Βιβλίο

Συγκίνηση, αναμνήσεις και προσδοκίες στην παρουσίαση του βιβλίου “Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου”

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΕΚ ΓΙΑΤΙ Η ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ

Παρουσιάστηκε χτες στην Καλαμάτα, το βιβλίο “ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”, του Νίκου Αγγελίδη, σε μια εκδήλωσε που ξεδίπλωσε όμορφες αναμνήσεις, συγκινιτικές στιγμές από την ιστορία της ΑΕΚ αλλά και συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης από τα φετινά σπουδαία κατορθώματα, αφού ήταν η πρώτη μετα-πρωταθληματική εκδήλωση!

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Καλαμάτας, Μαρία Τομαρά, ενώ μίλησαν ο Γιώργος Χατζηιωσήφ, συνιδρυτής του πρώτου Συνδέσμου της ΑΕΚ στην Κύπρο το 1972 και παλιές δόξες της ΑΕΚ Καλαμάτας και της ΑΕΚ Μελιγαλά.
Στο βήμα ανέβηκαν και άνθρωποι της μοναδικής ΑΕΚ του νομού – αφού η ΑΕΚ Μελιγαλά δεν είναι ενεργό σωματείο – της ΑΕΚ Καλαμάτας, που διοικούν και στηρίζουν την ομάδα αυτά τα δύσκολα “πέτρινα” χρόνια και κατάφεραν με κόπο και θυσίες να την κρατήσουν “ζωντανή”.

Για τις ανάγκες της παρουσίασης, χρησιμοποιήθηκε γιγαντοοθόνη, όπου προβλήθηκαν ειδικά αφιερώματα και σπάνιο υλικό που δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ μέχρι σήμερα.
Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Πολιτιστικός Αντίλογος, ο Γιώργος Λαζαρίδης και ΑΕΚτζήδες της Καλαμάτας.

 

Η 2η έκδοση του πολυσυζητημένου βιβλίου, εμπλουτισμένη με περισσότερο υλικό, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Νότιος Άνεμος”. Είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι στα αχαρτογράφητα νερά της ιστορίας της ΑΕΚ και του δικέφαλου αετού.

Το βιβλίο για όλους τους ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ

Ένα ταξίδι αγωνιώδες, έτσι ακριβώς περιγράφεται, για να διασωθεί η ρίζα, ο πολιτισμός, η γλώσσα, η θρησκεία, τα ήθη και έθιμα που κρατούσαν σαν φυλακτό στις αλλοτινές τους πατρίδες οι Μικρασιάτες, οι Ρωμηοί της Πόλης και της Σμύρνης, οι Πόντιοι…
Η ίδρυση της ΑΕΚ στην Αθήνα το 1924, από αθλητές που μεσουρανούσαν στα ελληνικά αθλητικά σωματεία της Κωνσταντινούπολης, είναι απλά η αφύπνιση για το τι θα επακολουθήσει.
Η πολυετής έρευνα του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Νίκου Αγγελίδη, φέρνει στο φως, άγνωστες πτυχές της ιστορίας του δικέφαλου αετού και κατ’ επέκταση του Μικρασιατικού και Ποντιακού ελληνισμού.
Σε κάθε κομμάτι ελληνικής γης, ξεχύνονται ψυχές που διψούν για ζωή. Ονειρεύονται να φτιάξουν το μέλλον… όπως το παρελθόν τους. Το πρόσφατο παρελθόν. Αγωνίζονται και δεν ξεχνούν… Κουβαλούν στις πλάτες λίγα υπάρχοντα, όσα ξέμειναν από τους βίαιους διωγμούς, αλλά έχουν μαζί τους την ελπίδα. Στήνουν πρόχειρα τα πρώτα σπίτια τους, αλλά το μυαλό τους είναι στη δημιουργία. Θέλουν να δείξουν τις δυνατότητες και τη δυναμική τους. Ο αθλητισμός, κάτι που γνωρίζουν καλά, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα τους.

Μπαίνουν με τα μούτρα λοιπόν στην αναζήτηση όλων των συστατικών εκείνων που τους έκαναν να ξεχωρίζουν. Φτιάχνουν ομάδες όπου κι αν βρίσκονται. Αθλητικά σωματεία. Παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ πονγκ, διαγωνίζονται στην κολύμβηση, την πάλη, τον στίβο. Είναι πρώτοι και καλύτεροι. Είναι Μικρασιάτες, Πολίτες, Σμυρνιοί και Πόντιοι που το λέει η ψυχή τους.
Το βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη, αναδεικνύει κάθε μια από τις προσπάθειες αυτές… 361 συνολικά, μέσα από 320 πολύχρωμες σελίδες με περισσότερες από 1500 φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

https://www.facebook.com/thanassis.poulopoulos/media_set?set=a.10156364359987733.1073742368.683162732&type=3

To Top