οι οποίοι είναι η πηγή άντλησης της δύναμής μου, ότι θα εξαντλήσω τη δυνατότητα που μου δίνει ο νόμος, αλλά κυρίως την ευθύνη μου απέναντι τους, για μια κοινωνία όπου η δικαιοσύνη θα λειτουργεί βάση της απόλυτης τήρησης του Συντάγματος και των Νόμων του κράτους έξω και πέρα από οτιδήποτε «μολύνει» τη νομιμότητα».

Τατούλης: “Ατυχής και εσφαλμένη η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας”
To Top