ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Την Τετάρτη οι αποφάσεις για τα σχολεία-Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τα επόμενα 24ωρα

Διάχυτη αγωνία για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της Ομικρον μετά τις εορτές, καταγράφηκε στη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη, του καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα και του στενού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, αφού αναλύθηκαν τα μέχρι σήμερα υγειονομικά δεδομένα – τα οποία, πάντως, δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα, διότι είναι ακόμα νωρίς – οριστικοποιήθηκε ότι οι αποφάσεις για το κρίσιμο ζήτημα των σχολείων και τα υπόλοιπα μέτρα θα ληφθούν το νωρίτερο την Τετάρτη, οπότε και εκτός απροόπτου θα συνεδριάσει η Επιτροπή για να αξιολογήσει όλα τα τελευταία δεδομένα.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τα επόμενα εικοσιτετράωρα αλλά η προσοχή τους, όπως εξηγούσε στο iEidiseis.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος είναι στραμμένο στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, δηλαδή, στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κυρίως στις διασωληνώσεις.

Το πιο δύσκολο ζήτημα αυτή την ώρα, αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων, καθώς η δεδομένη βούληση της κυβέρνησης για επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου αναμετράται σκληρά με τις εισηγήσεις αρκετών ειδικών για παράταση ολίγων ημερών (μίας ή δύο εβδομάδων). Για το θέμα, έγινε αναλυτική συζήτηση σήμερα, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Ο προβληματισμός, ωστόσο, γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, καθώς νεότερα στοιχεία και έρευνες από μεγάλες χώρες της Ε.Ε δείχνουν αυξημένη μεταδοτικότητα, κυρίως μεταξύ των μικρών παιδιών, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

«Η Ομικρον έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το να ανοίξουν ακόμα και με αυξημένα υγειονομικά πρωτόκολλα, συνιστά μεγάλο ρίσκο, καθώς θα νοσήσει μεγάλος αριθμός μαθητών, οι οποίοι θα μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους» τονίζουν πολλοί από τους ειδικούς που επιμένουν ότι η μόνη ασφαλής διαχείριση τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες που η πανδημία θα χτυπήσει «ταβάνι» θα είναι η επιστροφή στην τηλεργασία. Άλλωστε, η εφαρμογή της τηλεργασίας σε ποσοστό του 50% διευκολύνει σημαντικά τους γονείς, αν τα παιδιά τους χρειαστεί να παραμείνουν σπίτι, ενώ αν τελικά οδηγηθεί η κυβέρνηση στην επιστροφή της τηλεκπαίδευσης, τότε θα επανέλθουν και οι άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς.

Πάντως, μέχρι αυτή τη στιγμή, η κυβερνητική ζυγαριά γέρνει προς το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, είτε με τρία self test εβδομαδιαίως είτε με rapid test. Θέμα, το οποίο, επίσης προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των ειδικών.

Τι είπαν σήμερα οι επιστήμονες για το άνοιγμα των σχολείων

Γιώργος Παυλάκης

Κατά του ανοίγματος των σχολείων τάσσεται ο Γιώργος Παυλάκης λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία» επισήμανε ο γιατρός και ερευνητής.

Νίκος Καπραβέλος

Ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. «Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», τόνισε το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας τόνισε από την πλευρά του πως τα σχολεία θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι πως αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. Ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης απέφυγε ωστόσο να πει αν πρέπει ή όχι ν’ ανοίξουν τα σχολεία, δηλώνοντας πως τις σχετικές αποφάσεις θα τις λάβει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Ματίνα Παγώνη

Υπέρ του κανονικού ανοίγματος στα σχολεία με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τάχτηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Όπως σημείωσε η κυρία Παγώνη, από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Ομικρον.

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Την Τετάρτη οι αποφάσεις για τα σχολεία-Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τα επόμενα 24ωρα

Δημοφιλέστερα

To Top