ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΚΙΚΗ: Θα αναζητηθούν οι ποινικές ευθύνες του ΕΛΓΑ

Ο Πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου

Ενώ η συκοπαραγωγή φαινόταν να είναι φέτος αρκετά καλή, ο καύσωνας που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και τις πρώτες του Ιουλίου, που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, δημιούργησε πρόβλημα σε ορισμένα περιβόλια με σύκα και έχει προκύψει ένα σοβαρό θέμα με την επίσκεψη των κλιμακίων του ΕΛΓΑ, τα οποία δεν έδωσαν την άδεια στους παραγωγούς να κάνουν αιτήσεις αποζημίωσης, θέτοντας μάλιστα και ποιοτικό εδαφικό ζήτημα, δηλαδή να προηγηθεί χημική ανάλυση του εδάφους και πλέον έχει περάσει το διάστημα και δεν μπορούν οι παραγωγοί να κάνουν αίτηση…
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των συκοπαραγωγών με τον Πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτη Παπαγεωργίου, που μίλησε στο MessiniaLive.gr, να στέλνει το δικό του μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες στον ΕΛΓΑ και θα αναζητηθούν.

Τα πρώτα σύκα έχουν ήδη παραληφθεί από τη ΣΥΚΙΚΗ, συσκευάζονται και μέχρι την Παρασκευή θα φεύγουν προς το εξωτερικό, με τις τιμές να είναι καλές και λίγο πιο πάνω από πέρσι, ενώ υπάρχει έλλειψη του προϊόντος με την παραγωγή αρχικά να έχει εκτιμηθεί στους 4.000 τόνους, όπως δείχνουν όμως τα πράγματα θα είναι αρκετά μικρότερη.

“ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΚΕΩΝΩΝ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΚΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ!”

Ο κ. Παπαγεωργίου απεύθυνε κάλεσμα στους νέους να ασχοληθούν ενεργά κι επαγγελματικά με την καλλιέργεια του σύκου, που σε σχέση με την ελιά δίνει μεγαλύτερο εισόδημα. Επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του σύκου στη Μεσσηνία και τη Νότια Πελοπόννησο, καθώς όπως χαρακτηριστικά επισήμανε “αν δεν γίνει ανανέωση και αναδιάρθρωση συκεώνων σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει σύκο στη Μεσσηνία και γενικά στη Νότια Πελοπόννησο”. Τέλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν συλλογικά, για να έχει μέλλον η συκοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία.

To Top