ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Τα όπλα της Επανάστασης, τα όπλα της επιβίωσης” στην παλαιά Καρδαμύλη-Ξενάγηση στη συλλογή του Σπ. Κατσίρα

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ

Τα όπλα της Επανάστασης, τα όπλα της επιβίωσης” στην περιοχή της Μάνης κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας 1821-1833 έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όσοι επισκεφτούν το οχηρό συγκρότημα Μούρτζινων-Τρουπάκηδων στην Παλαιά Καρδαμύλη.

Ιστορικά κειμήλια αλλά και εργαλεία καθημερινής χρήσης εκτίθενται από την προσωπική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα και μας μεταφέρουν πίσω στα προεπαναστατικά χρόνια αλλά και στα χρόνια της Επανάστασης. Την ιστορία τους και τη χρήση τους μας παρουσίασε στο MessiniaLive ο ίδιος ο συλλέκτης Σπύρος Κατσίρας, σε μια μοναδική ξενάγηση υπό το φως της Πανσελήνου.

Να σημειωθεί ότι χθες Κυριακή, ο αρχαιολογικός χώρος της παλαιάς Καρδαμύλης ήταν ανοιχτός στο κοινό μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα, και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να απολαύσουν την πανσέληνο μέσα από τον ιστορικό αυτό χώρο, και να ξεναγηθούν στην συλλογή με τα όπλα της Επανάστασης. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα 08.00 με 20.00, εκτός Τρίτης. Η έκθεση που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Μοριάς ’21”, θα λειτουργεί μέχρι τέλος Αυγούστου.

Όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα του “Μοριάς 21”: “Ο αγώνας για την Aνεξαρτησία της υπόδουλης Ελλάδας και ο αγώνας για την επιβίωση, μέσα από τη συλλογή του Σπύρου Κατσίρα στο οχυρωμένο μανιάτικο συγκρότημα των Τρουπάκηδων–Μούρτζινων στην παλιά Καρδαμύλη. Μέσα από την έκθεση αυτή θα φωτιστούν οι δύο όψεις του αγώνα των Ελλήνων του 1821: ο αγώνας για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και ο αγώνας για την επιβίωση στη φτωχή και ταλαιπωρημένη Ελλάδα. Ο διττός αυτός αγώνας των Ελλήνων εκτίθεται σε ένα μνημείο που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον σπουδαίο αγώνα των Μανιατών για την Ανεξαρτησία. Συγκεκριμένα, στο οχυρωμένο αυτό μανιάτικο συγκρότημα η συλλογή που παρουσιάζεται αποτελείται από σπουδαία μαχητικά όπλα, γιαταγάνια, καριοφίλια, πιστόλες και σπάθες της εποχής, αλλά και ενδύματα και στολίδια, όπως παλάσκες, μπαρουτοθήκες και μεδουλάρια που αποτελούσαν σημαντικά στοιχεία της εξάρτησης του πολεμιστή. Επίσης, η συλλογή περιλαμβάνει χαρακτηριστικά κτηνοτροφικά και γεωργικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της εποχής και της περιοχής για την επιβίωσή τους κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα”.

To Top