ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας: SOS να καλυφθούν τα Πυροφυλάκια

ΣΕ ΚΑΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ

– ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 19 Μαΐου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας (ΣΟΠΠ) στην αίθουσα «Παν. Φωτέας» του Διοικητηρίου, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2021».
Η συνεδρίαση υλοποιήθηκε τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, με τα περισσότερα μέλη του οργάνου να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών και ειδικότερα επισημάνθηκε η έγκυρη και έγκαιρη υλοποίηση δράσεων που αφορούν την πραγματοποίηση καθαρισμού και ευπρεπισμού της βλάστησης, κυρίως των οικισμών που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, την απαγόρευση ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, τον καθαρισμό αντιπυρικών ζωνών, τον έλεγχο των υδατοδεξαμενών, τον έλεγχο του υφιστάμενου οδικού δικτύου πρόσβασης στις δασώδεις περιοχές και την, όπως κάθε αντιπυρική περίοδο, πραγματοποίηση μεικτών περιπολιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη συμμετοχή και Εθελοντικών Ομάδων.

Ειδικά φέτος, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και του Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, εκδόθηκε απόφαση του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, με την οποία διατέθηκαν προς χρήση τα μηχανήματα έργου στην Πολιτική Προστασία με αντικείμενο την συντήρηση και τον καθαρισμό του δασικού οδικού δικτύου. Οι δασικοί οδοί που θα συντηρηθούν καθορίστηκαν κατόπιν συνεργασίας με τα αρμόδια δασαρχεία και την πυροσβεστική υπηρεσία.

Επίσης, στη συνεδρίαση τονίσθηκε ο καταλυτικός ρόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη καταστολή των πυρκαγιών και την ενίσχυση της επιχειρησιακής της δράσης στην περιοχή, με την στελέχωση πυροσβεστικών κλιμακίων σε σημεία που έχουν καθοριστεί.
Τέλος, υπογραμμίστηκε η σημασία της πρόληψης, της συνεργασίας και του συντονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αρμοδιότητα στην προστασία και πρόληψη πυρκαγιών στις δασικές εκτάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την αντιπυρική περίοδο και να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και περιουσία.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Οπως επισημάνθηκε “είναι γεγονός πως τα ζητήματα πολιτικής προστασίας αντιμετωπίζονται με αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και με την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού. Φέτος ο συνδυασμός αυτών των συνιστωσών φαίνεται πως είναι σε αρκετά καλό επίπεδο, κι ας ελπίσουμε η αντιπυρική περίοδος να εξελιχθεί ομαλά κι ελεγχόμενα”.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΩΝ

Καίριες παρεμβάσεις κι επισημάνσεις έκαναν οι Διοικητές της ΠΥ Μεσσηνίας και Καλαμάτας. Ο κ.Γεωργανάς ανακοίνωσε πως στα μέσα Ιουνίου, στις 17/6, θα σταθμεύσουν στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας τα εναέρια μέσα που δρουν καθοριστικά στην κατάσβεση, έδωσε κατευθύνσεις για την άμεση στελέχωση σημαντικών πυροφυλακίων και ζήτησε αντικατάσταση του οχήματος περιπολίας του μεικτού περίπολου.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΛΚΑΝΟ-ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Ο Θανάσης Κατσαφάδος ζήτησε την άμεση κάλυψη του σημαντικού πυροφυλακίου στο Βουλκάνο, το οποίο και “βλέπει” το 60-70% των πυρκαγιών!

ΕΔΩ 4 ΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΑΚΟΜΑ

Την ανάγκη άμεσα ο Δήμος Δυτικής Μάνης να επισκευάσει το πυροφυλάκιο στο Δάσος της Βασιλικής, επεσήμανε ακομα μια φορά ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Θανάσης Κατσαφάδος. Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι εδώ και 4 με 5 χρόνια έχει πέσει το συγκεκριμένο πυροφυλάκιο αλλά ακόμα δεν έχει επισκευαστεί ώστε να είναι λειτουργικό, γεγονός που το επεσήμανε και στην προ δύο εβδομάδων σύσκεψη του Συντονιστικού για τις πυρκαγιές που έγινε στο Δήμο Δυτικής Μάνης, διαμηνύοντας οτι πρέπει να το επισκευάσει ο Δήμος ώστε να εξυπηρετεί το σκοπό του. “Ευελπιστώ ότι θα φτιαχτεί για να μπορεί και ο πυροφύλακας να στέκεται κάπου και να μπορεί να βλέπει τι γίνεται εκεί πέρα. Τον τρόπο τον ξέρουν οι ίδιοι.Ειναι στο συγκεκριμένο σημείο, με τι τρόπο θα φτιαχτεί το ξέρει ο Δήμος”.

Να σημειωθεί ότι χθες ο Δήμος Δυτικής Μάνης δημοσίευσε την προκήρυξη για τους 3 πυροφύλακες που θα προσλάβει για 4 μήνες. Τέλος, επεσήμανε ότι οι υδατοδεξαμενές στον Ταΰγετο γεμίζουν την τελευταία εβδομάδα από 10τονο όχημα που στέλνεται για το σκοπό αυτό.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ-ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ

Αυτές τις μέρες έχουμε συμβάντα πυρκαγιών στην Κορώνη, σχεδόν κάθε μέρα! Ψάχνουμε να βρούμε τι γίνεται….ειναι ενα άλλο θέμα. Πάντως, έχουμε καθημερινά συμβάντα στην Κορώνη από κάποιον που ακόμα δεν έχουμε βρει”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν:
Ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειος Χαντζής.
Οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Βασίλειος Καπέλιος, Ανδρέας Τσουκαλάς και η κα. Άννα Καλογεροπούλου.
Ο Προϊστάμενος Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, κ. Δημήτριος Κατσαρός.
Ο Προϊστάμενος Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Ηλίας Πανταζόπουλος.
Ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Μεσσηνίας, κ. Παναγιώτης Τζαβάρας.
Οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τριφυλίας, κ Αντώνιος Βλάχος, του Δήμου Μεσσήνης, κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, του Δήμου Δυτικής Μάνης, κ. Χρήστος Λυμπερέας και του Δήμου Καλαμάτας, κ. Ιωάννης Ζαφειρόπουλος.
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, κ. Βασίλειος Τσώνης.
Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Μεσσηνίας, κ. Δημήτριος Γεωργανάς και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, κ. Αθανάσιος Κατσαφάδος.
Ο Δ/ντης της Δ/νσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, κ. Παναγιώτης Νάκης.
Ο Λιμενάρχης του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, κ. Νικόλαος Γιαννουλάτος.
Ο Υποσμηναγός της 120 ΠΕΑ, κ. Δημήτριος Σακκάς.
Ο Εκπρόσωπος της 77 ΜΕ, κ. Θρασύβουλος Τριανταφύλλου.
Ο Δ/ντής της Δ/νσης Δασών Μεσσηνίας, κ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος.
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων ΠΕΜ, κ. Παναγιώτης Γιαννακέας.
Ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, κ. Κυριάκος Σκούλικας και της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, κ. Αντώνιος Παρασκευόπουλος.
Ο Προϊστάμενος της ΔΕΔΔΗΕ Καλαμάτας, κ. Γεώργιος Καράμπελας.
Ο Εκπρόσωπος του ¨ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε¨, κ. Περικλής Νικολαρόπουλος.
Ο Δ/ντής του ΓΟΕΒ Παμίσου Καλαμάτας, κ. Κων/νος Χρυσανθακόπουλος.
Ο Εκπρόσωπος της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών 4χ4 Μεσσηνίας, κ. Νικόλαος Κυριακουλάκος.
Ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κ. Αθανάσιος Θωμόπουλος.
Ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας, κ. Κων/νος Κόντος.
Ο Ειδικευμένος Εθελοντής Τηλεπικοινωνιών, κ. Χρήστος Παντζής.

To Top