Green life

Συνεχίζονται οι νέες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ – Εταιρεία εξασφάλισε μέσα σε ένα μήνα άδειες για 482MW

ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ 4 ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ενώ η απολιγνιτοποίηση της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παράλληλα με αυτή εξελίσσεται και η μετάβαση σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οι αιτήσεις που υποβάλλονται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και κατ’ επέκταση η βεβαιώσεις (όχι σε όλες τις αιτήσεις) που χορηγεί η Αρχή στους ενδιαφερόμενους σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Το φάσμα των αδειών σε απόδοση ισχύος κυμαίνεται από έργα με δυνατότητα παραγωγής 1 MW έως και 200 MW. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως “μικροί” και “μεγάλοι” διακρίνουν επενδυτικές ευκαιρίες στον ανερχόμενο κλάδο και επιδιώκουν να καρπωθούν τα μελλοντικά οφέλη της ενεργειακής “στροφής”.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλακτωρ , εντός του μήνα Δεκεμβρίου (μέχρι 22/12/2021) εξασφάλισε από τη ΡΑΕ εννέα άδειες παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 482 MW.

Κατανομή
Οι οκτώ από τις εννέα άδειες αφορούν αιολικούς σταθμούς που θα κατασκευαστούν σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας. Η μία άδεια προβλέπει την κατασκευή μονάδας αποθήκευσης ενέργειας .

Περιφέρεια Πελοποννήσου
Πιο συγκεκριμένα η μια άδεια αφορά αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 11,05 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 11,05 MW. Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει την κατασκευή του στη θέση Βρωμοσυκιά, των Δήμων Ερμιονίδας, Πόρου, και Τροιζηνίας – Μεθάνων. Η σταθμός θα αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες.

Η εταιρεία εξασφάλισε και δεύτερη άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 17,1 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 17,1 MW. Θα αποτελείται από 19 ανεμογεννήτριες και θα κατασκευαστεί, στη θέση Καλογεροβούνι, του Δήμου Μονεμβασιάς, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η τρίτη άδεια αφορά αιολικό σταθμό με 9 ανεμογεννήτριες και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 7,65 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 7,65 MW. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και στη θέση Μαλί – Μαδί του Δήμου Μονεμβασιάς.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπεται και η κατασκευή ενός τέταρτου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 39,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 39 MW. Ο σταθμός θα αποτελείται από 12 ανεμογεννήτριες και θα υλοποιηθεί στη θέση Λύρκειο Όρος, των Δήμων Άργους – Μυκηνών και Τρίπολης.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Δυο επιπλέον άδειες που εξασφάλισε η εταιρεία προβλέπουν έργα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Πιο συγκεκριμένα ο ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 20 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 20 MW θα κατασκευαστεί στη θέση Ξερολυμπά – Μονολάτη του Δήμου Αργοστολίου. Ο δεύτερος , με εγκατεστημένη ισχύ 34,5 MW και μέγιστη ισχύ παραγωγής 34,5 MW, θα υλοποιηθεί στη θέση Όρος Αγία Δυνατή , του Δήμου Σάμης.

Οι δύο τελευταίες άδειες της Ελλάκτωρ , προβλέπουν αιολικούς σταθμούς στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η πρώτη άδεια αφορά αιολικό σταθμό, με εννέα ανεμογεννήτριες, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 20,0MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 20,0MW, στη θέση Ορθολίθι, του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων.

Ο δεύτερος σταθμός θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, εγκατεστημένης ισχύος 39,1 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 39,1 MW. Σύμφωνα με το σχέδιο θα κατασκευαστεί στη θέση Μαγούλα Καζάκου – Διπλόν , του Δήμου Αλεξανδρούπολης και θα αποτελείται από 17 ανεμογεννήτριες.

Αποθήκευση ενέργειας
Ζεστό είναι το ενδιαφέρον της εταιρείας και για εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας. Είναι μια μέθοδος με πολλά πλεονεκτήματα και ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο πως στο μέλλον θα πληθύνουν περισσότερο τα έργα με τέτοιες δυνατότητες.
Η εταιρεία αιτήθηκε και έλαβε από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 294 MW με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης. Το πλάνο κάνει λόγο για κατασκευή μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούμενη από Συσσωρευτές Αποθήκευσης. Οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στη θέση Άγιος Παντελεήμονας, του Δήμου Μονεμβασιάς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τέλος , να αναφέρουμε πως ήδη ο όμιλος έχει κατασκευάσει και θέσει σε λειτουργία περίπου 18 Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε διάσπαρτες περιοχές της χώρας που φτάνουν σε συνολική ισχύ τα 482 MW.

Συνεχίζονται οι νέες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ – Ποια εταιρεία εξασφάλισε μέσα σε ένα μήνα άδειες για 482MW

Φωτο: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Θέση Γκρόπες Ράχη Λακωνίας - Πηγή: Ελλάκτωρ

Συνεχίζονται οι νέες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ – Εταιρεία εξασφάλισε μέσα σε ένα μήνα άδειες για 482MW

Δημοφιλέστερα

To Top