ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας: “Υγειονομική βόμβα τα σούπερ-μάρκετ, αν δεν ληφθούν μέτρα”

Ανησυχία για τα κρούσματα σε χώρους εργασίας

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδικάτου Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας

“Συνάδελφοι, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται απότομη αύξηση των κρουσμάτων στους εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα στα Σούπερ Μάρκετ στην πόλη μας. Το παραπάνω γεγονός έρχεται ως φυσικό επακόλουθο των υγειονομικών πρωτοκόλλων λάστιχο, των ανύπαρκτων ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς αλλά και το γεγονός ότι στους συγκεκριμένους χώρους η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο.

Οι εργαζόμενοι μετά την εορταστική περίοδο όπου τα έδωσαν όλα για να βγει η δουλειά, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τις ατελείωτες τηλεφωνικές παραγγελίες λόγω καραντίνας, την πίεση να βγει η δουλειά με λίγα άτομα κλπ. Αυτό έχει ως συνέπεια οι εργαζόμενοι λόγω κούρασης να γίνονται πιο ευάλωτοι απέναντι στην πανδημία, αυξάνοντας τις πιθανότητες να κολλήσουν, ενώ μεγαλώνει και ο κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων. Για όλους αυτούς τους λόγους αν δεν παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα, τα σούπερ Μάρκετ μπορεί να αποτελέσουν υγειονομική βόμβα στην καρδιά κάθε γειτονιάς.

Οι μετακινήσεις εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του καταστήματος που εντοπίζονται κρούσματα είναι επικίνδυνη, καθώς αν δεν υπάρχουν συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ, η ανάμιξη του προσωπικού συμβάλει ακόμα περισσότερο στη διασπορά του ιού.

Απαιτείται να υπάρχουν τακτικοί καθαρισμοί καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι απολυμάνσεις στα καταστήματα, στις αποθήκες και στα γραφεία που εντοπίζονται θετικά κρούσματα να γίνονται με τις προδιαγραφές των πρωτοκόλλων υγείας.

Απαιτούμε ΤΩΡΑ, έστω και την ύστατη στιγμή:

· Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών με βάση τα πρωτόκολλα υγείας. Να σταματήσει το αίσχος των ψευτοκαθαρισμών.

· Μαζικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ για τον κορονοϊό, δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους.

· Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.

· Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τ.μ.

· Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.

· Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

· Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

· Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας”.

Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας: “Υγειονομική βόμβα τα σούπερ-μάρκετ, αν δεν ληφθούν μέτρα”
To Top