Επί Σκηνής

ΣΥΝ ΕΝΑ: “Μαρία Πενταγιώτισσα” η νέα χειμερινή παραγωγή

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

To Θεατρικό Σχήμα «Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος», έχοντας ήδη στο ενεργητικό του για φέτος, την πρώτη επιτυχημένη χειμερινή παραγωγή του με το θεατρικό έργο του διακεκριμένου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Έντουαρντ Άλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», έχει ήδη ξεκινήσει, και συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς σε κλίμα ενθουσιασμού, με μεράκι και πολύ κέφι, τις πρόβες για το ανέβασμα της δεύτερης μεγάλης χειμερινής παραγωγής του.

Πρόκειται για το έργο «Μαρία Πενταγιώτισσα» του γνωστού σε όλους μας Μποστ [Χρύσανθου (Μέντη) Μποσταντζόγλου]. Ενός από τα πιο σπαρταριστά και αστεία έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμένο στον προσφιλή του 15σύλαβο, που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη.

Μια ξεκαρδιστική, σουρεαλιστική κωμωδία βασισμένη σε ένα από τα πολύ γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, που στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της Πενταγιοί Φωκίδας, για τις ερωτικές της περιπέτειες. Οι εραστές και οι αγαπητικοί της δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα, μια από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα.
Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια. Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, εσύ τα ΄καμες ούλα!».

Ο Μποστ είναι γνωστό ότι σε κάνει να γελάς προβληματίζοντάς σε, δίνοντάς σου τροφή για σκέψη, χτυπώντας ευαίσθητες χορδές σου που κάποια συμβατική κωμωδία δεν θα τολμούσε καν. Αυτό που δεξιοτεχνικά και με απίστευτη μαεστρία καταφέρνει, είναι να σε κάνει να γελάς πρώτα και κύρια με τον ίδιο σου τον εαυτό.
Άλλωστε σύμφωνα με γνωστή φράση του αγαπημένου μεγάλου κωμικού Charlie Chaplin, «Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη».

Η παράσταση προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, μέσα στο Ιανουάριο.

Οι συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
Μουσική: Γιούρι Στούπελ
Σκηνογραφία-Σκηνικά: Κώστας Δούσης
Χορογραφίες: Μαρία Μπαλάσκα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαρία Μπαλάσκα, Ελένη Πετρουλέα

Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Κωνσταντίνος Γαλάνης, Γιώτα Εμμανουήλ, Δημήτρης Καούρης, Νίκος Καπόπουλος, Λευτέρης Καρμοίρης, Σέφη Κούβελα, Πάνος Κουραμπάς, Μαρία Κρόμπα, Νίκος Κυριακουλάκος, Αλεξάνδρα Λυμπεροπούλου, Χρύσα Νίκου, Ρούλα Μέντη, Μαρία Μπαλάσκα, Έφη Μπετιχαβά, Ελένη Πετρουλέα, Λευτέρης Πουλέτης, Έλενα Σκουλαρίκου, Γωγώ Χρανιώτη, Γιάννης Χρηστέας.

ΣΥΝ ΕΝΑ: “Μαρία Πενταγιώτισσα” η νέα χειμερινή παραγωγή
To Top