Η Γνώμη σου μετράει

Συμφωνείτε με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Μέσα στην εβδομάδα θα τεθεί προς διαβούλευση ο “Κλεισθένης 1”, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με επίκεντρο τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

Όπως ήδη εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, από το βήμα του συνεδρίου της ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ, οι εκλογές για δήμους και περιφέρειες θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου 2019, με απλή αναλογική, ενώ με ειδικό νόμο θα παραταθεί η θητεία των νυν Δημάρχων και Περιφερειαρχών μέχρι το τέλος του 2018. Οι επόμενοι δήμαρχοι/περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα από 1/1/2020 αντί της 1/9/2019, και για 4 χρόνια αντί για 5.

Με απλή αναλογική οι έδρες θα μοιράζονται αναλόγως με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, ενώ για την εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη απαιτείται 50%+1 των ψήφων. Αν το ποσοστό δεν συγκεντρώνεται στον πρώτο γύρο θα διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο πρώτων της πρώτης Κυριακής.

Ήδη οι αλλαγές αυτές έχουν εγείρει αντιδράσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με άλλους να υποστηρίζουν τον κίνδυνο ακυβερνησίας και άλλους να υπερθεματίζουν ότι με την απλή αναλογική θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση της βούλησης του λαού.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι με απλή αναλογική θα γίνουν και οι μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές.

ΤΟ MESSINIALIVE ΖΗΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ

Καλείστε να απαντήσετε στην ερώτηση, επιλέγοντας μια από τις 2 απαντήσεις (Συμφωνώ/Διαφωνώ/)και η άποψή σας καταγράφεται αυτόματα και αμέσως αποτυπώνεται στο αντίστοιχο ποσοστό.
Το σύστημα διασφαλίζει το αδιάβλητο της δημοσκοπικής έρευνας και αποτρέπει την διπλοψηφία.
Γιατί μας ενδιαφέρει να αφουγκραστούμε τον παλμό του κόσμου.
Μας ενδιαφέρει η φωνή σου! Η γνώμη σου μετράει!

Η Ερώτηση που τίθεται προς απάντηση είναι:
Συμφωνείτε με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Συμφωνείτε με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
To Top