Επιχειρείν

Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας: Ψέματα και αλήθειες για τη στήριξη του κλάδου από το κράτος

Με τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής και στην Καλαμάτα να παραμένουν εδώ και 4 μήνες κλειστές, με τα χρέη και τα έξοδα να συσσωρεύονται, με την ανεπαρκή στήριξη της Κυβέρνησης, οι καταστηματάρχες εστίασης έφτιαξαν ένα βίντεο ξεκαθαρίζοντας τα ψέματα από τις αλήθειες περί στήριξης των επιχειρήσεών τους. Γιατί άλλο η στήριξη με λόγια και άλλο η στήριξη με πράξεις.

Με τον κλάδο τους να πνέει τα λοίσθια, καθώς οι επιχειρήσεις τους έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, λόγω του παρατεταμένου σε διάρκεια lockdown, που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου και αύριο συμπληρώνουν 120 μέρες που τα καταστήματά τους παραμένουν κλειστά, και χωρίς κανένα σαφή σχεδιασμό ή χρονοδιάγραμμα από την Κυβέρνηση για το πότε θα ξανανοίξουν.

Με διάφορα σενάρια και φήμες πιθανού ανοίγματος το Πάσχα (Μάιο) να κυκλοφορούν, καταδικάζοντας την εστίαση σε αργό θάνατο, καθώς ήδη το πρόβλημα είναι τεράστιο, και είναι αδύνατον να αναπληρωθεί ο χαμένος τζίρος. Διεκδικούμε ως χώρα αρνητικό ρεκόρ για το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown που είναι σίγουρο ότι θα φέρει τσουνάμι λουκέτων, και ανεργίας γιατί όταν υποχρεώνεις ως κράτος επιχειρήσεις να βάλουν ρολά, οφείλεις να τις στηρίξεις οικονομικά, όχι απλά για να υπάρχουν ως ζόμπι, αλλά για να είναι και αύριο στην αγορά, να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να ορθοποδήσουν. Δυστυχώς, η διαχείριση που έχει γίνει ως τώρα με την ανεπαρκή οικονομική στήριξη με “ψίχουλα” των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση, της συρρίκνωσης, των πτωχεύσεων και των λουκέτων. Προτιμήθηκαν οι επιστρεπτέες προκαταβολές από την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, που ακόμα και έτσι, δεν έφτασαν σε όλες τις επιχειρήσεις, καθώς αποκλείστηκαν οι περισσότερες. Προτιμήθηκε η επιδότηση με 100 ευρώ ανά σόμπα εξωτερικού χώρου…με τα μαγαζιά κλειστά. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές είναι επιστρεπτέες, και θα γίνουν απαιτητές. Οι ανέξοδες πολιτικές εξαγγελίες είναι εύκολες, το πρόβλημα όμως είναι μπροστά μας.

Μαίρη Περδικέα

To Top