Τουρισμός

Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας: Με Λαζάρου η συνάντηση εργασίας στην Καρδαμύλη για τον γαστρονομικό τουρισμό

Στόχος η ανάδειξη των μεσσηνιακών προϊόντων και μενού αποκλειστικά με αυθεντικά τοπικά προϊόντα

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση της σχέσης μεταξύ γαστρονομίας και τουρισμού – Κολοβός: Όλοι μαζί μπορούμε – Εξαιρετικά και μεσσηνιακά πιάτα από Μπαρμπέα και Κούμανη

Συνάντηση εργασίας με θέμα  «Διεθνείς Τάσεις στο Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές – Από τη θεωρία στην Πράξη», πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, στο Diapori Suites Hotel στην βροχερή αλλά πάντα μαγευτική Καρδαμύλη.

SEM-KARDAMYLHDSC-0631

SEM-KARDAMYLHDSC-0632

SEM-KARDAMYLHDSC-0633

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας συνεχίζοντας τις δράσεις του και αξιοποιώντας τα πολύτιμα συμπεράσματα του 1ου MESSINIA FORUM, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27η Σεπτεμβρίου) σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ» και την ΚοινΣΕπ «Έθος Πελοποννήσου» , διοργάνωσαν ένα στρογγυλό τραπέζι συζήτησης με θέμα την σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό.

SEM-KARDAMYLHDSC-0637

SEM-KARDAMYLHDSC-0638

SEM-KARDAMYLHDSC-0639

SEM-KARDAMYLHDSC-0641

SEM-KARDAMYLHDSC-0644

SEM-KARDAMYLHDSC-0645

SEM-KARDAMYLHDSC-0647

Σαν μικρό παιδί έπαιζε ο μάγειρας της καρδιάς μας Λευτέρης Λαζάρου με τα παιδιά του Άρι

SEM-KARDAMYLHDSC-0649

SEM-KARDAMYLHDSC-0651

SEM-KARDAMYLHDSC-0652

SEM-KARDAMYLHDSC-0653

SEM-KARDAMYLHDSC-0654

SEM-KARDAMYLHDSC-0656

Η Πέγκυ Νίκα ανάμεσα στον Σάκη Πονηρέα ιδιοκτήτη του μοναδικού Diapori Hotel και τον Γιώργο Μαραμπέα (δεξιά).

SEM-KARDAMYLHDSC-0657

SEM-KARDAMYLHDSC-0659

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γιώργος Χιουρέας με τον Γραμματέα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλο Γκράικη

SEM-KARDAMYLHDSC-0661

Το πάνελ των ομιλητών με τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τους

SEM-KARDAMYLHDSC-0663

SEM-KARDAMYLHDSC-0665

SEM-KARDAMYLHDSC-0666

SEM-KARDAMYLHDSC-0667

SEM-KARDAMYLHDSC-0669

Άριστος οικοδεσπότης ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ. Γιάννης Κολοβός-Την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Πατριαρχέας

SEM-KARDAMYLHDSC-0670

SEM-KARDAMYLHDSC-0672

SEM-KARDAMYLHDSC-0673

SEM-KARDAMYLHDSC-0674

SEM-KARDAMYLHDSC-0675

SEM-KARDAMYLHDSC-0678

SEM-KARDAMYLHDSC-0679

SEM-KARDAMYLHDSC-0680

SEM-KARDAMYLHDSC-0681

SEM-KARDAMYLHDSC-0683

SEM-KARDAMYLHDSC-0686

SEM-KARDAMYLHDSC-0689

SEM-KARDAMYLHDSC-0692

SEM-KARDAMYLHDSC-0693

SEM-KARDAMYLHDSC-0695

SEM-KARDAMYLHDSC-0699

SEM-KARDAMYLHDSC-0701

SEM-KARDAMYLHDSC-0702

SEM-KARDAMYLHDSC-0704

SEM-KARDAMYLHDSC-0705

SEM-KARDAMYLHDSC-0706

SEM-KARDAMYLHDSC-0707

SEM-KARDAMYLHDSC-0708

SEM-KARDAMYLHDSC-0709

SEM-KARDAMYLHDSC-0710

SEM-KARDAMYLHDSC-0713

SEM-KARDAMYLHDSC-0715

SEM-KARDAMYLHDSC-0716

SEM-KARDAMYLHDSC-0718

SEM-KARDAMYLHDSC-0721

SEM-KARDAMYLHDSC-0722

SEM-KARDAMYLHDSC-0723

SEM-KARDAMYLHDSC-0724

SEM-KARDAMYLHDSC-0727

SEM-KARDAMYLHDSC-0728

SEM-KARDAMYLHDSC-0733

SEM-KARDAMYLHDSC-0735

SEM-KARDAMYLHDSC-0736

Ο Γιάννης Κούμανης προετοιμάζει τα εξαιρετικά φαγητά

SEM-KARDAMYLHDSC-0743

SEM-KARDAMYLHDSC-0745

SEM-KARDAMYLHDSC-0750

SEM-KARDAMYLHDSC-0751

SEM-KARDAMYLHDSC-0752

SEM-KARDAMYLHDSC-0753

SEM-KARDAMYLHDSC-0754

SEM-KARDAMYLHDSC-0755

SEM-KARDAMYLHDSC-0756

SEM-KARDAMYLHDSC-0757

SEM-KARDAMYLHDSC-0758

SEM-KARDAMYLHDSC-0759

SEM-KARDAMYLHDSC-0760

SEM-KARDAMYLHDSC-0762

SEM-KARDAMYLHDSC-0763

SEM-KARDAMYLHDSC-0764

SEM-KARDAMYLHDSC-0765

SEM-KARDAMYLHDSC-0766

SEM-KARDAMYLHDSC-0767

Η συνάντηση έγινε στην Καρδαμύλη αντί της Στούπας λόγω της καταιγίδας που προηγήθηκε αλλά αποζημιωθήκαμε όλοι από το υπέροχο ηλιοβασίλεμα!

SEM-KARDAMYLHDSC-0768

SEM-KARDAMYLHDSC-0769

SEM-KARDAMYLHDSC-0770

SEM-KARDAMYLHDSC-0771

SEM-KARDAMYLHDSC-0772

SEM-KARDAMYLHDSC-0773

SEM-KARDAMYLHDSC-0774

SEM-KARDAMYLHDSC-0775

SEM-KARDAMYLHDSC-0776

SEM-KARDAMYLHDSC-0777

SEM-KARDAMYLHDSC-0778

SEM-KARDAMYLHDSC-0779

SEM-KARDAMYLHDSC-0780

SEM-KARDAMYLHDSC-0781

SEM-KARDAMYLHDSC-0782

SEM-KARDAMYLHDSC-0783

SEM-KARDAMYLHDSC-0784

SEM-KARDAMYLHDSC-0785

SEM-KARDAMYLHDSC-0786

SEM-KARDAMYLHDSC-0787

SEM-KARDAMYLHDSC-0788

SEM-KARDAMYLHDSC-0789

SEM-KARDAMYLHDSC-0790

SEM-KARDAMYLHDSC-0791

SEM-KARDAMYLHDSC-0792

SEM-KARDAMYLHDSC-0793

SEM-KARDAMYLHDSC-0794

SEM-KARDAMYLHDSC-0795

SEM-KARDAMYLHDSC-0796

SEM-KARDAMYLHDSC-0800

SEM-KARDAMYLHDSC-0801

SEM-KARDAMYLHDSC-0802

SEM-KARDAMYLHDSC-0804

SEM-KARDAMYLHDSC-0805

SEM-KARDAMYLHDSC-0806

SEM-KARDAMYLHDSC-0807

SEM-KARDAMYLHDSC-0808

SEM-KARDAMYLHDSC-0811

SEM-KARDAMYLHDSC-0812

SEM-KARDAMYLHDSC-0813

SEM-KARDAMYLHDSC-0814

SEM-KARDAMYLHDSC-0830

SEM-KARDAMYLHDSC-0831

SEM-KARDAMYLHDSC-0832

SEM-KARDAMYLHDSC-0833

SEM-KARDAMYLHDSC-0834

SEM-KARDAMYLHDSC-0835

SEM-KARDAMYLHDSC-0836

SEM-KARDAMYLHDSC-0837

SEM-KARDAMYLHDSC-0838

SEM-KARDAMYLHDSC-0839

SEM-KARDAMYLHDSC-0856

SEM-KARDAMYLHDSC-0883

SEM-KARDAMYLHDSC-0886

SEM-KARDAMYLHDSC-0891

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα υπέροχο δείπνο στο νέο εστιατόριο “Παλιά Καρδαμύλη”

SEM-KARDAMYLHDSC-0892

SEM-KARDAMYLHDSC-0815

SEM-KARDAMYLHDSC-0816

SEM-KARDAMYLHDSC-0817

SEM-KARDAMYLHDSC-0818

SEM-KARDAMYLHDSC-0819

SEM-KARDAMYLHDSC-0820

SEM-KARDAMYLHDSC-0821

SEM-KARDAMYLHDSC-0822

SEM-KARDAMYLHDSC-0823

SEM-KARDAMYLHDSC-0824

SEM-KARDAMYLHDSC-0825

SEM-KARDAMYLHDSC-0826

SEM-KARDAMYLHDSC-0827

SEM-KARDAMYLHDSC-0828

SEM-KARDAMYLHDSC-0829
Η συνάντηση εργασίας αποδείχθηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφού κατάφεραν οι ομιλητές να αναλύσουν τόσο τις διεθνείς τάσεις στο Γαστρονομικό Τουρισμό και τις Καλές Πρακτικές, από τη θεωρία στην πράξη», αφού στο στο επίκεντρο βρέθηκε η εξερεύνηση των διεθνών τάσεων στο γαστρονομικό τουρισμό με ομιλητή τον κ. Χαρίλαο Καλπίδη, συγγραφέα και ερευνητή του Γαστρονομικού Τουρισμού .

SEM-KARDAMYLHDSC-0860

SEM-KARDAMYLHDSC-0862

SEM-KARDAMYLHDSC-0866

SEM-KARDAMYLHDSC-0868

SEM-KARDAMYLHDSC-0873

SEM-KARDAMYLHDSC-0874

SEM-KARDAMYLHDSC-0876

SEM-KARDAMYLHDSC-0877

SEM-KARDAMYLHDSC-0878

SEM-KARDAMYLHDSC-0879

Ομιλητές στην συνάντηση εργασίας που την παρακολούθησαν άνθρωποι της εστίασης, της φιλοξενίας και του τουρισμού από τη Μάνη αλλά κι από άλλες περιοχές, ήταν ο συγγραφέας – ερευνητής του Γαστρονομικού Τουρισμού, κ. Χαρίλαος Καλπίδης, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης – Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, κα Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τμήματος Γεωπονίας – Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας, κ. Αναστάσιος Κότσιρας, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), κ. Ιωάννης Κολοβός, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, κ. Δημήτριος Πατριαρχέας, η υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνταντακόπουλου, κα. Κέλλυ Δημητρούλια, ενώ επίτιμος καλεσμένος ήταν ο καταξιωμένος chef κ. Λευτέρης Λαζάρου, που κατάθεσε τις πάντα χρήσιμες και ρεαλιστικές απόψεις και θέσεις του.

SEM-KARDAMYLHDSC-0841

SEM-KARDAMYLHDSC-0842

SEM-KARDAMYLHDSC-0843

SEM-KARDAMYLHDSC-0844

SEM-KARDAMYLHDSC-0846

SEM-KARDAMYLHDSC-0847

SEM-KARDAMYLHDSC-0848

SEM-KARDAMYLHDSC-0849

SEM-KARDAMYLHDSC-0851

SEM-KARDAMYLHDSC-0854

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι τελευταίες διεθνείς τάσεις στο γαστρονομικό τουρισμό και τον τρόπο που επηρεάζουν τον τοπικό τουρισμό, με την ενδιαφέρουσα συνάντηση να ολοκληρώνεται με επίδειξη μαγειρικής (open kitchen) με συμμετοχή επαγγελματιών της μαγειρικής τέχνης, τον Γιάννη Κούμανη (Βερσαλλίες) και Στέλιο Μπαρμπέα (Anasha και καθηγητή στο ΙΙΕΚ Ορίζων), που χρησιμοποίησαν εποχιακά και τοπικά προϊόντα, που έχουν καλλιεργηθεί στον λαχανόκηπο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ποικιλίες που έχουν διασωθεί από την Τράπεζα Σπόρων του ΠΑΠΕΛ.

Η ανακοίνωση του Σ.Ε.Μ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο DIAPORI SUITES ΗΟΤΕΛ KARADAMYLI, η συνάντηση εργασίας με θέμα « Διεθνείς Τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές – Από τη Θεωρία στην Πράξη. Η διοργάνωση ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ» και την ΚοινΣΕπ «ΕΘΟΣ Πελοποννήσου» και έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου). Παρά την αλλαγή τοποθεσίας λόγω καιρικών συνθηκών – τελευταία στιγμή – οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων της Δυτικής Μάνης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν το παρόν, σε μια συνάντηση που πραγματικά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αφενός λόγω της θεματικής της αφετέρου λόγω των εξαιρετικών ομιλητών και επίτιμων καλεσμένων.
Η εκδήλωση ήρθε στη συνέχεια των δράσεων του ΣΕΜ , με οδηγό το 1ο Messinia Forum, κατά τις εργασίες του οποίου, αναδείχθηκε το πόσο μείζονος σημασίας είναι για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η σύνδεσή του με την τοπική γαστρονομία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν γύρω από τις τελευταίες τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού και το πως μια ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν να βιώσουν αυθεντικές εμπειρίες και να μυηθούν μέσα από αυτές στον πολιτισμό και την κουλτούρα του ταξιδιωτικού τους προορισμού. Μετά το πέρας της συζήτησης , οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια ανοιχτή μαγειρική επίδειξη από δύο πολύ σημαντικούς Μεσσήνιους μάγειρες, τον Γιάννη Κούμανη και τον Στέλιο Μπαρμπέα, οι οποίοι παρά το φόρτο εργασίας τους ,συμμετείχαν με χαρά καθώς θεωρούν πολύ σημαντικές τέτοιου είδους δράσεις.
Επίτιμος καλεσμένος, ήταν ο καταξιωμένος chef Λευτέρης Λαζάρου. Από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ομιλήτρια ήταν, η καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης), Κωνσταντίνα Κοτταρίδη και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας (Τμήμα Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας), Αναστασιος Κώτσιρας, Καλεσμένοι ομιλητές ήταν, επίσης, ο ερευνητής & συγγραφέας γαστρονομικού τουρισμού, Χαρίλαος Καλπίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γίαννης Κολοβός, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, Δημήτρης Πατριαρχέας και η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνταντακόπουλου, Κέλλυ Δημητρούλια.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός, ανέφερε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ο κοινός παρανομαστής όλων των μορφών του θεματικού τουρισμού είτε αυτός λέγεται αθλητικός ,είτε θρησκευτικός, είτε συνεδριακός ,είτε πολιτιστικός ,γιατί με απλά λογία είναι μια καθημερινή φυσική και απολαυστική ανθρώπινη ανάγκη. Όπως σημείωσε, για να μπορέσει να γίνει η πολυπόθητη επιμήκυνση και διεύρυνση τουριστικής περιόδου, δεν αρκεί πλέον ο «τουρισμός της ξαπλώστρας», μιας και υπάρχουν νέα δεδομένα σε οικονομικό, κλιματικό, τεχνολογικό επίπεδο που επιφέρουν αλλαγές συνηθειών. Άρα, σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε αρκετά πράγματα τα οποία είχαν τεθεί και αναδειχθεί μέσα από το 1ο MESSINIA FORUM που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2023 στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας με αρκετούς ομιλητές. Δεσμεύτηκε, τέλος, ότι ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν σε όλους τους δήμους της Μεσσηνίας καθώς είναι μια ευκαιρία για συζήτηση , ανταλλαγή απόψεων, καταγραφή προβλημάτων και προβληματισμών, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε από τη θεωρία στην πράξη.
Ο ερευνητής & συγγραφέας γαστρονομικού τουρισμού, Χαρίλαος Καλπίδης, χρησιμοποιώντας παραδείγματα άλλων χωρών που εστίασαν στον γαστρονομικό τουρισμό και πέτυχαν, επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αντίστοιχες προδιαγραφές, αρκεί να γίνει σωστά η διασύνδεση των υλικών και ανθρώπινων πόρων με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Αναφέρθηκε σε έρευνες που καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών, ειδικότερα οι νεώτεροι, δίνουν μεγάλη σημασία στις γαστρονομικές εμπειρίες που αποκομίζουν από τα ταξίδια τους. Μίλησε για τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης της τουριστικής εμπειρίας και τις καλές πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Το λόγο πήρε ο ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας), Αναστασιος Κώτσιρας, επισημαίνοντας τη σημασία της σύνδεσης της φυτικής πρώτης ύλης με την τοπική γαστρονομία, καθώς όπως ανέφερε έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον γύρω από την γαστρονομία και τη διαδικασία παραγωγής. Συγκεκριμένα μίλησε για την έρευνα του ΠΑΠΕΛ σχετικά με τη διάσωση & ανάδειξη των παραδοσιακών λαχανικών, την σύνδεσή τους με το γαστρονομικό τουρισμό αλλά και τη δημιουργία τράπεζας σπόρων.
Η καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης), Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, κατά την ομιλία της σε σχέση με τη διαχείριση των τροφίμων, επισήμανε ότι η τεχνολογία έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να παραμένει βιώσιμη, κάνοντας τη καλύτερη δυνατή διαχείριση των τροφίμων με μειωμένη σπατάλη.
Από την πλευρά του, ο chef Λευτέρης Λαζάρου, μιλώντας για τη Μεσσηνία, είπε πως πρόκειται για έναν ευλογημένο τόπο, στον οποίο ότι και να φυτέψεις θα ευδοκιμήσει και σημείωσε ότι αυτό είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε και να μη δοκιμάζει ο επισκέπτης αυτές τις γεύσεις. Συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ενημέρωση προς τον καταναλωτή για την αξία των τοπικών προϊόντων μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης.
Η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσαντακόπουλου, Κέλλυ Δημητρούλια, μεταξύ άλλων, μίλησε για την συμβολή του Ιδρύματος και του ΚΑΕΜ στην ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών, της τοπικής γαστρονομίας και της σημασίας της.
Τέλος, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, Δημήτρης Πατριαρχέας, εξηγώντας ότι η γαστρονομία δεν αποτελεί μόνο βιολογική ανάγκη αλλά και κοινωνική, στο πλαίσιο των συναναστροφών μας με φίλους, γνωστούς και οικεία πρόσωπα, τόνισε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί εναλλακτική μορφή τουρισμού με μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της περιοχής μας
Σε συνέχεια της διοργάνωσης, την επόμενη ημέρα, Κυριακή 1η Οκτωβρίου, η Δυτική Μάνη «ταξίδεψε» σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο chef Λευτέρης Λαζάρου, με θέα την παραλία της Καρδαμύλης, μαγείρεψε ,σε ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή της ΕΡΤ3 «Περίμετρος», υπέροχα γευστικά πιάτα με βάση τοπικά μεσσηνιακά προϊόντα.

SEM-KARDAMYLHDSC-0619

SEM-KARDAMYLHDSC-0620

SEM-KARDAMYLHDSC-0621

SEM-KARDAMYLHDSC-0622

SEM-KARDAMYLHDSC-0623

SEM-KARDAMYLHDSC-0624

SEM-KARDAMYLHDSC-0625

SEM-KARDAMYLHDSC-0626

SEM-KARDAMYLHDSC-0627

SEM-KARDAMYLHDSC-0628

To Top