ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση για Μαραθόλακκα: “Φτάνει πιά” λένε οι κάτοικοι – Δήμαρχος: “Εμπιστευτείτε με”

“Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 270.000 ΓΙΑ ΕΡΓΑ, ΚΑΝΑΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟ 1.300.000”“ΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ” ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Συνάντηση για τα θέματα που απασχολούν τα ορεινά χωριά του Ταϋγέτου, είχαν σήμερα Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022 με τον Δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο, εκπρόσωποι των Συλλόγων της Αλαγονίας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου παραβρέθηκαν σε αυτήν εκπρόσωποι της Περιβαλλοντικής Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας, των Συλλόγων Αλαγονίας, Λαδά, Καρβελίου και Αρτεμισίας, Κουτσαβίτικης Φορεσιάς και των Φίλων του Ταϋγέτου, ενώ από τις Τεχνικές Yπηρεσίες του Δήμου συμμετείχε στην ενημέρωση ο μηχανικός Βασίλης Χρονόπουλος.

Δήμαρχος: “Να μου έχετε εμπιστοσύνη, εμείς ό,τι λέμε το κάνουμε και το εννοούμε, μην παρασύρεστε..”

Όπως ενημέρωσε αρχικά ο κ. Βασιλόπουλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στον Ταΰγετο βρίσκεται σε εξέλιξη η εργολαβία ύψους 1,2 εκατ. €, έχει εκτελεστεί κατά 80% το έργο και υπολείπονται εργασίες 270.000 €. Παράλληλα ο Δήμος έχει υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση έργων ύψους 800.000 € μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» και άλλη, ύψους 1.087.00 € που αφορά όλα τα χωριά του Ταϋγέτου.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΕΤΣΑ ΓΙΑ 1,2 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ

Επίσης, έχει λάβει τη θετική απάντηση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, για χρηματοδότηση έργων ύψους 1,2 εκατ. €. Το αίτημα, όπως είπε ο Υπουργός, θα ενταχθεί την άνοιξη που χρηματοδοτείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διότι ο Ταΰγετος εξακολουθεί να παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τη θεομηνία του Δεκεμβρίου.

Επίσης, στον Ταΰγετο γίνονται παρεμβάσεις από την ΔΕΥΑ Καλαμάτας ενώ ετοιμάζεται επιμέρους εργολαβία, ύψους 80.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δεκεμβρίου. Τέλος, έχει ανατεθεί σε γεωλόγο μελέτη που αναμένεται να παραδοθεί κατά το προσεχές 20ήμερο.
«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Τα χρήματα που προβλέπονται είναι πολλά περισσότερα κι έτσι θα γίνει καλή δουλειά», υπογράμμισε ο κ. Βασιλόπουλος.

Η ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ ΕΧΕΙ ΣΗΚΩΣΕΙ ΠΟΛΥ  ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ-ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΛΑΙΟΧΟΥΝΗΣ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σχετικά με την Μαραθόλακκα ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι θεωρεί ηθική υποχρέωσή του να σταματήσουν να πηγαίνουν σκουπίδια σε αυτήν και να γίνει αποκατάσταση. Ωστόσο, συνέχισε, αυτό δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα διότι δεν λειτουργεί ακόμα το εργοστάσιο κεντρικής διαχείρισης στην Καλλιρόη. Παρά ταύτα, και επειδή ο Δήμος αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Μαραθόλακκα έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, ο Δήμος έχει ζητήσει να διαθέτει μέρος των απορριμμάτων του στο εργοστάσιο της Παλιοχούνης.

Ο ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ

Παράλληλα, ενημέρωσε πως έχει προκριθεί η κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης στο Ασπρόχωμα -του πιο σύγχρονου στην Ελλάδα- ύψους 1.950.000 €, έχει γίνει μελέτη και έχουν εξασφαλιστεί όλες οι άδειες. Το έργο θα γίνει σε οικόπεδο του Δήμου, 9 στρεμμάτων από τα οποία θα καλυφθούν τα 5, ενώ τα υπόλοιπα 4 θα είναι το «Πράσινο Σημείο» όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός των απορριμμάτων.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΙΝΗΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ

Ο Κινητός Σταθμός Μεταφόρτωσης που προβλέπεται προσωρινά να εγκατασταθεί στη Μαραθόλακκα είναι η μόνη λύση αυτή τη στιγμή και αυτή που, στη συνέχεια θα βοηθήσει για την απομάκρυνση των δεμάτων από τον χώρο προκειμένου αυτός να αποκατασταθεί.

«Θέλω να μου έχετε εμπιστοσύνη. Ό,τι λέμε το κάνουμε. Το επαναλαμβάνω: εγώ πρώτος θέλω να κλείσει η Μαραθόλακκα και το λέω χρόνια. Δυστυχώς, οι διαδικασίες του Δημοσίου δεν έχουν βοηθήσει να γίνει γρήγορα η κεντρική διαχείριση και να λύσουμε το πρόβλημα. Όμως θα το κάνουμε και γι’ αυτό δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά»,

υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

“Ζητάμε άμεση αποκατάσταση και απορρύπανση της Μαραθόλακκας”

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι και οι φορείς ζήτησαν να μην συνεχίσει η Μαραθόλακκα να λειτουργεί ως αποδέκτης απορριμμάτων, να μην υπάρχει αυτή η κίνηση των απορριμματοφόρων, με τον χώρο να ξεκίνησε ως προσωρινός και πλέον λειτουργεί 25 χρόνια. “Η αυλή η δική μας σε λίγο θα κατέβει στην Καλαμάτα εις βάρος όλων”, είπαν και διαφώνησαν με την εγκατάσταση του προσωρινού σταθμού μεταφόρτωσης. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η κεντρική διαχείριση και να υπάρξει έτοιμη μελέτη αποκατάστασης και απορρύπανσης της Μαραθόλακκας.

To Top