ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα αρχαία της Υπαπαντής ζητούν 20 δημοτικοί σύμβουλοι-Κοινή δήλωση Κοσμόπουλου-Τζαμουράνη

Το αίτημα για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με θέμα την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής ζητούν με τις υπογραφές τους 20 Δημοτικοί Σύμβουλοι από 5 παρατάξεις των μειοψηφιών. Την ίδια ώρα οι επικεφαλής των παρατάξεων “Καλαμάτα Μπροστά” και “Πρότυπος Δήμος”, Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης, αντίστοιχα, με κοινή δήλωσή τους χαρακτηρίζουν προσχηματική και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους τη σύγκληση της Διαπαραταξιακής από τη Δημοτική Αρχή, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν.

Αναλυτικά:

Προς τον Πρόεδρο Του Δ.Σ. Καλαμάτας

 

Κύριε Πρόεδρε

“Το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη της πόλης μας το ζήτημα της ανάδειξης των αρχαίων, που έχουν από το παρελθόν εντοπισθεί στο νοτιοανατολικό τμήμα του χώρου της πλατείας του Ι. Ν. Υπαπαντής  του Σωτήρος.

Αφού λάβαμε  λοιπόν υπόψη μας:

1.Το  πάνδημο ενδιαφέρον των συνδημοτών μας για το σημαντικό αυτό ζήτημα

2.Την δημιουργία διαδικτυακά κίνησης με περίπου 3000 υπογραφές υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο χώρο  της πλατείας Υπαπαντής

3.Τις δηλώσεις της κ. Υπουργού Πολιτισμού κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην πόλη μας αναφορικά με το ζήτημα και τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν

4.Τις απόψεις προσωπικοτήτων σχετικά με την ανάγκη αποκάλυψης και ανάδειξης των αρχαίων που έγιναν γνωστές από τα ΜΜΕ

5.Τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη  Πελοποννήσου αναφορικά με την τύχη της χρηματοδότησης του έργου « Ανάπλαση Ιστορικού κέντρου Καλαμάτας Γ’ φάση(Πλ. Υπαπαντής)  που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΠΕΠ Πελοποννήσου(ΕΣΠΑ)

Ζητάμε

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 67 παραγρ.2 του Ν.3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε με το αρθ 74 του ν.4555/2018 να φέρετε άμεσα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα με τίτλο «Ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο  χώρο της πλατείας του Ι. Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος της Καλαμάτας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού κέντρου Καλαμάτας Γ’ φάση(Πλ. Υπαπαντής

Για την πληρέστερη και έγκυρη ενημέρωση του Δ.Σ. αλλά και των συνδημοτών μας παρακαλούμε να προσκαλέσετε προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος τον επίτιμο Δημότη Καλαμάτας εγνωσμένου κύρους Καθηγητή κ.Πέτρο Θέμελη επικεφαλής των ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, την Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ.Ευαγγελία Μηλίτση,  τον εκπρόσωπο του μελετητικού γραφείου που συνέταξε την μελέτη της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας (Γ’ φάση-Πλ. Υπαπαντής) Αρχιτέκτονα κ.Γεώργιο Αλμπάνη και ένα εκπρόσωπο της διαδικτυακής κίνησης υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων της  Πλ.Υπαπαντής.

Οι αιτούντες δημοτικοί σύμβουλοι

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ: “Για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και προσχηματικά γίνεται η Διαπαραταξιακή για τα αρχαία της Υπαπαντής-Θα απέχουμε”

Έχουμε τονίσει ότι ο ρόλος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής δεν είναι η απλή πληροφόρηση (εκτός εκτάκτων περιπτώσεων) των επικεφαλής των παρατάξεων για διάφορα θέματα που αφορούν το δήμο, κάτι άλλωστε που μπορεί κάλλιστα να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο , αλλά η ανταλλαγή απόψεων για αυτά πριν την εισαγωγή τους για λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή και την επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Για να υπάρξει όμως ανταλλαγή απόψεων απαιτείται εκτός από την ημερήσια διάταξη , εισήγηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής , ώστε να είναι εφικτή η προετοιμασία των επικεφαλής των παρατάξεων και τήρηση πρακτικών των συνεδριάσεων.

“Όσο δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις αυτές κρίνουμε περιττή την παρουσία μας στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή και γι’ αυτό άλλωστε δεν συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις της”

Θεωρούμε ότι η πρόσκληση του κου Δημάρχου για συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής με Θέμα την «Ανάπλαση της Πλατείας Υπαπαντής» με την παρουσία της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας αύριο στις 6.00 το απόγευμα , μία μόλις ώρα πρίν από την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας στα Γιαννιτσάνικα, αλλά και μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προκαλέσουν την ένταξη του θέματος στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς και προσχηματικούς λόγους.

Άλλωστε τι μπορεί να συζητηθεί στο ασφυκτικό διάστημα των τριών τετάρτων για ένα τόσο σοβαρό θέμα ;
Είναι αυτονόητο ότι θα απέχουμε και από αυτή τη συνεδρίαση.

Δηλώνουμε ότι σεβόμαστε και τιμούμε την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κα Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά και προφανώς η απουσία μας από τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή δεν συνιστά απαξία προς το πρόσωπό της. Προσδοκούμε μάλιστα στην παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
Πολιτικός Μηχανικός – Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Καλαμάτα Μπροστά»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ
Πολιτικός Μηχανικός – Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Πρότυπος Δήμος»

Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα αρχαία της Υπαπαντής ζητούν 20 δημοτικοί σύμβουλοι-Κοινή δήλωση Κοσμόπουλου-Τζαμουράνη
To Top