Υγεία

Συνεχίζεται η επέλαση της γρίπης στα σχολεία-Το 60% των μαθητών απουσιάζει σε κάποια σχολεία

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ: ΜΟΝΟ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΑ ΑΝΤΙΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ

Με ιατρική συνταγή θα χορηγούνται τα αντιικά φάρμακα για τη γρίπη TAMIFLU και RELENZA. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), έλαβε την απόφαση, προκειμένου να διασφαλιστεί η διάθεσή τους σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει τα εξής: «Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων TAMIFLU και RELENZA ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Σημειώνεται πως τα Tamiflu για τη θεραπεία και την πρόληψη της γρίπης έχουν γίνει περιζήτητα, ενόσω συνεχίζεται δυναμικά η επέλαση των ιών ΑΗ1Ν1 και ΑΗ2Ν3, όπως άλλωστε καταγράφεται και στις σχολικές αίθουσες της χώρας, με το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζει να αγγίζει ακόμη και το 60% στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Μοιραία τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν από αντιικά φάρμακα ή στην καλύτερη περίπτωση τα διαθέσιμα σκευάσματα μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Μάλιστα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για το Tamiflu, καθώς επίσης και για ακόμη 39 σκευάσματα που χαρακτηρίζονται «πρώτης γραμμής», δεδομένου ότι συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση κοινών και σοβαρών παθήσεων, όπως είναι αντιυπερτασικά, αντιθρομβωτικά, αγχολυτικά, εισπνεόμενα, κ.ο.κ.

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΕΩΣ 5 ΗΜΕΡΕΣ

Οι απουσίες των μαθητών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης θα καταχωρούνται, αλλά δε θα προσμετρώνται έως πέντε ημέρες, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Παιδείας προς τις σχολικές μονάδες. Η απόφαση αφορά το διάστημα από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020.

Συνεχίζεται η επέλαση της γρίπης στα σχολεία-Το 60% των μαθητών απουσιάζει σε κάποια σχολεία
To Top