ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Καλαμάτας

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της χειμερινής περιόδου 2018 – 2019». Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και εκπρόσωποι Υπηρεσιών και φορέων που είχαν προσκληθεί, και συνήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, σε χαιρετισμό του, απηύθυνε ευχαριστίες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τις εθελοντικές ομάδες, για τη βοήθεια την οποία παρέχουν στο Δήμο σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεργασία, δεδομένων των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τις ελλειμματικές υποδομές.
Ανέφερε, ακόμη, ότι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης βρίσκεται σε καλύτερους χώρους, που της έχει παραχωρήσει ο Δήμος στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμάτας, τονίζοντας ότι οι εθελοντές είναι οι πολύτιμοι σύμμαχοι του Δήμου.

Ο Παναγιώτης Νίκας είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει οχήματα κατάλληλα για παρεμβάσεις σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία είναι στη διάθεση και άλλων Δήμων.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας επεσήμανε ότι από άποψη αντιπλημμυρικής προστασίας η κατάσταση είναι σχετικά καλύτερη, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά εργολαβιών για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων από τη Θουρία μέχρι το Νοσοκομείο και από το Νοσοκομείο μέχρι τη διασταύρωση προς Μεσσήνη στο Ασπρόχωμα, ενώ ολοκληρώνεται η εργολαβία της Περιφέρειας στη Νέα Είσοδο.
Υπό δημοπράτηση βρίσκεται ο αγωγός ομβρίων από την Παναγίτσα μέχρι το Νέδοντα, ενώ έχει αναδειχθεί εργολάβος για τη βελτίωση της απαγωγής των oμβρίων υδάτων στην περιοχή Νησάκι Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι από το πρόγραμμα«Φιλόδημος» υπάρχουν προσκλήσεις για την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Το πρώτο αντιπλημμυρικό που θα προταθεί είναι το έργο από την οδό Ευριπίδου, που μέσω των οδών Ακρίτα και Ναυαρίνου θα οδηγεί τα νερά της βροχής στη θάλασσα, δίπλα από τον αγωγό ομβρίων της οδού Ηρώων.
Τέλος, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην προμήθεια αλατιού, ώστε να μένουν ανοιχτοί οι δρόμοι στις ορεινές περιοχές σε περίπτωση χιονόπτωσης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της επιτροπής Θανάσης Βασιλόπουλος είπε στο Messinialive: “Το καθιερωμένο συντονιστικό ήταν ίσως το πιο επιτυχημένο ως τώρα αφού η εμπειρία των συχνών φαινομένων με αποκορύφωμα το πιο πρόσφατο που ήταν ο Ζορμπάς, μας έχει κάνει καλύτερους και με μεγαλύτερη ετοιμότητα. Πάντα ζητούμενο είναι η άμεση επέμβαση, τα διαθέσιμα μέσα και ο σωστός συντονισμός. Προσπαθούμε και για τα τρία. Ηταν σημαντικό που παραβρέθηκε κι ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ ο κ.Μανωλέας και ενημέρωσε για τα πολλά έργα που κάνουν αυτή την στιγμή και μιλάμε για τον έλεγχο του φράγματος, την ηλεκτρογεννήτρια και τον καθαρισμό, που προσπαθούμε κι εμείς από την πελυρά μας. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό στη συνεδρίαση και ετοιμάστηκε το μνημόνιο ενεργειών για τις πλημμύρες και θα μοιραστεί αρμοδίως. Είναι επικαιροποιημένο το μνημόνιο ενεργειών για τον παγετό και το χιόνι. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο, αλλά πάντα πρέπει να φοβόμαστε τα ακραία φαινόμενα. Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν”…
Οι εθελοντικές ομάδες ζήτησαν βοήθεια σε υλικοτεχνικά μέσα και όχι οικονομική στήριξη αφού όπως τόνισαν “αφήνουν τις δουλειές τους και πληρώνουν από την τσέπη τους”, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Την επόμενη εβδομάδα έχει δρομολογηθεί να γίνει μεγάλη σύσκεψη στο Διοικητήριο για την Πολιτική Προστασία, με τη συμμετοχή και των 6 Δήμων της Μεσσηνίας και επικεφαλής τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη. Ήδη ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τζαβάρας έχει κάνει συναντήσεις στους Δήμους της Μεσσηνίας, έχει καταγράψει τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν, προκειμένου να θωρακιστούν οι Δήμοι όσο είναι δυνατόν από πλημμυρικά φαινόμενα, και όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στην κεντρική σύσκεψη που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη.

To Top