ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέδριο για τις δυνατότητες αναβίωσης της σηροτροφίας διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Ελλάδα είχε παραγωγή μεταξιού στο παρελθόν, στον Eβρο και στην Πελοπόννησο -κυρίως δε στη Μεσσηνία. Στο Σουφλί γίνεται σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να επανασυσταθεί ο κλάδος παραγωγής μεταξιού (αγροτικός και βιομηχανικός τομέας) και ήδη εξελίσσεται ικανοποιητικά ένα τοπικό παραγωγικό δίκτυο.

Η δυνατότητα αναβίωσης της σηροτροφίας για την παραγωγή μεταξιού στη νότια Πελοπόννησο και οι αναπτυξιακές προοπτικές που μπορεί να δώσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα αποτελέσουν αντικείμενο συνεδρίου που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στην Τρίπολη, το αργότερο μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα είχε παραγωγή μεταξιού στο παρελθόν, στον ;Eβρο και στην Πελοπόννησο -κυρίως δε στη Μεσσηνία. Στο Σουφλί γίνεται σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να επανασυσταθεί ο κλάδος παραγωγής μεταξιού (αγροτικός και βιομηχανικός τομέας) και ήδη εξελίσσεται ικανοποιητικά ένα τοπικό παραγωγικό δίκτυο.

Στο συνέδριο που προγραμματίζεται θα εξεταστούν οι δυνατότητες ανάπτυξης παράλληλα και σε συνέργεια με το Σουφλί ενός δευτέρου δικτύου παραγωγής υψηλής ποιότητας μεταξιού στην νότια Πελοπόννησο.

Για την διοργάνωση αυτή έχουν ξεκινήσει ήδη διεργασίες από την Περιφέρεια, μετά την συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στις αρχές του τρέχοντα μήνα Αυγούστου στην αρκαδική πρωτεύουσα με τον Μελέτη Καραμπίνη, διευθυντή του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων (ΣΚΕΕ).

Στο εν λόγω συνέδριο επιδιώκεται η συμμετοχή επιχειρηματιών από τον κλάδο ένδυσης, όπως επίσης από τον κλάδο παραγωγής μεταξιού στο Σουφλί, καθώς και στελεχών του ΣΚΕΕ και του ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος).

Η συνάντηση

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με το στέλεχος του ΣΚΕΕ Μ. Καραμπίνη -στις 8 Αυγούστου, στην Τρίπολη- έγινε συνοπτική παρουσίαση του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα όπως και της τάσης υιοθέτησης από τις επιχειρήσεις κατασκευής ενδυμάτων νέας στρατηγικής με στόχο την προσφορά στην ελληνική και διεθνή αγορά αειφόρων προϊόντων υψηλού σχεδιασμού και προστιθέμενης αξίας.

Όπως τονίστηκε, βασικός παράγοντας για την δημιουργία και παραγωγή αυτού του τύπου των προϊόντων είναι η ανάπτυξη ενός νέου «οικοσυστήματος», με επανασχεδιασμό της όλης λειτουργίας της παραγωγικής αλυσίδας του κλάδου. Στο νέο αυτό «οικοσύστημα», ο τομέας παραγωγής πρώτων υλών θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Υπογραμμίστηκε δε ότι το μετάξι είναι ένα κατ’ εξοχήν αειφόρο, καθαρό και ευγενές προϊόν, απολύτως κατάλληλο από μόνο του -ή και με προσμίξεις με άλλες κλωστοϋφαντουργικές ίνες- για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η αύξηση της διεθνούς ζήτησης για μεταξωτά νήματα και υφάσματα εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς διότι, ειδικά στην Ευρώπη, αυτή η πρώτη ύλη είναι απαραίτητη για κατασκευή υψηλής προστιθέμενης αξίας και αειφόρων προϊόντων. Ταυτόχρονα, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, η παγκόσμια παραγωγή μεταξιού δεν δύναται να ανταποκριθεί επαρκώς τους ρυθμούς αύξησης της διεθνούς ζήτησης. Αποτέλεσμα των ανωτέρω δύο παραγόντων είναι η πολύ σημαντική και σταθερή αύξηση των τιμών μεταξιού κατά την τελευταία δεκαετία.

moneyreview.gr

Συνέδριο για τις δυνατότητες αναβίωσης της σηροτροφίας διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου
To Top