ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας: “Μένω σπίτι δεν σημαίνει υπομένω τη βία”

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εξακολουθώντας με επάρκεια να επιτελεί το καθήκον του, ακόμη και υπό τις παρούσες τρέχουσες, δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού.

Κατά την περίοδο που διανύουμε εφαρμογής των έκτακτων μέτρων προστασίας με τον κατ’ οίκον περιορισμό, για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, και την ενδεχόμενη όξυνση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των γυναικών που πλήττονται, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της υγείας τόσο των στελεχών, όσο και των εξυπηρετουμένων γυναικών.

Η Υπηρεσία λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00 με 16:00) και παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής, εργασιακής στήριξης και φιλοξενίας. Επιπλέον, το Συμβουλευτικό Κέντρο βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με Ξενώνες Φιλοξενίας και σ’ ετοιμότητα, με σκοπό την άμεση διαχείριση και αντιμετώπιση περιπτώσεων γυναικών που αιτούνται άμεση απομάκρυνση από την εστία τους.

Ταυτόχρονα η  τηλεφωνική γραμμή SOS 15900  24ης λειτουργίας, την οποία στελεχώνουν ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, παρέχει άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, 365 ημέρες τον χρόνο, όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ όσες γυναίκες αδυνατούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μπορούν να στείλουν email στο  sos15900@isotita.gr.

Να σημειωθεί ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Πελοπόννησος 2014-2020» με τίτλο «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης θυμάτων βίας σε Τοπικό επίπεδο στο Δήμο Καλαμάτας».

Όλες οι υπηρεσίες στήριξης του Κέντρου παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Πιο ειδικά αφορούν σε:

 • ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα ενδοοικογενειακής και άλλης βίας
 • ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
 • εργασιακή συμβουλευτική με σκοπό την προώθηση στην αγορά εργασίας αλλά και στην γυναικεία επιχειρηματικότητα
 • νομική συμβουλευτική και εξειδικευμένη πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
 • συνεργασία με άλλες υπηρεσίες εντός και εκτός του Δικτύου της ΓΓΟΠΙΦ και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Με γνώμονα την παροχή πληροφοριών για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας εν μέσω πανδημίας και περιορισμού των πολιτών τα ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες οδηγίες.

 • Εστίασε στην ασφάλειά σου και στην ασφάλεια των παιδιών σου. Εκείνο που προέχει είναι να μην κινδυνεύσεις/σετε.
 • Διασφάλισε την πρόσβασή σου σε τηλέφωνο ή άλλο μέσο επικοινωνίας (ηλεκτρονική αλληλογραφία, μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
 • Επικοινώνησε με την 24ωρη Γραμμή SOS 15900 ή/και με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας.
 • Ειδοποίησε ένα πρόσωπο/α που εμπιστεύεσαι και ενημέρωσέ το για την κατάσταση που βιώνεις. Ζήτησε βοήθεια.
 • Θυμήσου ότι η Βία που σου ασκείται δεν είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις με τη δική σου συμπεριφορά, εξαρτάται αποκλειστικά από το δράστη και δεν έχεις καμία ευθύνη σε αυτό.
 • Κάλεσε το 100 ή πήγαινε απευθείας στην Αστυνομία. Κατήγγειλε το δράστη. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπάγγελτα. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας έχει δημιουργηθεί γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο στελεχώνεται από αξιωματικούς που μπορούν να σε ενημερώσουν έγκυρα και να σε υποστηρίξουν κατάλληλα.
 • Εάν η ζωή σου βρίσκεται σε κίνδυνο, απομακρύνσου ΑΜΕΣΑ από την οικία σου και αναζήτησε βοήθεια από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία, Εισαγγελία, Συμβουλευτικά Κέντρα, Δήμοι).

 

Αυτό που πρέπει όλες και όλοι να έχουμε στο νου μας είναι ότι :

 

ΜΕΝΩ ΣΠΙΤΙ, ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΟΜΕΝΩ ΤΗ ΒΙΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.womensos.gr

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο:

Περρωτού & Μαντίκλου – Καλαμάτα (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)

Τηλ.: 27210 99225 & 27210 99212 / Fax: 27210 99225 / E-mailksg@kalamata.gr

Facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας

 

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας: “Μένω σπίτι δεν σημαίνει υπομένω τη βία”
To Top