ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σύσσωμη αντίδραση – απάντηση των Ενώσεων και Συνεταιρισμών στα εξώδικα της ΠΕΜΕΤΕ

Επιστολή – απάντηση των των Φορέων που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για την προστασία και προώθηση του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, με αφορμή εξώδικα που απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) στον Δημοσιογράφο Θανάση Λαγό, στην εφημερίδα Ελευθερία και στην Εφημερίδα Θάρρος.
Αναλυτικά η επιστολή:
Λήθη των ιδίων κακών θρασύτητα γεννά (Δημόκριτος)

Mε θλίψη και απογοήτευση ενημερωθήκαμε πως ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) απέστειλε εξώδικο τόσο προς τον Δημοσιογράφο της Εφημερίδας Ελευθερία κ. Θανάση Λαγό με αφορμή άρθρο γνώμης που δημοσίευσε αναφορικά με την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ όσο και στην εφημερίδα Θάρρος που αναδημοσίευσε άρθρο με το ίδιο θέμα.

Η απόπειρα φίμωσης και εκφοβισμού του Μεσσηνιακού Τύπου μέσω ποινικοποίησης της γνώμης, μας γυρνά σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας και δεν περιποιεί τιμή σε ένα Σωματείο το οποίο αποτελεί εκπρόσωπο επιχειρήσεων που πρωταγωνιστούν στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας, αποτελούν συνομιλητές της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, χειρίζονται χρήματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την επιτραπέζια ελιά, και αποτελούν πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Μας προκαλείται έτσι το ειλικρινές ερώτημα, εάν όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν συναινέσει σε τέτοιου τύπου παρεμβάσεις.

Την περίοδο που για τρίτη χρονιά χιλιάδες παραγωγοί Ελιάς Καλαμών βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών του αγροτικού τους προϊόντος, KALAMATA OLIVES τρίτων χωρών καταλαμβάνουν καθημερινά μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά εκτοπίζοντας την Ελληνική Ελιά Καλαμών, εφόσον κάνουν ελεύθερη χρήση της ενωσιακά καταχωρισμένης Γεωγραφικής Ένδειξης ΚΑΛΑΜΑΤΑ, που αποτελεί και Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996.

Το αρμόδιο Σωματείο αντί να εισηγηθεί στρατηγικές αντιμετώπισης και ανάσχεσης της κατρακύλας και να προάγει την ελεύθερη σκέψη και συνεργασία, δυστυχώς αποστέλλει εξώδικα προφανώς για να αποπροσανατολίσει και να αποκρύψει την ένδεια θέσεων ή και των τυχόν ευθυνών του.

Παράλληλα η κίνηση αυτή που μόνο πανικό υποδηλώνει, συμπίπτει χρονικά με την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε οι Φορείς της Μεσσηνίας για την διασφάλιση και προστασία της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων εντός των Κανονισμών, ώστε να λυτρωθούν οι χιλιάδες παραγωγοί της χώρας. Μετά από μια μακρά περίοδο καταπάτησης κάθε έννοιας νομιμότητας με αποκορύφωμα την Υπουργική Απόφαση Αποστόλου που καταστρατήγησε κατάφωρα τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις. Κάθε άλλο παρά τυχαίο δεν είναι το «χτύπημα» προς ένα δημοσιογράφο που απλά αποτύπωσε την γνώμη του για το μείζον αυτό θέμα και σε μια εφημερίδα που αναδημοσίευσε εφάμιλλες θέσεις. Πολλώ δε μάλλον όταν οι θέσεις που δημοσιεύτηκαν δυστυχώς δεν ήταν αρεστές στον Πρόεδρο της ΠΕΜΕΤΕ.

Επιπροσθέτως μας προκάλεσε έκπληξη όχι μόνο το ύφος του περιεχομένου του εξώδικου αλλά και η πρωτοφανής σκόπιμη αλλοίωση των όσων αναγράφει αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα του 1979 (221/1979 – ΦΕΚ 63/Α/30-3-1979) μιας και η ΠΕΜΕΤΕ αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ΠΔ υποχρέωνε τους εξαγωγείς της χώρας να χρησιμοποιούν την ονομασία Kalamata Olives για όλες τις εξαγόμενες ελιές Καλαμών.

Ένα επιχείρημα το οποίο επαναλαμβάνεται διαρκώς και ιδιαίτερα στην προσπάθεια της να υποστηρίξει και την πάγια θέση της που είναι η κατάργηση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, γεγονός που επικυρώνεται και από το σχετικό αίτημα κατάργησης του ΠΟΠ που έχει υποβάλει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ωστόσο όποιος ανατρέξει στο εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα διαπιστώνει πως αναγράφει ρητά στο Άρθρο 7.3, ότι «Προκειμένου περί ολοκλήρων ελαιών ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ προτάσσεται της κατηγορίας μεγέθους ή του αριθμού καρπών ανά χιλιόγραμμων η λέξις CALAMATA».

Η εν λόγω απαίτηση του Π.Δ. 221 αφορά στον προσδιορισμό τύπου ελιών της ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ εφόσον συσκευάζονται ΟΛΟΚΛΗΡΑΙ (όχι εκπυρηνωμένες, ροδέλες, πάστα, κτλ.), και η επισήμανση που επέβαλε το ανωτέρω Π.Δ. Άρθρο 19.2α, ήταν επί παραδείγματι

ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ – Ελληνικής προέλευσης – «Calamata Jumbo» κοινώς ουδεμία σχέση με το Kalamata Olives.

Επί πλέον μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η άγνοια που εκφράζει η ΠΕΜΕΤΕ αναφορικά με εισαγωγές Ελιάς Καλαμών από Τρίτες χώρες την ώρα που έχουν κατατεθεί σωρεία ερωτήσεων από Έλληνες Βουλευτές αλλά υπάρχουν και δημοσιεύματα με δηλώσεις εισαγωγέων αναφορικά με διακινηθείσες ποσότητες[1]. Και αναρωτιόμαστε δύναται να εγγυηθεί ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ για το σύνολο των μελών του ότι αυτοί δεν εισάγουν Ελιές από Τρίτες Χώρες που μεταπωλούνται ως Καλαμών ή KALAMATA OLIVES, δίχως την απαιτούμενη σήμανση προέλευσης στην ετικέτα?

Συνοψίζοντας, η προσπάθεια για την διαφύλαξη του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ θα συνεχιστεί με κάθε πρόσφορο τρόπο. Απόπειρες εκφοβισμού δεν μας πτοούν αντιθέτως μας δυναμώνουν και μας ενώνουν. Αλίμονο αν όσοι ζητούμε τη ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ κάνουμε πίσω σε σχέδια όσων καταστρατηγούν Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και λειτουργούν σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών, με την πρόφαση πως το δικαίωμα αυτό τους δίνεται βάσει ενός Προεδρικού Διατάγματος του 1979 το οποίο προκλητικά παρερμηνεύουν.

Ωστόσο είναι αποκαλυπτικό το ποιοι πραγματικά επιθυμούν τον διάλογο και τις λύσεις με σεβασμό στη Νομιμότητα και στο μόχθο των παραγωγών μας, και ποιοι προσπαθούν δια της νομικής οδού να φιμώσουν όσους ζητούν την αυτονόητη εφαρμογή των κανονισμών.

Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη μας στο Δημοσιογράφο Θανάση Λαγό, στις εφημερίδες Ελευθερία και Θάρρος και καλούμε όλους τους Φορείς (Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμους, Επιμελητήριο, Κόμματα, ΜΜΕ, Ένωση Συντακτών) να πάρουν ξεκάθαρη θέση καταδίκης της προσπάθειας φίμωσης του Μεσσηνιακού Τύπου καταλύοντας κάθε έννοια ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Ευχαριστούμε άπαντες, για την έως τώρα συστράτευση τους στην κοινή μας προσπάθεια για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Καλούμε για πολλοστή φορά την Κυβέρνηση να δώσει λύση στο ακανθώδες αυτό ζήτημα προς όφελος των χιλιάδων παραγωγών που παραμένουν εγκλωβισμένοι, με σεβασμό στο κράτος δικαίου, στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και στον μόχθο τους.

Οι σύνδεσμοι με τις δημοσιεύσεις των εν λόγω εφημερίδων

[1] https://www.tharrosnews.gr/2018/06/%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%BE%CE%B5%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82/

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας
Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας
Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας
Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)

Σύσσωμη αντίδραση – απάντηση των Ενώσεων και Συνεταιρισμών στα εξώδικα της ΠΕΜΕΤΕ
To Top