Επί Σκηνής

ΣΥΝ ΕΝΑ: 3 Φεβρουαρίου ρίχνει αυλαία η “Μαρία Πενταγιώτισσα”

Μόλις τέσσερις παραστάσεις έμειναν πριν το πέσιμο της αυλαίας της παράστασης «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ [Χρύσανθου (Μέντη) Μποσταντζόγλου] που αυτόν τον καιρό παρουσιάζει το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΣΥΝ ΕΝΑ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΣ στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας, σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη.
Μια παράσταση που μέχρι στιγμής έχει ενθουσιάσει τη πλειοψηφία των θεατρόφιλων που την παρακολούθησαν, καθώς πρόκειται για μια κεφάτη και ξεκαρδιστική παρουσίαση από το Συν ένα-Μιχάλης Τούμπουρος, ενός από τα πιο σπαρταριστά και αστεία έργα του ελληνικού ρεπερτορίου.
Το έργο είναι γραμμένο από τον Μποστ στον προσφιλή του 15σύλαβο, βασισμένο σε ένα από τα πολύ γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, που στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της Πενταγιοί Φωκίδας, για τις ερωτικές της περιπέτειες. Οι εραστές και οι αγαπητικοί της δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα, μια από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα.
Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια. Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, εσύ τα ΄καμες ούλα!».
Ο Μποστ, με την ιδιαίτερη προσέγγιση των πραγμάτων και με τον ακόμα πιο ιδιαίτερο τρόπο γραφής, σε κάνει να γελάς προβληματίζοντάς σε, δίνοντάς σου τροφή για σκέψη, χτυπώντας ταυτόχρονα ευαίσθητες χορδές σου, που κάποια συμβατική κωμωδία δεν θα τολμούσε καν. Αυτό που δεξιοτεχνικά και με απίστευτη μαεστρία καταφέρνει, είναι να σε κάνει να γελάς πρώτα και κύρια με τον ίδιο σου τον εαυτό, μέσα από την αιχμηρή σάτιρα καταστάσεων και κατεστημένων της ελληνικής πραγματικότητας.
Οι συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
Μουσική: Γιούρι Στούπελ
Σκηνικά: Κώστας Δούσης
Κοστούμια: Κώστας Κατσουλάκης, Βούλα Σαρδέλη
Χορογραφίες: Μαρία Μπαλάσκα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαρία Μπαλάσκα, Ελένη Πετρουλέα

Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Δημήτρης Καούρης, Νίκος Καπόπουλος, Λευτέρης Καρμοίρης, Σέφη Κούβελα, Πάνος Κουραμπάς, Μαρία Κρόμπα, Νίκος Κυριακουλάκος, Αλεξάνδρα Λυμπεροπούλου, Χρύσα Νίκου, Ρούλα Μέντη, Μαρία Μπαλάσκα, Έφη Μπετιχαβά, Ελένη Πετρουλέα, Λευτέρης Πουλέτης, Έλενα Σκουλαρίκου, Γωγώ Χρανιώτη, Γιάννης Χρηστέας.
Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις τελευταίες παραστάσεις θα δοθούν τις προσεχείς Τετάρτη 31/1, Πέμπτη 1/2 και Παρασκευή 2/2 στις 9.15μ.μ., ενώ το επόμενο Σάββατο 3/2 η τελευταία παράσταση θα δοθεί στις 8μ.μ.

Στην είσοδο υπάρχει εισιτήριο 10€ και μειωμένο 8€ για μαθητές, φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνεργους κ.ά.
Προπώληση εισιτηρίων γίνεται καθημερινά 6μ.μ. με 9μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ για κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν όλες τις ημέρες 10π.μ. με 2μ.μ. με το 6908 252187.

Τέλος, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι, να κινηθούν εγκαίρως για την εξασφάλιση εισιτηρίου ή για κράτηση, καθώς τις τελευταίες αυτές παραστάσεις που ακολουθούν, η ζήτηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

ΣΥΝ ΕΝΑ: 3 Φεβρουαρίου ρίχνει αυλαία η “Μαρία Πενταγιώτισσα”
To Top