ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνδικάτο Ιδιωτικών υπαλλήλων: Συμβολική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Eργασίας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σήμερα Πέμπτη 26 Νοέμβρη ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης δεκάδων ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων και σωματείων ενάντια στο νέο νομοθετικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, μέλη του Συνδικάτου υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα στα πλαίσια της σημερινής τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε το Συνδικάτο, βρέθηκαν έξω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας Καλαμάτας. Τα μέλη του Συνδικάτου έκαναν συμβολική κινητοποίηση και στη συνέχεια κατέθεσαν υπόμνημα στην επιθεώρηση εργασίας για τις καταγγελίες που δέχεται το συνδικάτο για ανεπαρκή μέτρα υγειονομικής προστασίας, απόκρυψης κρουσμάτων και εντατικοποίηση της εργασίας στα super market.
Σε δήλωση του ο Γιάννης Λαγογιάννης Γραμματέας του Συνδικάτου μεταξύ άλλων είπε:
«Συναδέλφισσες συνάδελφοι η κατάσταση με το νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού είναι εκρητική, κάθε μέρα μετράμε χιλιάδες νέα κρούσματα, εκατοντάδες διασωληνωμένους και νεκρούς.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να πάρει έστω και αργά μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας , να επιτάξει άμεσα και όχι να τις νοικιάσει πανάκριβα, αντίθετα εκμεταλλεύεται το lockdown και το φόβο των εργαζομένων για την υγεία τους για να φέρει τις ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Καθιερώνει 10ωρη ημερήσια εργασία, που αυξάνει κατακόρυφα τον απλήρωτο χρόνο της δουλειάς, με σοβαρές επιπτώσεις στη φθορά της υγείας του εργαζομένου, αλλά και στην οικογενειακή και κοινωνική του ζωή.
Καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με διεύρυνση της λίστας με τις επιχειρήσεις σε μια σειρά από κλάδους που θα επιτρέπεται να ανοίγουν τις Κυριακές.
Νέο χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. Η κυβέρνηση θέλει να έχει τα νώτα της καλυμμένα, γι’ αυτό πατώντας πάνω στον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και τις διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την κήρυξη απεργίας, δίνει νέο χτύπημα στα συνδικάτα που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, συνολικά στη συλλογική δράση και διεκδίκηση των εργαζομένων. Φοβούνται όσο τίποτα τη οργάνωση των εργαζομένων και τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες και τους θέλουν απομονωμένους να πατούν ένα κουμπί από το σπίτι τους.
Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που κηρύχθηκε από ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα αποτελεί παρακαταθήκη για τους αγώνες που χρειάζονται, για τα ακόμα πιο δύσκολα που είναι μπροστά μας, γιατί έγινε κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Κόντρα στην κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, κόντρα στην άγρια καταστολή στο λαϊκό κίνημα που ξεδιπλώθηκε τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τον εορτασμό του πολυτεχνείου για να μην ακουστεί η λαϊκή αγανάκτηση, αλλά ακόμα και σήμερα στην Καλαμάτα που οι αστυνομικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν άμεσα ενάντια σε συμβολικές κινητοποιήσεις σωματείων που τηρούσαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας.
Ακόμα γίνεται κόντρα στους εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που είναι εξαφανισμένοι και εμφανίζονται μόνο όποτε τους καλεί η κάθε κυβέρνηση και ο ΣΕΒ για να συμφωνήσουν τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι.
Η σημερινή στάση εργασίας και η συμβολική κινητοποίηση έξω από την επιθεώρηση εργασίας αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδικάτου που ήρθε ως απάντηση στην απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας του ΕΚ Καλαμάτας που όχι μόνο δεν συζήτησε το αίτημα που έβαλαν οι ταξικές δυνάμεις για κήρυξη απεργίας για να μπορούν να απεργήσουν οι εργαζόμενοι της Μεσσηνίας αλλά αντίθετα συνεδρίασε για να πάρει επιδότηση για προγράμματα απασχόλησης. Οι ευθύνες τους είναι ιστορικές και πρέπει να το πληρώσουν πολύ ακριβά από τους εργαζόμενους που υποτίθεται εκπροσωπούν.
Η λύση στα προβλήματά μας δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση για τον καθένα ξεχωριστά. Καλούμε σήμερα όλους τους εργαζόμενους που νιώθουν αγανάκτηση, που προβληματίζονται για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους, να υπερασπιστούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας για εργασία με δικαιώματα. Να δυναμώσουμε τα σωματεία μας, να ζωντανέψουν οι μαζικές δημοκρατικές τους διαδικασίες που τόσο φοβούνται αλλιώς δεν νομοθετούσαν για να τις διαλύσουν.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτούμε :

· Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών Υγείας. Άμεση δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

· Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.

· Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών. Αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

· Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους.

· Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.

· Να δοθεί τώρα άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.

· Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

· Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

· Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Για όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία οι στιγμές είναι κρίσιμες, ή θα υποκύψουν στην τρομοκρατία και στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των συμμάχων της για να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, ή θα παλέψουν συλλογικά, αγωνιστικά μέσα από τα εργατικά τους σωματεία διεκδικώντας μέτρα για την υγεία και τα δικαιώματα τους, αυτή είναι η ατομική ευθύνη των λαϊκών ανθρώπων. »

Συνδικάτο Ιδιωτικών υπαλλήλων: Συμβολική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Eργασίας
To Top