Εικαστικά

Συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση Μικροναυπηγικής του Π.Σοφικίτη

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η έκθεση Μικροναυπηγικής
“σαν καλοτάξιδο σκαρί…” του Παναγιώτη Σοφικίτη στο περιστύλιο της Παλαιάς Βουλής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Σταδίου 13,στην Αθήνα.
Την Πέμπτη 29 Ιουνίου στις 4.15 στην εκπομπή της ΕΡΤ 1 ” ΣΤΑΣΗ” του Αντρέα Ροδίτη θα έχει ρεπορτάζ για την έκθεση και συνέντευξη του καλλιτέχνη.

Την επιμέλεια της έκθεσης έκανε η ιστορικός τέχνης Νατάσα Καστρίτη. Η έκθεση παρουσιάζει 23 μοναδικά ομοιώματα πλοίων που έπλεαν στη Μεσόγειο από τους αρχαίους χρόνους έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Τα ομοιώματα είναι χειροποίητα, έργα του φιλολόγου – κατασκευαστή μικροναυπηγικής Παναγιώτη Σοφικίτη.

Η έκθεση που ξεκίνησε τον Ιούνιο θα διαρκέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο, και θα μπορεί κανείς να την επισκεφτεί καθημερινά- εκτός Δευτέρας- από τις 9 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι. Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Πρόκειται για την κατασκευή υπό κλίμακα ομοιωμάτων σκαφών με βάση υπαρκτό πρότυπο, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες της ναυπηγικής, ώστε όλα τα εξαρτήματά τους να είναι λειτουργικά και το παραγόμενο μοντέλο να αποτελεί πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου σκάφους. Η διαδικασία κατασκευής είναι δαπανηρή και χρονοβόρα αφού απαιτεί μήνες καθημερινής εργασίας, υπομονή, επιμονή και αγάπη για το αντικείμενο.

Είναι μια έκθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον της οποίας τα έργα που φιλοξενεί μαζί με την επιμέλεια των ιστορικών στοιχείων και των φωτογραφιών που τα συνοδεύουν δημιουργεί μεγάλη εντύπωση στους επισκέπτες.

Ο τρόπος που έχει στηθεί η έκθεση αποτελεί ένα έτοιμο ιστορικό αρχείο της πορείας της ναυπηγικής τέχνης από το 15ο π.Χ. αιώνα μέχρι σήμερα.

Σημαντικό αρχείο για ένα Ναυτικό Μουσείο όπως ονειρεύεται ο ίδιος ο μικροναυπηγός να γίνει στην Καλαμάτα, όπου προτίθεται να προσφέρει τα έργα του.

Συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση Μικροναυπηγικής του Π.Σοφικίτη
To Top