ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμβολική κατάληψη για το “λουκέτο” στο υποκατάστημα της Εθνικής στη Μεθώνη

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Συμβολική κατάληψη στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Μεθώνη, έκαναν σήμερα 18 Οκτωβρίου 2018 οι κάτοικοι της Μεθώνης διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Διοίκηση της Τράπεζας να το κλείσει. Ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης με κατοίκους της περιοχής επισκέφθηκαν τον Διευθυντή του υποκαταστήματος και εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για αυτή την εξέλιξη.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος σημείωσε: “Επισκέφθηκα τη Μεθώνη και μαζί με τους κατοίκους της περιοχής διαμαρτυρηθήκαμε για την απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε κλείσιμο του υποκαταστήματος της, στη Μεθώνη. Η απόφαση αυτή με βρίσκει αρνητικό, εκφράζω την έντονη δυσφορία μου, για την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή με πολλές επιχειρήσεις και χιλιάδες επισκέπτες. Ο Δήμος θα αντιδράσει με όσα μέσα διαθέτει προκειμένου να πείσει την Διοίκηση της Τράπεζας να μην εφαρμόσει την συγκεκριμένη απόφαση.”

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Πύλου Νέστορος, στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Κανάκης και η Πρόεδρος της Τ.Ε Μεθώνης Κωνσταντίνα Καζά.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου Νέστορος, με το οποίο ζητά να ανακληθεί η απόφαση της Τράπεζας και να εξακολουθήσει να λειτουργεί το υποκατάστημα, σε αντίθετη δε περίπτωση προειδοποιούν ότι θα κλείσουν τους λογαρισμούς που διατηρεί το Δημοτικό Συμβούλιο στην Εθνική.
Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πύλου Νέστορος

"Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου Νέστορος λαμβάνοντας υπόψη την Διαμαρτυρία - Καταγγελία του Τ.Σ Μεθώνης και των κατοίκων της Δ.Ε Μεθώνης σχετικά με την απόφαση διακοπής της λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Τ.Ε Μεθώνης, απόφασισε ομόφωνα :

Συνεκτιμώντας οτι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Δ.Ε Μεθώνης σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση συνεχίζουν να κρατούν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους και παλεύουν για την ανάπτυξη του τόπου, ενός τόπου που είναι τουριστικός προορισμός για χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο.

Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας για την απόφαση να διακοπεί η λειτουργία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Τ.Κ Μεθώνης.
Θεωρούμε πως η απόφασής σας αυτή είναι εντελώς λανθασμένη και έχει ληφθεί, χωρίς να υπολογιστούν όλες οι παράμετροι, που άπτονται της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, της εξυπηρέτησης των πολιτών και των ξένων.
Ζητάμε να ανακληθεί η απόφαση αυτή και το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας να συνεχίσει κανονικά την λειτουργία της στην Μεθώνη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι σε περίπτωση μη ανάκλησης της απόφασης για την παύση της λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Τ.Κ Μεθώνης, να διερευνήσει την διαδικασία για τον άμεσο κλείσιμο όλων των λογαριασμών που διατηρεί στην Εθνική Τράπεζα.

Το ψήφισμα θα αποσταλεί στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στους Βουλευτές του νομού, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και Μέσα Ενημέρωσης".

Στη Μεσσηνία η Εθνική Τράπεζα διαθέτει 12 καταστήματα. Σε περίπτωση που κλείσει αυτό της Μεθώνης, το πιο κοντινό σημείο εξυπηρέτησης βρίσκεται στο υποκατάστημα της Εθνικής στην Πύλο, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τη Μεθώνη.

"ΡΟΛΑ" ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Στο τέλος του 2017 –σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών- οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν δίκτυο 1.972 καταστημάτων. Περισσότερα λοιπόν από 800 καταστήματα το επόμενο διάστημα θα πρέπει να κατεβάσουν ρολά.

Και όπως είναι φυσικό, τα «λουκέτα» που θα μπουν στα υποκαταστήματα θα οδηγήσουν και στην αποχώρηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων.

Σύμφωνα με τη σημερινή διάρθρωση τον μεγαλύτερο αριθμό δικτύου και εργαζομένων έχει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς την εποχή των συγχωνεύσεων απορρόφησε σημαντικό αριθμό τραπεζών (Αγροτική, Κύπρου, Μillennium κλπ).

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές από την Πειραιώς -σε επίπεδο ομίλου- θα πρέπει να αποχωρήσουν περί τις 5.000 εργαζόμενοι, ενώ για τις υπόλοιπες τρεις συστημικές ο αριθμός των υπαλλήλων που θα δει την έξοδο «παίζει» στα 500 με 700 άτομα.

Η Πειραιώς είχε στο τέλος του 2017 (στοιχεία ΕΕΤ) Πειραιώς 12.848 εργαζόμενους και 622 καταστήματα. Η Εθνική είχε 9.970 εργαζόμενους και 485 καταστήματα. Η Alpha 8.341 εργαζόμενους και 469 καταστήματα και η Eurobank 8.026 εργαζόμενους και 396 καταστήματα.

ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Οπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, η «συρρίκνωση" του δικτύου είναι επιβεβλημένη, και ότι αυτή προβλέπεται στα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχει εγκρίνει ο SSM, καθώς οι νέες τεχνολογίες κερδίζουν διαρκώς έδαφος.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν πάντως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες επιλέγοντας να ωθήσουν τους πελάτες τους στην ψηφιακή εποχή και στην εξυπηρέτηση μέσω διαδικτύου, και ταυτόχρονα εξοικονομούν πόρους.

Συνολικά, στο δίκτυο των Ελληνικών τραπεζών θα κλείσουν περισσότερα από 800 καταστήματα και χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι –τουλάχιστον 7.000- θα δουν την έξοδο. Προ κρίσης, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ήταν 64.152 σε 3.888 καταστήματα.

MOBILE BANKING

Μεγαλύτερη συρρίκνωση καταστημάτων αναμένεται όσο αυξάνει η χρήση του mobile banking, ενώ ήδη λειτουργούν πιλοτικά αυτοματοποιημένα ηλεκτρονικά καταστήματα που εξυπηρετούν τους πελάτες μέσω διαδικτύου χωρίς τη ζωντανή παρουσία υπαλλήλου.

πληροφορίες από: Euro2day/mononews.gr

Συμβολική κατάληψη για το “λουκέτο” στο υποκατάστημα της Εθνικής στη Μεθώνη

Δημοφιλέστερα

To Top