Στόχος η ανάδειξη των μεσσηνιακών προϊόντων και μενού αποκλειστικά με αυθεντικά τοπικά προϊόντα
Ενδιαφέρουσα προσέγγιση της σχέσης μεταξύ γαστρονομίας και τουρισμού – Κολοβός: Όλοι μαζί μπορούμε – Εξαιρετικά και μεσσηνιακά πιάτα από Μπαρμπέα και Κούμανη
Συνάντηση εργασίας με θέμα «Διεθνείς Τάσεις στο Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές – Από τη θεωρία στην Πράξη», πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, στο Diapori Suites Hotel στην βροχερή αλλά πάντα μαγευτική Καρδαμύλη.
Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας συνεχίζοντας τις δράσεις του και αξιοποιώντας τα πολύτιμα συμπεράσματα του 1ου MESSINIA FORUM, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27η Σεπτεμβρίου) σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ» και την ΚοινΣΕπ «Έθος Πελοποννήσου» , διοργάνωσαν ένα στρογγυλό τραπέζι συζήτησης με θέμα την σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό.
Σαν μικρό παιδί έπαιζε ο μάγειρας της καρδιάς μας Λευτέρης Λαζάρου με τα παιδιά του Άρι
Η Πέγκυ Νίκα ανάμεσα στον Σάκη Πονηρέα ιδιοκτήτη του μοναδικού Diapori Hotel και τον Γιώργο Μαραμπέα (δεξιά).
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γιώργος Χιουρέας με τον Γραμματέα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλο Γκράικη
Το πάνελ των ομιλητών με τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τους
Άριστος οικοδεσπότης ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ. Γιάννης Κολοβός-Την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Πατριαρχέας
Ο Γιάννης Κούμανης προετοιμάζει τα εξαιρετικά φαγητά
Η συνάντηση έγινε στην Καρδαμύλη αντί της Στούπας λόγω της καταιγίδας που προηγήθηκε αλλά αποζημιωθήκαμε όλοι από το υπέροχο ηλιοβασίλεμα!
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα υπέροχο δείπνο στο νέο εστιατόριο “Παλιά Καρδαμύλη”
Η συνάντηση εργασίας αποδείχθηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφού κατάφεραν οι ομιλητές να αναλύσουν τόσο τις διεθνείς τάσεις στο Γαστρονομικό Τουρισμό και τις Καλές Πρακτικές, από τη θεωρία στην πράξη», αφού στο στο επίκεντρο βρέθηκε η εξερεύνηση των διεθνών τάσεων στο γαστρονομικό τουρισμό με ομιλητή τον κ. Χαρίλαο Καλπίδη, συγγραφέα και ερευνητή του Γαστρονομικού Τουρισμού .
Ομιλητές στην συνάντηση εργασίας που την παρακολούθησαν άνθρωποι της εστίασης, της φιλοξενίας και του τουρισμού από τη Μάνη αλλά κι από άλλες περιοχές, ήταν ο συγγραφέας – ερευνητής του Γαστρονομικού Τουρισμού, κ. Χαρίλαος Καλπίδης, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης – Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, κα Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τμήματος Γεωπονίας – Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας, κ. Αναστάσιος Κότσιρας, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), κ. Ιωάννης Κολοβός, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, κ. Δημήτριος Πατριαρχέας, η υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνταντακόπουλου, κα. Κέλλυ Δημητρούλια, ενώ επίτιμος καλεσμένος ήταν ο καταξιωμένος chef κ. Λευτέρης Λαζάρου, που κατάθεσε τις πάντα χρήσιμες και ρεαλιστικές απόψεις και θέσεις του.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι τελευταίες διεθνείς τάσεις στο γαστρονομικό τουρισμό και τον τρόπο που επηρεάζουν τον τοπικό τουρισμό, με την ενδιαφέρουσα συνάντηση να ολοκληρώνεται με επίδειξη μαγειρικής (open kitchen) με συμμετοχή επαγγελματιών της μαγειρικής τέχνης, τον Γιάννη Κούμανη (Βερσαλλίες) και Στέλιο Μπαρμπέα (Anasha και καθηγητή στο ΙΙΕΚ Ορίζων), που χρησιμοποίησαν εποχιακά και τοπικά προϊόντα, που έχουν καλλιεργηθεί στον λαχανόκηπο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ποικιλίες που έχουν διασωθεί από την Τράπεζα Σπόρων του ΠΑΠΕΛ.
Η ανακοίνωση του Σ.Ε.Μ.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο DIAPORI SUITES ΗΟΤΕΛ KARADAMYLI, η συνάντηση εργασίας με θέμα « Διεθνείς Τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές – Από τη Θεωρία στην Πράξη. Η διοργάνωση ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ» και την ΚοινΣΕπ «ΕΘΟΣ Πελοποννήσου» και έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου). Παρά την αλλαγή τοποθεσίας λόγω καιρικών συνθηκών – τελευταία στιγμή – οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων της Δυτικής Μάνης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν το παρόν, σε μια συνάντηση που πραγματικά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αφενός λόγω της θεματικής της αφετέρου λόγω των εξαιρετικών ομιλητών και επίτιμων καλεσμένων.
Η εκδήλωση ήρθε στη συνέχεια των δράσεων του ΣΕΜ , με οδηγό το 1ο Messinia Forum, κατά τις εργασίες του οποίου, αναδείχθηκε το πόσο μείζονος σημασίας είναι για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η σύνδεσή του με την τοπική γαστρονομία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν γύρω από τις τελευταίες τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού και το πως μια ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν να βιώσουν αυθεντικές εμπειρίες και να μυηθούν μέσα από αυτές στον πολιτισμό και την κουλτούρα του ταξιδιωτικού τους προορισμού. Μετά το πέρας της συζήτησης , οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια ανοιχτή μαγειρική επίδειξη από δύο πολύ σημαντικούς Μεσσήνιους μάγειρες, τον Γιάννη Κούμανη και τον Στέλιο Μπαρμπέα, οι οποίοι παρά το φόρτο εργασίας τους ,συμμετείχαν με χαρά καθώς θεωρούν πολύ σημαντικές τέτοιου είδους δράσεις.
Επίτιμος καλεσμένος, ήταν ο καταξιωμένος chef Λευτέρης Λαζάρου. Από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ομιλήτρια ήταν, η καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης), Κωνσταντίνα Κοτταρίδη και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας (Τμήμα Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας), Αναστασιος Κώτσιρας, Καλεσμένοι ομιλητές ήταν, επίσης, ο ερευνητής & συγγραφέας γαστρονομικού τουρισμού, Χαρίλαος Καλπίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γίαννης Κολοβός, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, Δημήτρης Πατριαρχέας και η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνταντακόπουλου, Κέλλυ Δημητρούλια.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός, ανέφερε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ο κοινός παρανομαστής όλων των μορφών του θεματικού τουρισμού είτε αυτός λέγεται αθλητικός ,είτε θρησκευτικός, είτε συνεδριακός ,είτε πολιτιστικός ,γιατί με απλά λογία είναι μια καθημερινή φυσική και απολαυστική ανθρώπινη ανάγκη. Όπως σημείωσε, για να μπορέσει να γίνει η πολυπόθητη επιμήκυνση και διεύρυνση τουριστικής περιόδου, δεν αρκεί πλέον ο «τουρισμός της ξαπλώστρας», μιας και υπάρχουν νέα δεδομένα σε οικονομικό, κλιματικό, τεχνολογικό επίπεδο που επιφέρουν αλλαγές συνηθειών. Άρα, σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε αρκετά πράγματα τα οποία είχαν τεθεί και αναδειχθεί μέσα από το 1ο MESSINIA FORUM που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2023 στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας με αρκετούς ομιλητές. Δεσμεύτηκε, τέλος, ότι ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν σε όλους τους δήμους της Μεσσηνίας καθώς είναι μια ευκαιρία για συζήτηση , ανταλλαγή απόψεων, καταγραφή προβλημάτων και προβληματισμών, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε από τη θεωρία στην πράξη.
Ο ερευνητής & συγγραφέας γαστρονομικού τουρισμού, Χαρίλαος Καλπίδης, χρησιμοποιώντας παραδείγματα άλλων χωρών που εστίασαν στον γαστρονομικό τουρισμό και πέτυχαν, επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αντίστοιχες προδιαγραφές, αρκεί να γίνει σωστά η διασύνδεση των υλικών και ανθρώπινων πόρων με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Αναφέρθηκε σε έρευνες που καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών, ειδικότερα οι νεώτεροι, δίνουν μεγάλη σημασία στις γαστρονομικές εμπειρίες που αποκομίζουν από τα ταξίδια τους. Μίλησε για τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης της τουριστικής εμπειρίας και τις καλές πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Το λόγο πήρε ο ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας), Αναστασιος Κώτσιρας, επισημαίνοντας τη σημασία της σύνδεσης της φυτικής πρώτης ύλης με την τοπική γαστρονομία, καθώς όπως ανέφερε έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον γύρω από την γαστρονομία και τη διαδικασία παραγωγής. Συγκεκριμένα μίλησε για την έρευνα του ΠΑΠΕΛ σχετικά με τη διάσωση & ανάδειξη των παραδοσιακών λαχανικών, την σύνδεσή τους με το γαστρονομικό τουρισμό αλλά και τη δημιουργία τράπεζας σπόρων.
Η καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης), Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, κατά την ομιλία της σε σχέση με τη διαχείριση των τροφίμων, επισήμανε ότι η τεχνολογία έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να παραμένει βιώσιμη, κάνοντας τη καλύτερη δυνατή διαχείριση των τροφίμων με μειωμένη σπατάλη.
Από την πλευρά του, ο chef Λευτέρης Λαζάρου, μιλώντας για τη Μεσσηνία, είπε πως πρόκειται για έναν ευλογημένο τόπο, στον οποίο ότι και να φυτέψεις θα ευδοκιμήσει και σημείωσε ότι αυτό είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε και να μη δοκιμάζει ο επισκέπτης αυτές τις γεύσεις. Συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ενημέρωση προς τον καταναλωτή για την αξία των τοπικών προϊόντων μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης.
Η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσαντακόπουλου, Κέλλυ Δημητρούλια, μεταξύ άλλων, μίλησε για την συμβολή του Ιδρύματος και του ΚΑΕΜ στην ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών, της τοπικής γαστρονομίας και της σημασίας της.
Τέλος, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, Δημήτρης Πατριαρχέας, εξηγώντας ότι η γαστρονομία δεν αποτελεί μόνο βιολογική ανάγκη αλλά και κοινωνική, στο πλαίσιο των συναναστροφών μας με φίλους, γνωστούς και οικεία πρόσωπα, τόνισε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί εναλλακτική μορφή τουρισμού με μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της περιοχής μας
Σε συνέχεια της διοργάνωσης, την επόμενη ημέρα, Κυριακή 1η Οκτωβρίου, η Δυτική Μάνη «ταξίδεψε» σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο chef Λευτέρης Λαζάρου, με θέα την παραλία της Καρδαμύλης, μαγείρεψε ,σε ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή της ΕΡΤ3 «Περίμετρος», υπέροχα γευστικά πιάτα με βάση τοπικά μεσσηνιακά προϊόντα.