ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: “Απάντηση στα επαναλαμβανόμενα ψεύδη του κ. Χρυσομάλλη για τη ΔΕΗ και το ΚΕΘΕΑ”

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Φαίνεται ότι στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σκοινί! Ανταποκρινόμενοι στην επιμονή του κ. Χρυσομάλλη και αφού του φάνηκαν λίγες οι 300 λέξεις της πρώτης μας ανακοίνωσης, επανερχόμαστε με περισσότερες.

Η αξία ενός δημόσιου οργανισμού, και ειδικά της ΔΕΗ, δεν μπορεί να αποτιμηθεί βάση της χρηματιστηριακή της αξίας, η οποία υπόκειται σε συνεχείς μεταβολές και για γενικότερους λόγους που αφορούν τη χρηματιστηριακή αγορά. Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται η ηγεσία του ΥΠΕΝ, που αδιαφορεί αν, με τις συνεχείς απαξιωτικές δηλώσεις της, βλάπτει τη χρηματιστηριακή θέση του οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε στον κ. Χρυσομάλλη ότι στις 23.01.2015 η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 5,63 ευρώ που αντιστοιχεί σε χρηματιστηριακή αξία 1,3 δισ. – τιμή που περιλάμβανε μάλιστα και τον ΑΔΜΗΕ. Από εκεί και μόνο καταλαβαίνουμε ότι οι ισχυρισμοί για χρηματιστηριακή απομείωση 1,9 δισ. σε 4 χρόνια είναι εντελώς αυθαίρετοι.

Θυμίζουμε επίσης στον κ. Χρυσομάλλη ότι οι ΝΟΜΕ είχαν εισαχθεί από τη ΡΑΕ ήδη από το 2013 και αποτελούσαν υποχρέωση της χώρας κατά την 4η αξιολόγηση του 2ου μνημονίου, εκεί όπου οδήγησαν τη χώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και από όπου την έβγαλε με αξιοπρέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απολύτως ψευδές ότι αν δεν είχαμε ακυρώσει τη «Μικρή ΔΕΗ» δεν θα υπήρχαν οι ΝΟΜΕ.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πετύχαμε:

– Να διατηρήσει η ΔΕΗ σχεδόν το σύνολο του παραγωγικού της δυναμικού και ταυτόχρονα να ασκήσει επιτυχώς τον κοινωνικό της ρόλο, καταπολεμώντας την ενεργειακή φτώχεια αλλά και ενισχύοντας την οικονομία (κυρίως την βιομηχανική και την αγροτική παραγωγή).

– Τη μείωση κατά τουλάχιστον 20% (1 δις ευρώ) του δανεισμού της και την ομαλή της αναχρηματοδότηση.

– Να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε για τη ΔΕΗ μια ισχυρή αναπτυξιακή στρατηγική με σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, με τη διείσδυση στα Βαλκάνια με στοχευμένες επενδύσεις σε ΑΠΕ και στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη δραστηριοποίηση σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ξεκινώντας με την είσοδο στην αγορά φυσικού αερίου από το Σεπτέμβριο και με έμφαση στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (όπως οι έξυπνοι μετρητές).

– Προωθήσαμε τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας, με δραστική μείωση των ελεγχόμενων λειτουργικών δαπανών μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων και με γενναία ανανέωση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

– Καταφέραμε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος αλλά, αντίθετα να μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 12%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, χωρίς πώληση δικτύων ή μονάδων και με μείωση του δανεισμού της επιχείρησης ενώ προχωρούσαν οι επενδύσεις της.

– Ανατρέψαμε το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να πουλήσει το πλειοψηφικό μερίδιο του ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα, σήμερα, ο ΑΔΜΗΕ να είναι κερδοφόρος και να έχει επιτύχει την επιτάχυνση μεγάλων έργων.

– Διαθέσαμε 360 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα, (από τα πρόσθετα έσοδα που απέφερε η περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής) στην αποπληρωμή των οφειλών προς τη ΔΕΗ από τις ΥΚΩ για την περίοδο 2012-15.

– Προχωρήσαμε στην προπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, μέσω της υπογραφής Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και του ΥΠΟΙΚ. Καταφέραμε με αυτό τον τρόπο να λύσουμε το χρονίζον πρόβλημα των οφειλών του δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

Όλα αυτά μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, με δυσκολίες και σε συνθήκες ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης, εκεί όπου μας οδήγησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έχουν τώρα το θράσος να μας εγκαλούν για κακοδιαχείριση!

Ο κ. Χρυσομάλλης είναι αυτός που πρέπει να απολογηθεί για τις ενέργειες της κυβέρνησής του, η οποία:

– Προχωρά σε αναίτιες αυξήσεις 15-20% στα τιμολόγια ρεύματος και το ξεπούλημα δημόσιων υποδομών. Η πολιτική αυτή έχει ήδη οδηγήσει στην απώλεια μεγάλου μέρους των πελατών της ΔΕΗ, και μάλιστα των συνεπών, που επιλέγουν πλέον εναλλακτικούς παρόχους.

– Αντί να στοχεύει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εμπορία ενέργειας, με διαφάνεια και προς όφελος των καταναλωτών, επιλέγει τη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων, με όφελος μόνο για κάποιους ιδιώτες και κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα δουν πολύ σύντομα νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας.

– Καταργεί τον ΑΣΕΠ στις προσλήψεις (!) δημιουργώντας εργαζομένους δύο ταχυτήτων με την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης της ΔΕΗ. Με το πρόσχημα προσέλκυσης στελεχών της αγοράς, προχωράει επίσης σε αυξήσεις μισθών για λίγα στελέχη, ενώ για την πλειοψηφία των νέων εργαζομένων και επιστημόνων προβλέπει αμοιβές των 600 ευρώ και απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση.

Όσον αφορά το ζήτημα του ΚΕΘΕΑ, ο κ. Χρυσομάλλης είναι που πρέπει να διαβάσει ξανά την απάντηση της Νομαρχιακής. Δεν κατηγορήσαμε τον ίδιο προσωπικά για συκοφάντηση του οργανισμού, παρά αναδείξαμε ότι η τοποθέτησή του είναι μέρος της συνολικότερης προσπάθειας της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, προς όφελος υψηλά αμειβόμενων «ημετέρων».

Η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, στην οποία αψήφιστα αναφέρεται ο βουλευτής, βρίσκεται επί 37 χρόνια στον πυρήνα της υποδειγματικής λειτουργίας του οργανισμού. Οι συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, οι γονείς τους, οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές, αυτοί είναι που αποτελούσαν τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, η οποία εκλέγει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ. Θέσεις στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει δεκάδες εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα και διαφορετικά πεδία της δημόσιας ζωής.

Ας καταλάβει ο κ. Χρυσομάλλης, ότι ως βουλευτής της κυβέρνησης της ΝΔ, βρίσκεται αυτός στη θέση του απολογούμενου.

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: “Απάντηση στα επαναλαμβανόμενα ψεύδη του κ. Χρυσομάλλη για τη ΔΕΗ και το ΚΕΘΕΑ”
To Top